Vitaminok és étrendkiegészítők macskáknak

A kisállat áruházak kínálatát nézve elámulunk, mekkora választék áll rendelkezésre cicáknak gyártott vitaminokból és táplálék-kiegészítőkből. A gondos gazda természetesen úgy gondolja, ezekre szüksége van kedvencének és igyekszik a lehető legjobbat választani.

Az ideális gazda igyekszik olyan étrendet biztosítani kedvence számára, mely tartalmaz minden szükséges tápanyagot, így megalapozva a macska optimális egészségét. Ha a cica prémium tápot vagy konzervet kap és jó egészségnek örvend, nem igazán látszik szükségesnek táplálék-kiegészítő adása. Ám amennyiben valamiféle egészségügyi probléma áll fenn, akkor indokoltnak tűnhet a vitamin- és táplálék-kiegészítő készítmények adagolása. Persze célszerű előtte az állatorvos tanácsát kérni, aki az állapot ismeretében mond majd véleményt.

Nem árt tudni, hogy a kisállatoknak gyártott készítmények ipara nem a legszigorúbban ellenőrzött iparág. Azonban a legnagyobb, legelismertebb gyártók sokszor maguk kérnek fokozott ellenőrzést, mert tudják, vásárlóik számára így tudják garantálni a minőséget. Itt is érvényes tehát a szabály: olcsó húsnak híg a leve. Az egészség – így kedvenceink egészsége – nem játék, érdemes mindit jót választani.

Vannak olyan alapvető tények, amelyekre a gazdák is figyelni tudnak. Aki érdeklődik a macskák iránt, az pontosan tudja, hogy a fokhagyma a cicáknál hemolitikus vérszegénységet okoz. Mégis, a piacon találhatók fokhagyma tartalmú kapszulák, kifejezetten macskák számára. Persze kis mennyiség nem fogja megölni a cicát, de a termék egészségügyi előnyei megkérdőjelezhetőek, és a pénzt, amit egy ilyen haszontalan és esetleg ártalmas termékre kidob, költhetné minőségi eledelre is.

Tény, hogy sok macska mindenféle táplálék-kiegészítő és vitaminpótlás nélkül is egészséges, boldog életet él, vannak esetek és időszakok az állat életében, amikor egészsége érdekében érdemes megfontolni ilyen termékek használatát.

Étrend kiegészítők

Nagyon sokféle étrend kiegészítő található a piacon, melyek olyan betegségek kiegészítő kezelésére szolgálnak, mint a dermatitis vagy gyomor- és emésztési problémák. Ezek a termékek elsősorban esszenciális zsírsavakat és emésztést segítő enzimeket tartalmaznak.

Esszenciális zsírsavak

Az állatorvosok gyakran ajánlanak halolaj készítményeket a gazdának. Ezek a termékek olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek kifejezetten hasznosak, ha az állat dermatitistől, száraz bőrtől szenved, vagy bundája fénytelen.

A kutatások azt igazolják, hogy az omega – 3 zsírsavak kifejezetten előnyösek bizonyos betegségek esetén, például ha ételallergiától, vesebetegségtől, ízületi gyulladástól vagy autoimmun betegségtől szenved az állat.
Figyeljen arra, hogy ha a macska eledele tartalmazza a napi ajánlott mennyiségű esszenciális zsírsavat, akkor nem szükséges kiegészítő tablettákat adnia. Állatorvosa segítséget tud nyújtani a kérdésben.

Emésztőenzimek

Ha a macska krónikus emésztőszervi problémákkal küzd vagy hirtelen lefogyott, hasznos lehet egyik vagy mindkét féle emésztést segítő táplálék-kiegészítő adása. Hogy probiotikumra vagy emésztőenzimre van-e szüksége, állatorvosa meg tudja mondani.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusokat tartalmazó táplálék-kiegészítők, melyek jótékony hatással vannak a bélrendszer mikrobiális egyensúlyára. Kifejezetten ajánlott a probiotikus készítmények használata hasmenés esetén.

Emésztőenzimek

Az állatorvosok gyakran ajánlják emésztőenzimek adagolását bélbetegségek, emésztési rendellenességek, krónikus hasmenés esetén. A termékek nagy része az emésztés javítását célozza meg, mások a méreganyagok eltávolításában is segédkeznek.
Az emésztőenzimek adagolása előtt célszerű beszélni az állatorvossal, aki nagy valószínűséggel tud megbízható márkát ajánlani, nem mellesleg pedig figyelemmel tudja kísérni az állat állapotát.

Ízületvédő termékek

A glükozamin és a kondroitin egyike a legbiztonságosabb és legbiztosabb termékeknek, mellyel az osteoarthritis kezelhető. Ez a betegség bizony gyakran előfordul öregedő macskáknál. A javaslat szerint alkalmazva ezek a termékek szinte semennyi vagy nagyon kevés mellékhatással bírnak. A megfelelő adag meghatározásához célszerű állatorvos segítségét kérni.

Vitamin kiegészítők

Ha a cica rendszeresen prémium minőségű eledelt kap és nincs semmilyen egészségügyi problémája, nagy valószínűséggel nincs szükség vitamin kiegészítésre.

A kutatók és az állatorvosok ráadásul gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a zsírban oldódó vitaminok, mint az A és D vitamin nem ürülnek ki a szervezetből, felhalmozódásuk a szövetekben akár káros is lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sose lépje túl az ajánlott mennyiséget, és ne adjon nagy mennyiségben, eltérő készítményeket. Mindig csak annyit adagoljon, amennyit az állatorvos javasol.
Amennyiben a cica otthon készített étrenden van, vagy napi eledele nagy részét asztali maradékok teszik ki, célszerű lehet jó minőségű vitamin és ásványi anyag kiegészítővel etetni.

Érdemes lehet akkor is a vitamin- és ásványi anyag tablettákhoz fordulni, ha a macska beteg vagy romlik az étvágya, hiszen ezekben az esetekben a napi mennyiséghez nem jut hozzá eledelen keresztül.

Ha a cica nyers ételt kap

Amennyiben macskája étrendjének nagy része nyers húsokból áll, mindenképp szüksége van bizonyos kiegészítőkre. Mivel az utóbbi években a nyers ételeken alapuló étrendnek igen sok híve lett, biztosan talál kifejezetten ennek kiegészítésére ajánlott terméket a piacon. A legtöbb jól beilleszthető a nyers étrendbe, de kifejezetten ajánlott még olyan zöldségek és gyümölcsök adagolása, mint a főtt zöldbab, brokkoli, sütőtök vagy banán.

Soha ne feledje, hogy bár egyes táplálék-kiegészítők hatása valóban csodálatos lehet, mások lehet, hogy többet ártanak, mint használnak. Soha ne gondolja, hogy egy étrend kiegészítő pótolni tudja az egészséges táplálkozás előnyeit. Vegye figyelembe, hogy a humán készítmények emberek számára készültek, összetételük nem megfelelő a macska számára.

Ajánlott cikkek