A harapott sebtől szenvedő macska kezelése

A cicák nem mindig örülnek egymásnak. Igencsak territoriálisak és bizony féltékenyek is tudnak lenni. Éppen ezért a macskák találkozása más állatokkal gyakran végződik harapott sebekkel. Ilyenkor érdemes mielőbb ellátni az állat sebeit.

Ha azt látja, hogy cicája verekedésbe keveredett, alaposan vizsgálja át a testét, nincsenek-e rejtett sebek. Találhat apró fognyomokat a nyak, a far tájékán és a lábakon is. Keresse a vérnyomokat a szőr alatt, mert ez azt jelzi, a bőr sérült.

Lehet, hogy csak pár apró lyukacskát észlel, az izmok nem sérültek a verekedés során. Ám ha a seb elég mély ahhoz, hogy össze kelljen varrni, érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni.

1. Fogja meg óvatosan a macskát, ha ideges vagy nyugtalan, tartsa szorosan és nyugtatgassa.

2. Vágja le a szőrt a seb körül.

3. Alaposan öblítse ki a sebet 3%-os hidrogén peroxiddal, de ne használjon semmi egyéb antiszeptikus lemosót, mert komplikációkat okozhat.

4. Vizsgálja meg a sebet. Ha a sebfelszín alatti szövetek sérültek, elmozdultak, akkor nagy valószínűséggel össze kell ölteni.

5. Ne kösse be a sebet, hagyja, hogy kitisztuljon magától, kivéve ha a seb erősen vérzik. Amennyiben vérzik, a következők szerint járjon el.

5.a. Fedje be a sebet egy tiszta ronggyal vagy gézdarabbal.

5.b. Tegye a kezét a gézre és gyengéden kezdje el nyomni.

5.c. Addig nyomja, amíg a vérzés el nem áll. Ha a vér átüt az anyagon, ne vegye le, hanem inkább helyezzen rá még egy réteget és folytassa a nyomást a vérzés megszűnéséig.

6. Ha a seb mély és varrni kell, azonnal menjen az orvoshoz.

7. Ha akár a harapást elkövető, akár a megharapott állat elpusztul, forduljon az állatorvoshoz. Ne nyúljon puszta kézzel hozzá és kérje a veszettség vizsgálatot.

Ajánlott cikkek