A szívférgesség kezelése macskáknál

A szívférgesség olyan parazitás fertőzés, mely fertőzött szúnyogok csípése által terjed a kutyára, ritkábban a macskára. Potenciálisan végzetes, és általában agresszív, hosszú és fájdalmas kezelést igényel. A megelőzés könnyebb, mint a kezelés!

A szívférgességet könnyebb megelőzni, mint kezelni. A legelső lépés úgy a szívférgesség, mint a betegségek megelőzésében az egészséges immunrendszer kialakítása.

Ez kiegyensúlyozott táplálással és elegendő mozgással könnyen kivitelezhető, de szükséges a stressz minimalizálása, a rendszeres állatorvosi ellenőrzés és az oltási program követése.

Tény, hogy az ép immunrendszerrel bíró, egészséges állat sokkal könnyebben száll szembe a fertőzésekkel és jó eséllyel győzi le azokat.

A következő lépés a szúnyogok előfordulásának és szaporodásának csökkentése az állat tartózkodási helyén. A szúnyogoknak állandó vízforrásra van szükségük a szaporodáshoz, így célszerűen ezeket kell kiiktatni, ha csökkenteni szeretné az embereket és állatokat támadó szúnyogok számát. Bizonyos kémiai szerekkel szintén csökkenthető a környezet szúnyog populációja.

Az állatorvostól kérhet megelőző kezelést a szívférgességgel szemben. Ez lehet:

  • Szájon át adható tabletta
  • Spot-on csepp
  • Injekció (ez csak kutyáknak áll rendelkezésre)

Ezek mellett holisztikus termékek is hozzáférhetők az interneten és a boltokban, melyek nagyrészt illóolajokat tartalmaznak. Ügyelni kell arra, hogy a macskák bizonyos illóolajokra érzékenyek, így esetükben ezek a termékek nem használhatóak. Vannak, akik a gyógynövényekre esküsznek, így a fokhagyma, a fekete dió vagy fekete üröm fogyasztását ajánlják, de ezek adagolásával is óvatosan kell bánni. Többen az almaecetes spray sikeres használatára esküsznek.

Beszélje meg állatorvosával, milyen megelőző kezelést ajánl, jelezve neki, ha természetes szerekhez akar folyamodni. Attól függően, milyen környezetben él, mennyire gyakran utazik fertőzésveszélyes helyre kedvencével, az állatorvos meghatározza a kezelés gyakoriságát és milyenségét.

A szívférgesség kezelése

Sajnos jelenleg nincs jóváhagyott és biztos gyógyszer a macskák szívférgességének kezelésére. Bizonyos esetekben a macska magától gyógyul, míg szerencsétlen esetben a betegség végzetes lehet.
Fontos a folyamatos ellenőrzés melletti prednisolon adagolása. Súlyos esetben a férgek műtéti úton való eltávolítása válhat szükségessé.

A szívférgesség elleni kezelés mindig kétlépcsős. Az egyik fázis a felnőtt, azaz kifejlett férgek kiirtását célozza meg, míg a másik gátolja a peték kifejlődését. A kifejlett egyedek kiirtását szolgáló injekció egy arzén származék tartalmú szer, mely komoly állatorvosi felügyeletet igényel.

Éppen emiatt a macska állatkórházi kezelése sokszor elengedhetetlen. Emellett a korlátozott mozgás, akár egy ideig ketrecben vagy dobozban tartás is szükséges lehet bizonyos időszakokban a kezelés során.

Ajánlott cikkek