A fuldokló macska

A fulladás életveszélyes állapot. Minél inkább elzárja valami a levegő útját, annál inkább próbál lélegezni a macska, és annál jobban fokozódik a pánik. A gazda feladata, hogy a levegő áramlásának útját szabaddá tegye az állat számára, mégpedig úgy, hogy a cica ne tudja megharapni.

Ha nem biztos abban, hogy valóban fuldoklik-e a macska, vagy más a baj, keresse a jeleket. Nyissa ki a száját és nézze meg a nyelvét. A halvány vagy kékes nyelv oxigén hiányra utal, akárcsak az eszméletvesztés.

1. Fogja meg a macskát, ha kell, rögzítse. 

2. Tisztítsa ki a légutakat. 

2.a. Tegye a kezét a macska fejére úgy, hogy hüvelyk- és mutatóujja a szemfogak mögé nyúljon, a fej pedig a tenyere alatt legyen. Ha a macska ellenáll, a 2.e. lépéstől folytassa.

2.b.  Óvatosan döntse hátra a macska fejét, hogy az orra felfelé nézzen. Óvatosan tolva ujjait nyissa ki a száját.

2.c. Finoman húzza ki a nyelvét. Ha idegen tárgyat lát a szájban, óvatosan húzza ki, akár kézzel, akár csipesszel.

2.d. Ha az idegen tárgy tű, és mélyen a szájpadlásba ágyazódott, ne tegyen mást, mint hogy vigye az állatot orvoshoz, amilyen hamar lehet. Ha az állat eszméletlen, nyelvét finoman húzza ki és így szállítsa.

2.e. Ha nem tudja eltávolítani a tárgyat, vegye fel a macskát ah hátsó lábainál fogva, és fejjel lefelé rázza meg. Rázás közben gyengéden ütögetheti a hátát, ez segít a tárgy kimozdításában

2.f. Ha még mindig nem mozdul ki a tárgy, fektesse oldalára a macskát, helyezze tenyerét az utolsó borda mellett a hasra és tenyerével gyengéden, de gyorsan nyomja meg háromszor-négyszer. Szükség esetén ismételje.

3. Ha nem tudja kiszedni az idegen tárgyat, azonnal menjen az állatorvoshoz.

4. Amennyiben sikerül a tárgy eltávolítása, de a macska nem lélegzik, nézze meg, van-e szívverése. Tegye ujjait a mellkas közepére és keresse a szívverést.

Mesterséges lélegeztetés macskáknál

5. Ha a cica szíve nem ver, ugorjon a 6. pontra. Ha dobog, akkor alkalmazzon mesterséges légzést.

5.a. Fordítsa oldalára az állatot.

5.b. Húzza előre a fejet és a nyakat. Fogja meg az arcorri részt, tartsa zárva a szájakat és határozottan fújjon az állat orrlyukaiba. Egy fújás 3-5 másodpercig tartson, és addig ismételje, amíg nem érez ellenállást a mellkasnál. Ha szükséges tegyen egy darab gézlapot az állat orrára, ami a levegőt átereszti, de a nedvességet felszívja kicsit.

5.c. Tíz másodperc elteltével álljon meg. Figyelje, a légzés nem indult-e meg, ezt a macska mellkasán látja.

5.d. Amennyiben nem indul el a légzés, folytassa a mesterséges lélegeztetést.

5.e. Vigye az állatot mielőbb állatorvoshoz, lehetőség szerint útközben is folytassa a lélegeztetést, ha szükséges.

A macska újraélesztése

6. Ha a macska szíve nem ver és nem is lélegzik, újra kell éleszteni.

6.a. Fordítsa a macskát az oldalára.

6.b. Térdeljen a fejéhez.

6.c. Fogja meg a mellkasát úgy, hogy a szegycsont a tenyerében legyen, a mellkas egyik oldalán a hüvelyk-, másik oldalán a többi ujja.

6.d. Gyakoroljon nyomást a mellkasra ujjai használatával. Próbáljon meg percenként 100-160 nyomást megejteni.

6.e. Harminc másodperc után fogja meg a macska fejét, zárja össze a száját és fújjon az orrnyílásokba, három másodpercen át. Vegyen egy mély lélegzetet és folytassa, amíg azt nem érzi, hogy elkezd lélegezni. Ismételje percenként 10-20 alkalommal a befújást.

6.f. Egy perc után álljon le. Figyelje a mellkast, emelkedik-e, elindult a légzés és ellenőrizze a szívverést is.
6.g. Ha még mindig nem ver a szív, folytassa a szívmasszázst. Ha a szív már ver, de az állat nem lélegzik, menjen vissza az 5.b. lépéshez és mesterségesen lélegeztesse.

7. Mielőbb vigye az állatot orvoshoz, lehetőség szerint útközben is folytassa a lélegeztetést és/vagy szívmasszázst.

Ajánlott cikkek