Kell a macskapalota?

A feladat a macskák megismerése. De honnan, hogyan? A mesékből? A mesék tele vannak jópofa, mókás dolgokat művelő macskákkal, melyek azért az esetek nagy többségében a valóságot játsszák el, igaz, kissé túlozva. Mindegyikük tükröt tart az emberek elé.

Garfield minden megjegyzése szarkazmussal teli, miközben lasagne-t fal, a nappali minden egyes pontja az ő birodalma, ahol naphosszat heverészik. Tom egész nap Jerryt üldözi, körbe-körbe a házban, addig, amíg bele nem szorul az egérlyukba, vagy valami a fejére nem esik.

Bár ezek a történések eltúlzottak és nem sok a realitás bennük, azért némi valóságalapjuk van. A legtöbb macska dédelgetett házi kedvenc, melyet a gazda ellát játékokkal, alommal, étellel és persze sok-sok szeretettel. És hát, persze, a vadászösztön még a legelkényeztetettebb cicában is rendületlenül él.

Tehát elvileg elkényeztetettek, de vajon olyan könnyű ez? Azt gondolhatnánk, hogy egy kényelmes otthon és a rendszeres etetés minden cica álma, de ha belegondol abba, legtöbbjük valaha szabadon élt, akkor a házimacska fogalma mindjárt más értelmet nyer.

Természetüknél fogva a macskák örök ragadozók és felfedezők, nagy kalandorok, melyek imádják a magas helyeket, a mászást, kiválóan egyensúlyoznak. Mikor otthonunkba fogadjuk őket, más, jobb életet biztosítunk a számukra, de egyúttal el is nyomjuk természetes ösztöneiket azzal, hogy a lakásban, házban tartjuk őket, ahelyett hogy kiengednénk vadászni.

Hagyjuk, hadd heverésszenek a nappali szőnyegén, a besütő nap sugarait élvezve, ahelyett, hogy egy kis közös játékra csalogatnánk. A legtöbb gazda bele sem gondol, hogy kedvencét mindez a legszebb, legjobb környezetben is boldogtalanná teszi, sőt, akár meg is betegítheti. Pedig egy kis átalakítással a benti környezet is nagyszerűvé alakítható cicája számára.


macska játszóhengerbe bújva néz

Kreativitás az étel és az ital tálalása terén

A cicákat érdemes ösztönözni arra, hogy játsszanak ez étellel. Persze, ez nem egyszerű, hiszen az embereket már gyerekkorban arra tanítják, az élelemmel nem játszunk, de a macskáknál ez kifejezetten hasznos. Próbálja ki! Vegyen egy joghurtot, olyat, amelynek visszazárható fedele van. Egye meg, majd a dobozon vágjon apró lyukakat. Tegyen bele száraz tápot, zárja vissza a fedelét és hagyja, hogy cicája játsszon vele. Megfigyelheti majd, addig fog küzdeni a dobozzal, görgetve, bökdösve, mancsozva, míg ki nem tudja szedni belőle a tápszemeket.

A régmúltban a macskák napi öt-hat órát töltöttek az étel utáni küzdelemmel. Egy cica akár napi tíz egeret is képes volt megenni, ezek elkapásához nem kevés munka szükségeltetett. A vadászat a macskát aktív életre késztette, ragadozó ösztönei éberek maradtak. Az ételadagok mindig kicsik voltak, az állat pedig napjában többször evett.

Ha mindebbe belegondol, akkor könnyen kirajzolódik a kontraszt e között az életmód és a mai házi cicák étkezése között. A gazda egyszerűen odatolja eléjük a teli tálat és kész. Azzal, hogy nem készteti vadászatra kedvencét, kevesebbet mozog, könnyen elhízik, általános egészségi állapota romlik. És gondoljon bele: ha ön bármikor ehetne anélkül, hogy minimális aktivitást is ki kellene ezért fejtenie, nem hízna el pillanatok alatt? No, ugye! Nem véletlen, hogy az elhízás oly gyakori az emberek körében!

A macskának vízre is szüksége van. A természetben élő állatok számára az étel és az ital kérdése nem egyértelmű, hiszen vagy az egyikhez jutnak hozzá, vagy a másikhoz. Amikor éppen egérre vadásznak, nem fognak megállni, hogy igyanak egy jót. A házimacskák eledele mellett mindig ott a teli tál víz, és ha választaniuk kell, nem kérdés, hogy az ételt választják. Márpedig ez a döntés akár veszélyes is lehet, hiszen kiszáradáshoz vezethet.

