Otthoni gyógymódok a korpára

A kozmetikai és gyógyszeripar milliárdos üzlete épül az emberek életét megkeserítő apró kis fehér korpákra. Bizony, ez a probléma a cicáknál is előfordul, sötét szőrű macskáknál könnyű észrevenni.

A korpa nem más, mint elhalt, megszáradt hámsejt, és általában allergiás eredetű dermatitis eredménye. Reakció, melynek következtében a bőr száraz, viszkető és pikkelyes lesz.

Átmeneti és kevéssé látványos korpásodás előfordulhat olyankor, amikor az elhalt hámsejtek a tisztálkodás során a szőrre kerülő nyálban található proteinnel keverednek. Nem mellesleg egyébként a macska-allergiában szenvedő emberek nem a cica szőrétől, hanem ezektől az elhalt bőrlemezkéktől lesznek allergiásak.

Bár a macskát a legkevésbé sem zavarja maga a korpa, azért érdemes utánajárni, mi lehet az oka.  Megfelelő kezelés nélkül a korpásodás kellemetlenné válhat, az állat véresre vakarja magát, a kivakart sebek pedig könnyen elfertőződnek. Másrészt esetenként a kiváltó ok is rejthet veszélyeket magában.

Néha nehéz eldönteni, mi az allergiás dermatitis oka. Okozhatja parazitafertőzés, legyen az akár féreg, akár bolha vagy atka. A napégés tünete is lehet, de állhat a háttérben stressz vagy allergia egy új ételre vagy kozmetikumra. Sokan nem is gondolnák, de olyan egyszerű ok is lehet a korpásodás magyarázata, mint hogy télen a fűtés miatt túl száraz a levegő a lakásban.

Ha azt érzi, száraz a lakás levegője, száraz és érdes a bőre, nagy a valószínűsége, hogy a cicánál is hasonlót fog tapasztalni.  A megfelelő párásítás nem csak a levegő minőségét javítja, de csökkenti a cica bundájának statikus elektromosságát, ezáltal pedig a téli megfázás veszélyét is.

A kezelés időtartama alatt is tud segíteni kedvencének, hogy komfortérzete jobb legyen, míg a bőre le nem tisztul. Keressen száraz bőrre való, macskáknak gyártott kozmetikai terméket és ezzel fürdesse az állatot. Ha nem szereti a fürdést, akkor lemosó folyadékkal próbálja enyhíteni a kellemetlen viszketést, vagy gyakrabban kefélje a szőrét, így serkentve a bőr olajtermelését. Lehet, hogy az étrendben sem árt változásokat bevezetni, vagy plusz zsírsav kiegészítést adni a cicának.

Nagy eséllyel okozhat korpásodást parazita is. A bolhacsípés, a tetvek, az atkák allergiás dermatitist okoznak, ezek közül egy kifejezetten kellemetlen, bár macskák esetén ritka. A Cheyletiella atkák gyakran vándorkorpának is nevezik, mivel elég nagy ahhoz, hogy szabad szemmel is látható, de legyen, de kicsi ahhoz, hogy a különbséget érzékelhessük. Emiatt a gazda hajlamos egyszerű és könnyen kezelhető korpának hinni.

Minden parazitafertőzés viszonylag könnyen kezelhető, de a teljes kiirtáshoz a ház összes állatának kezelése is szükséges, akkor is, ha rajtuk semmilyen tünet nem észlelhető.

Nem szabad eltekinteni a ház teljes fertőtlenítésétől, sőt, gyakran a kétlábú családtagok is kezelésre – általában megelőző – szorulnak. A legjobb, ha állatorvos mondja meg, milyen szert érdemes használni, melyik a leggyorsabb hatást elérő készítmény.

A macska szőre védi az érzékeny bőrt a nap sugaraitól, ám azok a cicák, amelyek sok időt töltenek a szabadban, könnyen leégnek, különösen a fülek, a szem környéke, az orr és a száj környéke. Minden olyan testtáj, ahol a szőrzet ritka, fokozottan érzékeny, a fehér vagy nagyon világos színű cicák bőre pedig szintén igen érzékeny. A napégés során a bőr felső rétege elhal, megszárad és hámlani kezd. A súlyos napégés bizony akár bőrrákhoz is vezethet.

Ha nem tudja a cicát a lakásban tartani, vagy örömmel engedi portyázni, legalább akkor próbálja benn fogni, amikor az ultraviola sugárzás a legmagasabb.

Ezt általában 11 és 15 óra közötti időtartamra teszik. Amennyiben mégis leég a cica bőre, macskák számára gyártott hipoallergén oldattal mossa le, ezzel csökkentheti a hámlást és a korpásodást.

Ha úgy véli, sem a száraz levegő, sem parazita, sem pedig napégés nem lehet a korpásodás oka, érdemes kissé mélyebbre ásni az okok keresésében. Nem változtatta-e meg a közelmúltban az állat ételét? Nem adott-e neki konyhai maradékot, valami olyat, amit még korábban nem kapott? Nem használt-e új, eddig ismeretlen kozmetika terméket a cica szőrének ápolására?

Próbálja meg kiiktatni az új ételt, kozmetikai szert és figyeljen, megszűnik-e a korpásodás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a macskák kifejezetten rosszul reagálnak minden változásra. A kialakuló stressz, melyet okozhat egyszerűen egy új kanapé vagy szőnyeg, okozhat korpásodást is.

Ne feledje, hogy ha a bőr erősen kiszárad, az állat vakarózik, érdemes elvinni állatorvoshoz, hiszen egy antibiotikum vagy szteroid kúra segít a gyógyulásban és a jobb közérzet elérésében.

Ajánlott cikkek