Azok a bűnbánó szemek

Az emberek két legnagyobb tévedése a kutyák viselkedésével kapcsolatban a következő. Egyrészt azt gondolja, hogy a kutya tudja, hogy rosszat cselekedett. Másrészt hiszi, hogy  a kutya sokszor azért rosszalkodik, mert valamiért bosszút akar állni.

Nos, az emberi érzelmek, mint a bűnbánat vagy a rosszindulat nem képezik részét a kutya érzelmi repertoárjának. Ha sikerül megértenie, mit is akar a kutya kifejezni a bűnbánó tekintettel, sokkal könnyebb lesz legyőznie mérgét és segít abban, hogy a helyzetet megfelelően kezelje.

Tételezzük fel, hogy éppen hazaér a moziból és azt látja, a kutya a szemetes tartalmával borította be az egész lakást.  A kutya már az ajtónál várja, feje lehajtva, fülei lekonyultak, a farka lóg és csak igen lassan csóvál. Azt akarja mondani, hogy bűnösnek érzi magát, mert tudja, nem kellett volna kiborítania a szemetest, ugye?

Nos, nem így van. Amit a testtartása kifejez, az az öröm, hogy önt látja, ám érzi, hogy a gazda dühös rá. Érzi, mégpedig nem másból. mint az ön testének mozdulataiból, sóhajtásából vagy hangjából, vagy csak azért, mert korábban már haragudott rá korábban, mikor hazaért. Nem tudja, hogy akkor miért haragudott rá és nem is érti vagy emlékszik arra, hogy mit is nem akarja, hogy megtegyen.

Nos, el tudja neki ezt magyarázni úgy, hogy miközben a szemétre mutogat, azt hajtogatja mérgesen, hogy „rossz kutya”? Nem. Ugyanis a „bűnjel” és a viselkedés a kutya agyában nem kapcsolódik össze. E tény miatt értelmetlen dolog megbüntetni a kutyát a tett után. Nem fogja összekapcsolni a kettőt.

Mégis, akkor mi a teendő, ha hazaér és a szeméttel teli padló sokkoló látványa fogadja?  Ne feledkezzen meg arról, hogy a kutya nem tudja, hogy rosszat tett. Üdvözölje természetes módon, szedje össze a szemetet és erősítse meg a szemetes zárját vagy tegye biztonságos helyre, hogy legközelebb ilyen ne fordulhasson elő.

Van egy másik „forgatókönyv” is. A kutya lepisilte az ágyat, amíg odavolt. Mikor hazaér, üdvözöli a kutyát, ad neki egy kekszet és ledől vele az ágyba játszani– oda, ahová piszkított.  Brrr! Egyértelmű, hogy azért tette, amit tett, mert egyedül maradt, ugye? Ismételten nincs igaza.

Persze, biztos, hogy nem örül annak, hogy egyedül hagyták. De a tett és a helyszín megválasztása korántsem tudatos nála. Sokkal valószínűbb, hogy azért történt az eset pont az ágyban, mert az kényelmes és kellemes hely, és azért vizelt be, mert szeparációs szorongás kínozta az egyedüllét miatt.

Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Ne felejtse el, hogy a kutya nem bosszúból cselekedett. És ne felejtse el azt sem, hogy olyasmiért megbüntetni, ami régebben történt, mint öt perce, hatástalan és felesleges.

Takarítsa el a nyomokat, ezalatt lenyugszik, legközelebb pedig, mikor elmegy, csukja be a hálószoba ajtaját. Ám ne felejtse el, a szeparációs szorongás jól kezelhető probléma! Olvasson utána!

Ajánlott cikkek