Legyen hát kreatív. Ahelyett, hogy letenne a lakás egy pontjára egy teli tál vizet és mellé egy nagy tál tápot, helyezzen el több kisebb tálat a lakásban. Variálhatja is úgy, hogy némelyiket magasabbra helyezi, így ösztönözve a cicát a mászásra. Helyezze más és más helyre a vizet és a tápot, így ösztönözve arra, hogy keresse. A fent említett joghurtos doboz jó ötlet és hasznos módszer, de akár papírzacskóba is rejtheti a falatokat, az is nagy kihívás az állat számára – a lényeg, hogy játsszon az étellel, küzdjön meg megszerzéséért.

Ilyen apró, filléres dolgokkal könnyedén tudja ösztönözni kedvencét a testmozgásra, a vadászatva, mozgékonyságra. Higgye el, cicája értékelni fogja ezeket a meglepetéseket!

fekete macska a kaparófán tartja a mancsát

Ide nekem egy kaparófát!

Amikor kedvenc cicája elkezdi kaparni legszebb antik bútorát, a nagymama sezlonját vagy a méregdrága perzsaszőnyeget, a legtürelmesebb gazda is idegbajt kap, és azt gondolja, állata utálja őt. De ez nem így van. A macska azért kapar, mert ez veleszületett ösztöne, és mert temérdek szükségletét kielégítheti általa.

A kaparás segít a karmok élesen tartásában és koptatja azok külső felét. A karmok fontosak a védekező ösztön élénken tartásában, ami még akkor is lényeges, ha a cica bentlakó és veszély csak álmában fenyegeti.
Ráadásul a kaparással a cica megjelöli a területét. A macskamancsok alján illatmirigyek találhatók, a kaparáskor ezekből illatanyag ürül, így jelölik meg a területet.

Mindemellett a kaparás kiváló fitnesz gyakorlat is, hiszen az állatnak nyújtózkodnia kell hozzá – háta és lábai kinyúlnak. A hírhedten lusta állat hírében álló cicák képesek órákat heverészni a napon, logikus hát, hogy utána szükségük van egy kis nyújtózásra.

Ha mindezzel tisztában van, akkor könnyebben tudja teljesíteni azt a fontos feladatot, hogy könnyebbé tegye kedvence számára a kaparást. Természetes, hogy megfelelő kaparófa nélkül a cica ott kapar, ahol neki tetszik. Kiválasztja a saját területét – nem kevés fejfájást okozva a gazdinak – és azt rendületlenül ápolgatja karmaival.

Ennek megelőzésére tehát mindenhová, ahol a cica tartózkodik, helyezzen kaparófát. Tegyen az étkező-, az alvóhelye mellé is.  Az ideális kaparófa legalább olyan magas, hogy a macska kényelmesen ki tudjon nyújtózni rajta. Bár vannak cicák, melyek a horizontálisan elhelyezett kaparófákat preferálják, legtöbbjüknek a vertikálisan állított jön be. Sőt, az is előfordul, hogy egy cica mind a kétfélét előszeretettel használja, így nem árt többet is beszerezni, különféle variációkban.

Nem lehet ellenérv, hogy apró lakásban lakik. Egyszerűen akassza fel a falra a kaparófákat, ott nem foglalnak sok helyet, ráadásul játszhat a magasságokkal is, így ösztönözve kedvencét a mászásra.

Hagyjon cicájának időt saját magára

A legtöbb ember igényli, hogy minden nap legyen is kis idő, amikor visszavonulhat, összegömbölyödve olvashat, heverészhet, kipihenheti a nap fáradalmait. Lehet, macskának kellett volna születnünk! A kutyákkal ellentétben, melyek egész nap játszanak és keresik a gazdi tekintetét, figyelmét, a cicáknak szükségük van az elvonulásra.

Elvonulásra az emberek, a zajok, a család többi cicája és kutyája elől. Képesek bárhol csendes és nyugodt menedékre lelni, de ez akkor a legjobb, ha saját dolgaik – ételük, vizük, alomtáljuk, játékaik, kaparófájuk – ott van mellettük. Ám ez a hely számukra szent és sérthetetlen, tehát ha azt látja, kedvence visszavonul, hagyja békén.

