A macska leukémia vírus

A macska leukémia egy olyan vírusos eredetű betegség, mely a házimacskák immunrendszerének működését gátolja és bizonyos típusú daganatok kialakulásáért felelős. Egy retrovírus felelős kialakulását, mely nagy mennyiségben található meg a fertőzött macskák nyálában, orrváladékában, vizeletében, ürülékében és tejében.

A vírus átadása harapott sebekkel, egymás nyalogatásával vagy ritkábban, de a közös alomhasználattal és közös etetőtállal történhet. A vírus a placentán és az anyatejen át a vemhes macska kölykeit is megfertőzi.

Ez a betegség bizony több macska haláláért felelős, mint a többi együttvéve. A legnagyobb veszélynek a fertőzött állattal kapcsolatba kerülő állatok vannak, különösen, ha a verekedés során egymást megharapják. Azok a cicák, melyek kijárnak, könnyen fertőződhetnek és a fertőzött anya kölykei szintén továbbadhatják a betegséget.

A kandúrok 1,7-szer gyakrabban fertőződnek, mint a nőstények és a fiatal állatok sokkal hajlamosabbak a megbetegedésre, mint az idősebbek. A leukémia vírusa leggyakrabban 1 és 6 év közötti macskákban található meg, fajtától függetlenül. Előfordulhat, hogy a macska fertőzött, de semmilyen tüneteket nem mutat, azonban ilyenkor is képes a vírus átadására más macskáknak.

A betegség leggyakoribb tünetei étvágytalanság, vérszegénység, súlyvesztés, állandó hasmenés, a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz, ínygyulladás, szájüregi fertőzések, bőrfertőzések, vizelési problémák és felső légúti megbetegedések.

Ritkábban előforduló tünetek a krónikus, visszatérő fertőzések, sárgaság (a bőr, a szemfehérje és a nyálkahártyák besárgulnak a máj működésének zavara miatt), neuropátiás tünetek (görcsök, bénulás, vakság, egyensúly-vesztés, viselkedés megváltozása). Kialakulhat daganat, előfordulhat másodlagos tünetként szemprobléma, látási zavarok, vetélés vagy egyéb szaporodási rendellenesség.

A leukémia vírusa szinte az egész szervezetre hat, így az immunrendszerre, a vérkeringésre, a nyirokrendszerre, az emésztőszervekre, a légzőszervekre, a kiválasztásra, az idegrendszerre, a szaporodó szervekre, de a szemekre és bőrre is.

A macska leukémia ellen létezik védőoltás, célszerű mind a lakásban tartott, mind a kijáró vagy kiállításokra hordott cicákat beoltatni. A betegség megállapítása általában vérvizsgálattal történik. Ha az állat megbetegedett, nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a felírt gyógyszerek rendszeres adagolása.

Megelőzhető a fertőződés a macska házon belül tartásával és az ivartalanítassa, hiszen így kisebb eséllyel kóborol el és verekszik össze más – esetleg fertőzött - állatokkal.

A kezelés antibiotikumokkal, étrendi változtatásokkal, esetenként infúziós kezeléssel történik, de szükség lehet vérátömlesztésre, antivirális gyógyszerek alkalmazására és daganat-terápiára is.  A kezelést az orvos az állat általános állapota alapján határozz meg.

Jó hír, hogy a fertőzött macskák 70 %-ban kialakul az immunitás és képesek lesznek normális életet élni. A gyengébb immunrendszerrel bíró állatok néhány hónap után betegszenek meg, amikor stresszhelyzetbe kerülnek vagy immunrendszer gátló gyógyszerekkel kezelik őket. Sajnos a betegségekkel küzdő állatok esélyei sokkal rosszabbak. Ha egy fertőzött macska elpusztul, a lakást teljes mértékben fertőtleníteni kell, felszerelési tárgyait pedig érdemes kiselejtezni. Egy újabb kedvenc beszerzése előtt érdemes 30 napot várni.

Ajánlott cikkek