Nem tud aludni? Lehet, hogy a kutya az oka….

Alvásproblémái vannak? A legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy kedvenc állata az oka. A kutya vagy a cica bekuporodik a gazdi mellé éjjel az ágyba, de ami ez után következik, az nem mindig az „édes álom”.  Mégis, akkor hogyan lehet megosztani az éjjeli pihenőhelyet a kedvenccel?

Az állatok alvási ritmusa eltér az emberekétől. Előfordulhat, hogy két cica éppen az éjszaka közepén rendez rodeót a gazda ágyában, de az is, hogy a kutya jelzi némi nedves orrbökéssel, hogy ki kell mennie. Ha mindez éppen a legmélyebb alvásból ébreszti fel, igen kellemetlen közérzetet hagy maga után. De még az olyan apró dolgok, mint a kutya horkolása, egy egyszerű mancsnyalogatás vagy a másik helyiségből áthallatszó alomkaparászás is felébreszthetik, vagy éppen nem hagyják elaludni.

A híres amerikai Mayo Klinika is közzétett egy tanulmányt az alvási problémák és a háziállatok kapcsolatáról.  Ebben az olvasható, hogy az esetek 22 %-ban az alvási nehézségeket a gazdával egy ágyban alvó kedvenc okozza.

Persze az együtt alvás nem feltétlenül jelenti azt, hogy alvási gondok fognak jelentkezni, különösen nem, ha az álalt nevelésére és a szobatisztasági kérdésre is nagy hangsúlyt helyez a gazda. Ugyanakkor a viselkedési problémákkal bíró kutyák esetében nagy a valószínűsége, hogy az állat az ágyban sem lesz kellemes alvótárs.

Senki sem szeretné, hogy az ágyban az állat uralkodjon, territoriális ösztönei által vezérleve, mint ahogy azt sem, hogy az éjszaka közepén egy ijedt állat fájdalmas harapására kelljen felriadnia. A megoldás korántsem az altatószerek kapkodása, hanem egy alapvető parancs, a „ki az ágyból” megtanítása. Csak így lesz módja önnek és partnerének a nyugodt pihenésre és alvásra. 

Még akkor is meg kell tanulnia a kutyának, hogy parancsra elhagyja az ágyat, ha egyébként engedélyezett számára az ott alvás, hiszen vannak pillanatok, amikor a család szeretne nyugalmat a pihenőhelyen vagy éppen intim pillanatokat él meg.

A kulcs tehát ebben a kérdésben is a nevelés.  Ráadásul a macskákkal még nehezebb a helyzet, hiszen ők éjjel élnek igazán, miközben a nap nagy részét alvással, lustálkodással töltik – talán éppen a családi ágyban. Erről illik nem elfeledkeznie a gazdának az éjszakai portya idején. Tehát macskatulajdonosok számára az éjszakai nyugalom megzavarása ellen egyetlen megoldás létezik: a hálószoba ajtajának zárva tartása.

Ajánlott cikkek