Nem árt észben tartani, hogy a cicák számára fontos, hogy mindent megfigyelhessenek. Egy magasra helyezett pihenőhely lehetővé teszi, hogy áttekintsék egész birodalmukat, miközben távol maradnak az otthon nyüzsgésétől. A párkány, a lépcsőforduló, de akár a kanapé támlája is kiváló megfigyelő hely a számukra, de kislakásban is kialakítható akár a szekrény vagy egy polc tetején.

A kereskedelemben kiváló macskabútorok kaphatók, ezek legtöbbjének a tetején pihenőkosár van az állat számára, ahonnan szemmel tarthatja az otthont, figyelheti a zajló eseményeket. Ráadásul egy ilyen bútor kiváló játszótér és kaparófa is egyúttal.

Mindig legyen, amivel elfoglalhatja magát cicája

Az állatok sokszor olyanok, mint a kisgyerekek. Ha nem ad nekik feladatot, játékot, akkor keresnek maguknak, persze általában sose olyat, aminek a gazdi örül. Ez nem jelenti azt, hogy kedvenc cicájával kell töltenie a nap huszonnégy óráját, de kell, hogy legyen mellette olyan játék, ami stimulálja és boldoggá teszi, amivel elfoglalhatja magát.

A játék nagyon fontos. Mivel a macskák ragadozók, bármilyen olyan játék megfelel nekik, amely vadászösztönüket stimulálja – legyen az botra szerelt toll, felhúzható egér, de bármi más megfelel, ha kutatnia-keresnie kell. 

Persze általában elvannak egymagukban, azért élvezik a gazdával közös játékot is, így ezt sose hagyja ki a napi programból. Jó ötlet a közös játékhoz használt játékszereket elrakni és mindig csak az együtt töltött idő alatt elővenni, így fenntartva a cica érdeklődését irántuk.

Annak ellenére, hogy a macskák maguknak való lényként közismertek, igenis társas lények – már amikor azok akarnak lenni. A legtöbb otthonban egynél több cica van, ami ideális megoldás, hiszen ha szüksége van rá az állatnak, talál magának társaságot a gazdán kívül is. Sőt, a hiedelmekkel ellentétben a cicák képesek a család kutyájával is jó barátságba kerülni, akár jókat játszani is vele.

A macskák számára nagyon fontos az emberekkel való kontaktus is. Simogassa, ápolgassa, mert szereti, de sose hagyja figyelmen kívül, amikor el akar vonulni. A macskák a maguk életét élik, a saját forgatókönyvük szerint, így a simogatást is csak akkor élvezik, amikor ők követelik ki maguknak.

vörös macska a cicaágyban pihen

Fő a nyugalom!

A macskalét legvonzóbb része a pihenés és a nyugalom. A cicák jellemzően a nap kétharmad részét átalusszák, így akármennyire is élvezik a játékot a gazdival, egyszer csak elég lesz belőle és elvonulnak egy kis lustizásra.

Hagyja ilyenkor kedvencét, mert nagy a valószínűsége, hogy már hajnalban ébren volt, körbejárőrözte a házat vagy kertet, vadászott egy cseppet, ahogy minden kinti cica teszi vagy tenné. Megfigyelheti, hogy a macskák alkonyatkor is kifejezetten aktívak, ez is jellegzetesen ragadozó létükre vezethető vissza.

Tehát a macskáknak napi többszöri pihenőidőre van szükségük, ezt könnyen el tudja fogadni egy olyan gazda, aki maga is szeret naphosszat a kanapén heverészni. Ám ügyeljen arra, hogy kedvence alvóhelye is kényelmes és kellemes legyen. A kereskedelmi forgalomban szépséges és méregdrága macskaágyak kaphatók, de a legtöbb cica sokkal jobban érzi magát a kanapé sarkában vagy egy párnán, amit a lépcső tetejére rak. Ha ez működőképes, felesleges vagyonokat áldoznia.

Nem lehet elégszer ismételni: hagyja macskáját visszavonulni, bármikor, ha annak szükségét érzi. Ne kényszerítse se játékra, se a simogatásra! Ha azt észleli, hogy túl sokat alszik kedvence, gondolkozzon el azon, nem unalomból teszi-e. Az unalom könnyen megelőzhető, ha elegendő fizikai és mentális stimuláció éri az állatot.

A cicák nem mindig voltak háziasított állatok, így kedvence környezetének kialakításakor vegye figyelembe, hogy a vadon élő macska még mindig bennük él!

Ajánlott cikkek