Gyomorforgató kutyaszokás

Valljuk be, akármennyire is szeretjük négylábú kedvencünket, azért vannak olyan dolgok, amiket nem tudunk és nem is lehet tolerálni nála. Ilyen a sok gazda életét megkeserítő ürülékevés. Elég bosszantó – és gyomorforgató -, amikor séta során az eb teljes elmélyüléssel vizsgál meg egy-egy kupacot, majd elkezd belőle falatozni. A gazdi ilyenkor undorra teli felcsattanással elrángatja onnan kutyáját és azon gondolkozik, hogyan fogja kivédeni otthon a következő puszit.

De mi lehet az oka ennek a rossz szokásnak és mit lehet tenni ellene? Nos, általában az anyakutyák kölykeik után eltakarítják mind az ürüléket, mint a vizeletet az alomban. Ennek oka a terület tisztán tartása, hiszen a vadon élő állatok így védekeznek a ragadozók ellen.

Azok az ebek, melyek otthon, pelenkára vagy alomba végzik a dolgukat, gondolhatják azt, hogy így „segítenek” a gazdának eltüntetni a rakást, hiszen azt látják, ő minden alkalommal megy, felkapja és elviszi. Miért ne járnának hát kedvében, gondolják.

Azonban lehet, hogy szimplán csak ízlik a kutyának. Tudom, undorító, de így van. Ha a kutya sokat kap enni egyszerre, nem emészti meg teljes egészében a táplálékot, ezért az ürülékben értékes tápanyagok maradnak. Ezért a legjobb megoldás, ha naponta kétszer eteti ebét, kisebb adagokkal – lehet, hogy már ezzel megoldódik a probléma. Vannak kutyák, amelyek a család macskájának alomtálját ürítik ki előszeretettel. Nos, a macskaeledelek sokkal ízletesebbek, mint a kutyatápok, így gyaníthatóan a végtermék is más „kínálattal bír”. Az egyetlen megoldás az alomtál olyan módon való elhelyezése, hogy a kutya ne férhessen hozzá.

Vannak kutyák, melyek unalmukban kapnak rá e kellemetlen szokásra, vagy éppen azért, mert úgy érzik, nem foglalkoznak velük eleget. Próbálja meg minél jobban lekötni, lefárasztani kutyáját. Ha eleget foglalkozik vele és megfelelő mozgáslehetőséget teremet számára, talán elhagyja e rossz szokást.

Több, együtt tartott kutya esetében előfordul, hogy a társak eltüntetik a beteg egyed ürülékét, hiszen ösztöneik azt súgják, így tudják megvédeni a ragadozóktól. Inkább különítse el a beteg állatot!

Mi hát a megoldás? Először is a megfelelően elosztott, ideális mennyiségű, jó minőségű táplálék. Másodszor a szellemi és fizikális igények kielégítettsége. Ha azt látja, ebe kerülgeti a kupacot, szóljon rá és adjon neki egy játékot vagy kösse le figyelmét valamilyen elfoglaltsággal, amíg eltünteti az ürüléket. Ehhez persze szükséges, hogy a kutya alapvető parancsszavakat ismerjen és azoknak engedelmeskedjen, mint például a „Fúj” vagy a „Nem szabad”.

Vannak olyan gazdák, akik ha ezt a kellemetlen viselkedést észreveszik ebüknél, a következő „termést” lespriccelik valamilyen a kutya számára kellemetlen anyaggal – tabasco szósszal, csípős paprikával, stb.  Általában működik ez a megoldás, az eb soha többé a közelébe nem megy az ürüléknek.

Nos, egy-egy ilyen próbálkozás után az eb szája nem éppen illatos. A gazdi nem biztos, hogy várja a következő puszit tőle. Mossa meg a pofaszőrt és tisztítsa meg az eb fogait kutyafogkefével és fogkrémmel.

Ne feledje el, hogy amint észreveszi kutyájánál, hogy idegen kutyák vagy macskák ürülékét kóstolgatja, szükség lesz műsoron kívüli féreghajtásra. Idegen állatok ürülékével féreg kerülhet kedvence szervezetébe, ez pedig mind az állatra, mind a családra veszélyes lehet.

Ajánlott cikkek