A szőrgereblye fontossága

A szőrgereblye olyan kozmetikai eszköz, mely sértetlenül hagyva a fedőszőrt kiszedi az aljszőr elhalt szálait, mielőtt azok csomósodni és filcesedni kezdenének. Használata elősegíti a szőrzet növekedését, a bunda tisztántartását. Az szőrgereblyével nem lehet levágni a szőrzetet.

Ezzel szemben az elhalt szőrszálakat eltávolíthatjuk vele, így lehetővé téve a friss szálak kibújását a szőrtüszőből. A kutyák számára általában nem kellemetlen az szőrgereblyével való kozmetikázás, sőt, gyakran kifejezetten élvezik, hiszen bőrük fellélegzik, ezáltal komfortérzetük nő.

Egyes kutyafajták szőre két rétegből tevődik össze. A fedőszőr hosszabb, durvább, míg az aljszőr általában puhább és finomabb, rövidebb. Az aljszőr hideg időben védelmet nyújt az állatnak, mintegy a bőr közelébe zárva a melegebb levegőt. Az aljszőr azonban hajlamos a csomósodásra és a filcesedésre, különösen, ha nem ápolják megfelelően. Extrém esetben a végeredmény elvékonyodott, elgyengült szőrzet, vagy pedig összeálló, filcszerű aljszőr, melyet már csak leborotválni lehet.

A szőrgereblye nem a ritkítóolló megfelelője. Ez utóbbit a szőrzet formázására használják, pusztán szépészeti céllal. Ráadásul a ritkítóolló vágja a szőrt, míg az szőrgereblye nem.
A szőrgereblyét jellemzően a következő kutyafajtáknál használják a kozmetikusok: uszkár, shih-tzu, bichon-félék, ír vízi spániel.

A hosszú szőrű cicák számára is hasznos lehet ez az eszköz.  Mivel az szőrgereblye csökkenti a lenyalogatható, elhalt szőr mennyiségét, kisebb eséllyel alakul ki szőrlabda az állat gyomrában. Különösen a himalája és a perzsa cica fogja értékelni ezt az eszközt.

A szőrgereblye akkor hasznos, ha rendszeresen használja, a filcesedés csak így előzhető meg. Heti egy alkalom az ideális, és megfigyelheti, hogy bár egész évben hasznát veszi, tavasszal és nyáron különösen látványos lesz az eredmény. Ne aggódjon amiatt, hogy az aljszpr kiszedő esetleg elvékonyítja a szőrzetet, ugyanis a szőrtüszőhöz csatlakozó szálakat nem fogja elvágni.

A kutyák és a macskák számára ajánlott szőrgereblye sokban hasonlít, pusztán a macskáké kisebb. A használat során húzza szét a bundát tincsekre, és ahogy fésülésnél teszi, húzza át az eszközt a bundán. Minden áthúzás után szedje ki a fogak közül az eltávolított szőrt, mert csak így működik az eszköz megfelelően.

Ajánlott cikkek