6 betegség, amelyre figyelni kell a kölyökcicáknál


Mindig nagy öröm egy kölyökcica érkezése a családba, bár mindig izgalommal jár. Vannak betegségek, amelyek gyakoriak az állatoknál, különösen kölyökcicáknál. Van hat olyan betegség, amelyre figyelni kell a pici cicáknál. Ne feledje, hogy a megfelelő táplálás erősíti az immunrendszert.

1. Felső légúti megbetegedések

A felső légúti fertőzések, mint a calicivírus vagy a macskák herpeszvírusa végzetesek lehetnek a kiscica számára, különösen, ha a cica alig pár hetes. Ezeket a betegségeket vírusok és/vagy baktérium okozza, melyet az állatok kilégzéssel vagy tüsszögéssel adhatnak át egymásnak.

Tünetek: A legfőbb tünet a tüsszögés, néha sűrű, sárgás váladék termelődik a szemekben, és folyik az orr. A cica nehezen lélegzik, megtagadhatja az ételt is, ha állapota súlyosbodik.

Kezelés: Azonnal vigye el a cicát az állatorvoshoz. Ha eszik, iszik, normálisan lélegzik és jól érzi magát, akkor várhat másnapig, de minden egyéb esetben rögtön induljon. A felső légúti betegségek kezelése mindig nehéz, különösen a vírusos eredetűeké, mivel nincs hatásos antivirális szer.

Gyógyulási idő: Öt-hét nap után általában javulni kezdenek a felső légúti betegségek. Esetenként tovább tart a betegség és a herpeszvírus a szervezetben lappanghat, másfajta felső légúti betegségeket okozva.

2. Macska fertőző bélgyulladása

A macska fertőző bélgyulladása, más néven panleukopenia viszonylag ritka,  ám igen kellemetlen és gyakran halálos. Ez a betegség a macska immunrendszerét támadja meg. Általában kezelhetetlen. Ürülékevéssel terjed, és már mikroszkopikus mennyiség is elegendő a betegséghez. A panleukopenia megelőzésére létezik oltóanyag.

Tünetek: A kölyökcicák panleukopeniás megbetegedése általában  halálos. Hányással, az étvágy csökkenésével kezdődik, melyet nyálkás, fehér hasmenés követ.

Kezelés: A beteg állatot azonnal el kell különíteni, nehogy át tudják adni a vírust. Az állatorvos antibiotikumot ír fel, valamint folyadékpótlást. Sajnos kölyökcicáknál a betegség általában végzetes.

3. Bélférgesség

Sokféle bélféreg létezik, ezek mindegyike kellemetlen, és bizony veszélyes is az állat számára. A orsó-, kampós-, és galandféreg a bélrendszerbe fészkeli magát, hasmenést, gyakran véres hasmenést, súlyvesztést okoz.
A kölyökcicák úgy „szerzik be” a férgeket, hogy más macskák ürülékéből nyelnek be féregpetéket. Nem mellékes, hogy az ember is fertőződhet ezekkel a férgekkel, ha olyan gyümölcsöt eszik, amely korábban fertőzött talajjal érintkezett és nem mosták meg megfelelően.

Tünetek: Súlyvesztés és hasmenés

Kezelés: A rutinszerű féreghajtós kezelés a megoldás. Háromhetes korban el lehet kezdeni, tehát már apró kölyökcicáknál is hatásos. Sokféle termék létezik, célszerű az állatorvos tanácsát kérni.

Gyógyulási idő: Két hét, ám esély van az újrafertőződésre, hiszen a kiscicák visszanyelhetik a hetekkel korábban ürített petéket. Éppen ezért kölyökkorban gyakrabban kell elvégezni a féregtelenítő kezelést.

4. Kokcidiózis

Ez a belső parazita ürülékkel kerül az állat szervezetébe, azaz olyankor, amikor a kiscicák egymás ürülékét szimatolják-kóstolgatják. Sajnos nincs védőoltás a betegség ellen, de megnyugtató tény, hogy előfordulása igen ritka.

Tünetei: Hasmenés, esetenként kiszáradás, az étvágy csökkenése. A kokcidiózis fertőzés biztos megállapítása csak bélsárvizsgálattal történhet.

Kezelés: Gyógyszeres kezelés.

Gyógyulási idő: A kezelés megkezdése után kb. egy hét, bár általában tovább, legalább 3 hétig kell adni a cicának a gyógyszereket.

5. Bolhásság

A bolhásság viszonylag gyakori, ám igen könnyen kezelhető probléma. A kiscica környezetében bárhol összeszedhet bolhát, ráadásul ezek az apró élősködők igen kitartó lények, képesek hónapokig várni a megfelelő „gazdára”. Bár a sűrű macskabundában nehezen észrevehetők, a bolhaürülék már látványosabb. Apró, fekete, bors-szerű lerakodás látható a bőrön, könnyen észrevehető akár a végbél tájékán.

Tünetek: Vakarózás, szőrvesztés, különösen a faroktő táján.

Kezelés: Nagyon sokféle lehetőség van a bolhásság kezelésére. A legnépszerűbbek a spot-on termékek, de létezik bolhanyakörv, bolhapor- és sampon, valamint gyógyszeres lehetőség is. Mindig egyeztessen az állatorvossal a  megfelelő módszerről, különösen kölyökcica esetében.

Gyógyulási idő: 24 óra.

6. Fülatka

A fülatka a bolhához hasonló módon kerül a cicára. A mikroszkopikus méretű, fehér élősködő csak alapos szemlélődéssel vehető észre. Ennél látványosabb az atka ürüléke, melyet az állat fülében rak le, és a parazita által szívott, emésztett vérből áll.

Tünetek: A cica vakarja a fülét, rázza a fejét.

Kezelés: Fülcseppekkel jól kezelhető a fülatkásság, de ismételni kell a kezelést.

Gyógyulási idő: Minimum két hét.

Ajánlott cikkek