A szívférgesség jelei macskáknál

A macskák szívférgessége változékony módon kezelhető. Nagyon fontos ismerni a tüneteket, az okokat és azokat a helyeket, amelyek különösen veszélyesek a fertőződés szempontjából. Igen fontos a körültekintő bánásmód és az alaposság.

Bár korábban a szívférgesség a meleg és párás területeken terjedt, napjainkban már szinte mindenhol előfordul.

Mi az a szívféreg?

A Dirofilaria immitis egy fonálféreg, mely egyik állatról a másikra vér útján terjed, szúnyogcsípés által. Maga a féreg vékony, szálformájú, életciklusát emlősállatok szervezetében fejezi be.

A macskák szívférgessége

Macskáknál sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki szívférgesség, mint a kutyáknál. Általában is ritkábban férgesednek, és a fertőzés időtartama is rövidebb. Ugyanakkor szívféreg fertőzés esetén maga a féreg a szervezet más területeit veszi célba, mint a kutyáknál, emiatt a fertőzés maga sokkal problémásabb és nehezebben kezelhető.

Ha a férgek a tüdőartériákban fejezik be életciklusukat, az végzetes lehet a macska számára. Mivel a szívférgesség viszonylag ritka a macskáknál, gyakran előfordul a téves diagnózis, megesik, hogy légzési nehézségnek, felső légúti problémának vélik a szívférgességet a tünetek alapján.

A leggyakoribb tünetek

A szívférgesség tünetei közé tartozik a köhögés, erőtlenség, étvágytalanság, súlyvesztés. Ezek hasonlatosak a kutyáknál tapasztalható tünetekhez. Ezen túlmenően a macskáknál jelentkezhet sokk, eszméletvesztés, hasmenés és a fertőzés utolsó stádiumában hirtelen halál.

A diagnózis felállítható teszt alapján is, melynek során a nőstény férgek antigénjeit keresik. Ezek az antigének a fertőzés után minimum hat hónappal mutathatók ki, így sajnos előfordulhat, hogy az állat elpusztul, mielőtt a tesztet elvégeznék.

Létezik egy antitest-teszt is, ám a férgek kiirtása után még akár fél évvel is pozitív eredményt fognak kapni. Az állatorvosok röntgennel és egyéb vizsgálatokkal próbálják kimutatni a szívben fellelhető férgeket.

A szívférgesség megelőzése a macskák esetében eléggé problémás. Kezelése havi rendszerességgel adagolt gyógyszerekből, rövid időszakon át adható szteroid tartalmú gyógyszerekből áll. Sajnos a kezelési lehetőségek még a mai napig sem mondhatók tökéletesnek. A tüneti kezeléseken és a fertőzésveszélytől való elszigetelésen kívül természetes gyógymód egyáltalán nincs még a szívférgesség kezelésére.

Ajánlott cikkek