9 módszer a bolhacsípések megelőzésére

A tavasz, a nyár beköszönte sok öröm forrása lehet. Itt a napsütés, a meleg, ám a bolhák visszatérése nem tartozik a jó dolgok közé. Ráadásul ezek a kicsi, szinte láthatatlan vérszívók több komoly betegséget is okozhatnak. Van azonban megoldás!

1. Spot-on termékek

Lehet, hogy úgy tűnik, a spot-on termékek csak a cseppentés helyén fejtik ki hatásukat, hasonlatosan a bolhanyakörvekhez, higgye el, nagyon hatásosak az állat egész testén. A testre cseppentett szer az egész bőrfelületen szétterjed az faggyúmirigyek segítségével, de „rásegít” erre a cica is, mégpedig rendszeres tisztálkodásával. A spot-on cseppek használat után több héten át védik az állatot a bolháktól, hatását elvileg nem befolyásolja a fürdetés, az úszás, és az eső sem, habár a tapasztalatok szerint csökkenhet a hatásidő. Ráadásul a spot-on megszakítja a bolha  életciklusát is. Mielőtt valamelyik termék mellett letenné a voksát, olvassa el a termékleírást, és azt válassza, amelyik a cica korának és méretének leginkább megfelel. Soha ne használjon kutyáknak gyártott spot-on terméket.

2. Bolhasampon

A bolhasampon használata költségkímélő megoldás. A sampon érintkezésbe kerülve a bolhával megöli azt, kifejezetten jó megoldás a szezonban. Ne feledje azonban, hogy a fürdetést legalább kéthetente meg kell ismételni, azaz jóval gyakrabban kell alkalmazni, mint a spot-on-t. Ennek az az oka, hogy a sampon összetevői nem olyan hosszú ideig hatásosak, mint a spot-on-é vagy a tablettáké.

3. Bolhanyakörv

Jó megoldás a bolhanyakörv, mely távol tartja és megöli a bolhákat. Hatásosságuk attól függ, milyen mértékű a környezet bolhafertőzöttsége, de szükséges az is, hogy a nyakörv közvetlen kontaktusban legyen a bőrrel. Mindig figyeljen arra a felhelyezéskor, hogy a nyakörv és az állat nyaka közé legalább két ujja beférjen. A felesleges részt vágja le, hogy a cica ne tudja rágcsálni, és figyelje, nem zavarja-e az állatot, amit kaparással jelez. Figyelmesen olvassa el a termékleírást, és mindig a macska korának, méretének megfelelő nyakörvet válassza. Ha kedvence nagyon aktív, vagy rendszeresen kijár, ne válassza a nyakörvet a bolhák távoltartására, mert az könnyen beleakadhat a bokrok, fák ágaiba, leszakad és könnyen elveszik.

4. Lemosó szerek

A lemosó szer olyan vegyi koncentrátum, melyet vízben kell feloldani, és szivaccsal vagy kézzel kell a szőrbe dörgölni. Nem hasonlít a samponos fürdetéshez, mivel nem kell kiöblíteni a szőrből. Bár ezek a kémiai szerek nagyon hatásosak, óvatosan kell velük bánni, mert a nem megfelelő használat mérgezést okozhat úgy a macskánál, mint a gazdánál. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő használat. Olvassa el a használati utasítást, és annak megfelelően járjon el. Nem szabad használni nagyon fiatal vagy vemhes, szoptatós állatokon.

5. Hintőporok és spray-k

A bolhairtó porok és spray viszonylag olcsó termékek, és kifejezetten hatásosak a bolhák ellen. Használatukkor ügyeljen, mert úgy a por, mint a spray irritáló lehet az állat számára. A száj és a tüdő irritációja fordulhat elő belégzéskor, úgy a cicánál, mint a gazdánál. Előfordulhat a szemek, az orr irritációja is. Mivel ezeknek a termékeknek a hatóideje nem túl hosszú, meg sem közelíti a spot-on tartósságát, sokkal gyakrabban kell használni őket. Mindig olvassa el a használati utasítást.

6. A környezet bolhamentesítése

Függetlenül attól, hogy milyen mértékű a bolhafertőzöttség, a teljes házat, lakást át kell takarítani. A napi takarítást egészen addig kell rendszeresen végezni, amíg el nem tűnnek teljesen az élősködők. Porszívózzon ki minden sarkot, utána azonnal dobja ki a porszívó zsákját. A cica minden párnáját-játékát mossa ki meleg, szappanos vízben, ugyanígy mossa le a fekvőhelyét is. Porszívózza ki az autót, még akkor is, ha egyébként sose szállítja benne a cicát, ugyanis akár a nadrágszárán is odaszállíthatott párat. A lárvák és peték kiirtása segít a bolhapopuláció redukálásában.

7. A környezetben használható spray-k

A ház további tisztítására használat spray-ket, melyek mind a kifejlett bolhák, mind a lárvák, peték elpusztítására valók. Használatuk során legyen óvatos, mivel a halakra, madarakra, macskákra és gyerekre mérgezőek lehetnek. Figyelmesen olvassa el a terméktájékoztató szövegét, és használat után legalább 48 órára távolítsa el a gyerekeket és az állatokat a lakásból.

8. Bolhacsapda

A legegyszerűbb házilag elkészíteni. Ragasszon a padlóra kétoldalú ragasztós csíkot, lehetőleg világos helyre. Ezeken a helyeken szívesen ugrálnak a bolhák, eközben önkéntelenül beleugranak a ragacsba. Ez a megoldás hatásos a kifejlett bolhákkal szemben, de nem irtja ki a lárvákat és petéket. Jó megoldás lehet egy kis edény szappanos meleg víz elhelyezése a padlón, fényforrás közelében. A bolhák mindig a melegre és fényre igyekeznek éjjel, így beleugranak a vízbe, ahol megfulladnak.

9. A kert és az udvar

Minél kisebb hely van a bolhák számára, ahol élhetnek és szaporodhatnak, annál kevesebbet kell küzdenie velük. A bokrok, fák, cserjék rendszeres visszavágása fontos feladat, ezáltal csökkenthető a populáció. Kaphatók olyan permetszerek és granulátumok, melyek hatásosan használhatók a kertben, bár sokan inkább rovarirtó cégre bízzák a feladatot.

A kereskedelemben vásárolt szerekkel óvatosan kell bánni, mert mérgezőek lehetnek a háziállatok, kerti halak, de akár még az ember számára is.

A legegyszerűbb megoldás – a fürdetés Enyhe fertőzöttség esetén egy egyszerű, meleg vizes fürdetés is segíthet a macska testén levő bolhák kiirtásában. A sampon és a víz elegendő eltávolításukra, különösen, ha közben bolhafésűvel átfésüli a bundát. Ezt kövesse a ház kitakarítása.

Ajánlott cikkek