Az entellektüel és a kanapékirály

Minden kutya más és más. Ahhoz, hogy a legjobb tulajdonságai dominálhassanak, ismernie kell jellemét, karakterét. Csak így tud hatékonyan dolgozni azon, hogy valóban kellemes, szerető kapcsolatuk alakuljon ki, és könnyű, örömteli legyen az együttélés.

A mozgás megszállottja

Az ilyen kutya bizony akaratos, erőszakos és igencsak kellemetlen lakótárs lehet, ha nem kapja meg a napi mozgásadagját. Igazi örökmozgó, soha nem pihen el magától. A gazda arra vágyik, hogy a kutya jól kirohangálja magát végre, így egy kis nyugalmat adva a családnak, de vigyázat! Ezzel a módszerrel csak egy élsportolót nevel belőle, melynek mindig több mozgás kell, mint amennyit a gazdi biztosítani tud. A közös játékokat, mint az apportozás, korlátozza néhány sorozatra, majd iktasson be néhány kevésbé energiaigényes feladatot.

A séta után masszírozza át naponta relaxáló masszázzsal, kapcsoljon be megnyugtató zenét – a kutyának meg kell tanulnia, hogyan pihenjen. Az esti etetés és segíthet. Fektesse maga mellé a kutyát egy pokrócra és falatonként adja neki az ételt fél-egy órán át- Csak akkor adjon neki ételt, ha a kutya nyugodtan fekszik. Amint a kutya elnyugodott, vigye ki a megszokott helyére vacsorázni. Kis idő múlva menjenek ki a parkba, ahol az eb egy idő után képes lesz nyugodtan szemlélni a körülötte levő világot.

Az elfoglalt entellektüel

Lehet, hogy ön egy valódi négylábú Einsteinnel él, amely képes megtalálni a legtökéletesebb szöget, hogy kinyissa a kutyabiztos szemetest vagy éppen nem akadály számára egyetlen kapu sem a lakásban. Az ilyen kutya élvezi a szellemi kihívásokat, a szürkeállományát megmozgató feladatokat. Találjon hát ki neki olyan játékokat, vagy akár vásároljon, amelyek állandó kihívást jelentenek a számára. Jó ötlet a kutya-puzzle, melynek darabjai alá jutalomfalatkákat lehet rejteni. Ha kellően lefárasztja a kutyát a napi mozgás során, nagy eséllyel nem valami rosszaságon fogja törni a fejét a kis kópé. Igyekezzen kevéssé figyelmet szentelni követelőzésének, így majd akkor fogja elfoglalni magát a fejtörő játékokkal, amikor ön nincs otthon.

A magányos farkas

Ez a típus pont olyan, mint az a diák, aki a maga útját járva keresi jövőjét. Fontos számára az erős, de kiegyensúlyozott, nyugodt kapcsolat gazdájával. A kézből való etetés, a rövid séták, a rövid közös gyakorlások, a szoros napirend mind ezt segítik elő. Szereti az olyan játékokat, melyek meghagyják személyes terét, de egyúttal közös aktivitást biztosítanak a gazdával. Apportozzanak hát minél többet. Csak azért, mert ez a típusú kutya nem éppen bújós és nyalakodós, nem jelenti azt, hogy nem akar új dolgokat tanulni és nem akar jól teljesíteni némi dicséret és jutalom reményében.

A kanapékirály

A magányos farkas tökéletes ellentéteként igaz puszibajnok, ám ha nem kap elég mozgáslehetőséget, könnyen elhízik vagy megbetegszik. Napi egy alkalommal érdemes hát hosszabb, erőteljesebb sétára vinni. Lehet, hogy valahol mélyen belül egy igazi atléta lakozik benne, csak meg kell találni a neki való sportot. Az a kutya, amelyik a világ leglustább ebének lett kitalálva, mert napi programja kimerül a lustálkodásban, tévénézésben, nasizásban és szunyókálásban, lehet, hogy energiabombaként robban le a kanapéról, ha elhajítanak neki egy fizbit. Az olyan kanapékirályok esetében, mint a mopsz vagy a bulldog, óvatosan kell megválasztani a megfelelő mozgási vagy sportolási formát. A légzési nehézségek miatt érdemes állatorvossal megvitatni, mi is lenne jó a kutyának.

Ajánlott cikkek