Valentin-napi biztonság

A Valentin napi ajándékok bizony nem éppen örömhozók a négylábú társak számára. A sok finom csokoládé, gyönyörű virág komoly veszélyeket rejthet magában. Úgyhogy tegye örömtelivé a napot kedvence számára is – tartsa távol a háztól a veszélyeket!

Az állatbarát virágcsokor

Ha olyan embert szeretne virágcsokorral meglepni, akinek cicája van, akkor mellőzze a liliomot, és minden egyéb, az állatokra veszélyes virágokat, zöld növényeket. Amennyiben az állat levert, hány vagy hasmenése van, gondoljon arra, esetleg lenyelt valamilyen növényt az ajándékba kapottakból. Nézzen körül a házban, és hívja az állatorvost.

Semmi csoki!

A gazdik bizony tudják, hogy a csoki számukra legfeljebb hízlaló és a fogukra lehet ártalmas, ám kedvenceik számára mérgező. A methylxanthine olyan koffein-szerű stimuláló anyag, mely gyomor- és bélrendszeri, idegrendszeri és szívproblémákat okozhat az állatoknál. A tünetek hányás, hasmenés, hiperaktivitás, görcsök, szapora pulzus. A magas zsírtartalmú csokoládé-félék akár életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást is okozhatnak. Úgyhogy az ajándékba kapott csokifalatokat rejtse el jól kedvence elől!

Csak óvatosan a koktélokkal!

A kiömlött bor, egy fél pohárka pezsgő vagy némi likőr a pohár alján nem tűnik túl nag mennyiségnek. Ám ha a kutya vagy a macska fellefetyeli, már azzá válhat. Állataink sokkal kisebbek, így már igen kis mennyiségű alkohol is komoly problémát tud okozni. Hányás, hasmenés, a koordináció zavara, levertség, központi idegrendszeri problémák, nehézlégzés, remegés, anyagcserezavarok jelentkezhetnek, de súlyos esetben akár kóma is bekövetkezhet. Nagyobb mennyiség esetén végzetes légzési nehézség alakulhat ki.

Édes élet

Sokan használnak xilitet cukor helyett, ám az ezzel ízesített édességek és sütemények nem éppen egészségesek az állat számára. Elfogyasztásuk hipglikémiához vezet, az állat pedig depressziós lesz, elveszti koordinációs képességét, sőt, akár görcsös rohamok is jelentkezhetnek.

Nincsen rózsa tövis nélkül

Soha ne hagyjon rózsát vagy más tövises növényt állatai közelében. Akár beleharap, akár lenyeli, az éles, fás tüskék komoly fertőzést okozhatnak. Az jándékba kapott virágokról távolítsa el a tüskéket!

Játék a tűzzel

Igen romantikus lehet a gyertyafényes vacsora, de ha végeztek, ne felejtse el elfújni a gyertyát. Az ugráló cica, a kiváncsi kutyus könnyen megégetheti magát, de leverve a gyertyát, akár könnyen tovaterjedő tüzet is okozhat.

Csavard fel…

Az ajándékok csomagolására szolgáló szalagokat, masnikat sokan elteszik. Ám ha van állat a háznál, szépen tekerje fel őket, és tegye zárt dobozba. Ugyanígy rakja el az összehajtogatott celofánt, csomagolópapírt. Ezek lenyelve könnyen megakadnak az állat nyelőcsövében, a hosszabb szalagok rátekeredhetnek a belekre, a „végeredemény” pedig akár fulladás vagy bélelzáródás is lehet.

Eleven ajándék?

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik egy édes kiscicát vagy kölyökkutyát ajándékozni a kedvesnek, főleg Valentin napra. Ám egy olyan ember számára, aki addig nem tervezte, hogy egy állatról fog gondoskodni az elkövetkező évtizedben, egy ilyen ajándék minden, csak nem romantikus. Egy élő állat hosszú évekre szóló elkötelezettség, más számára állatot választani nem mindig jó döntés.

Ajánlott cikkek