A kiscica oltásának alapjai

Az oltás kérdésköre mindig is vitatott téma volt a macskagazdák között. Napjainkra már több tucat, a macskákra veszélyes betegségek ellen létezik immunizáció, ám folyamatos a vita arról, hogy ezek közül melyiket és milyen gyakorisággal érdemes beadatni az állatnak.

Vannak, akik szerint minden létező oltásfajtát érdemes és be is kell adatni. Ezzel szemben vannak, akik úgy vélik, az oltások nem hogy feleslegesek, de gyakorta veszélyesek is a macskák számára. A legbölcsebb dolog ebben az esetben is az arany középutat választani.

A védőoltásokat csoportosítani szokták. Általában három kategória van: kötelező, ajánlott és ritkán ajánlott. A kötelező oltások általában olyan betegségek ellen védenek, melyek a közegészségre is veszélyesek, és amelyek széleskörű kockázatot jelentenek. Az ajánlott oltások általában azok, amelyeket olyan macskák számára javasolják, melyek magas kockázattal vannak kitéve az adott betegségnek. A nem ajánlott oltások körébe azok tartoznak, melyek hatékonysága nem egyértelműen bizonyított.

Az alábbiakban három olyan oltási javaslat szerepel, melyet érdemes, sőt, ajánlott a cicának beadatni.

Veszettség: Hazánkban nem kötelező a macskák veszettség elleni oltása, ám mégis érdemes megfontolni, amennyiben kedvencünk kijár. A veszettség ugyanis gyógyíthatatlan betegség, mely a fertőzött állat harapásával terjed, és emberre is fokozottan veszélyes. A cica már 8-12 hetes kora között megkaphatja az oltást, bár érdemes a 3. hónapig várni, majd évente kell ismételni.

Macska panleukopenia-herpeszvírus-kalicivírus: Ez a kombinált oltás a három leggyakoribb vírus ellen véd, melyek szinte minden macskapopulációban megtalálhatóak. A kiscica 16 hetes koráig, három-négyhetente kap egy-egy ismétlő oltást, míg ki nem alakul benne a védettség, majd egyévesen egy utolsót. Ez után már csak évente egyszer kell emlékeztető oltást kapnia.

Macska leukémia: A macska leukémia elleni védőoltást két adagban, három-négy hét eltéréssel kapja meg a cica. Amennyiben kedvence kijár, érdemes az oltást mindenképp elvégeztetni.

Ajánlott cikkek