Hogyan védekezzünk a bolhák ellen?

A bolhák sajnos túlságosan gyakori vendégek a kutyák és macskák környezetében. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csupán a rendetlen háztartásokban fordulnak elő; tiszta és rendezett környezetben ugyanúgy elszaporodhatnak, ezért nincs abban semmi szégyen, ha ilyen esetben kérünk segítséget.

Mit kell tudni a bolhákról?

Sokféle bolha létezik, ám a leggyakoribb közülük a macskabolha (Ctenocephalides felis). A név megtévesztő lehet: ez a faj fertőzi meg legtöbbször a kutyákat is. Amennyiben a bolha nem talál megfelelő gazdaállatot, az embereket is megcsípheti, azonban szaporodásra ebben az esetben képtelen.

Viszonylag gyakoriak hazánkban a kutyabolhák, sünbolhák, nyúlbolhák, de léteznek emberbolhák is.

A macskabolha kivételével minden más fajnak a nevében szereplő gazdaállatra van szüksége a szaporodáshoz: előfordulhat, hogy kedvencünk úgy jön haza, hogy az orrát beborítják a sünbolhák, ezek elterjedésétől azonban nem kell tartanunk.

A felnőtt bolhák barna színűek és nagyjából 2-3 mm hosszúak. Vékony testalkatuknak köszönhetően könnyedén mozognak az állat bundájában, ahol kifejlett létük nagy részét töltik.

A bolhák gazdaállatok közötti mozgása csak olyan ritka esetekben fordul elő, ha a testi kontaktus huzamosabb ideig fennáll, például együtt alvás esetén. Valószínűbb azonban, hogy néhány frissen kikelt bolha ráugrik kedvencünkre (a szőnyegünk kismértékű fertőzöttségéből vagy egy másik állatos háztartásban tett látogatásból kifolyólag). Meleg, párás nyári körülmények között a bolhák a kertben is könnyedén túlélnek!

Amellett, hogy visszataszító belegondolni, hogy kedvencünk bundájában és környezetében élősködők százai bújnak meg, egyéb kellemetlen következményekkel is járhat az elszaporodásuk:

  • Viszketés és vakaródzás: A bolháktól az állat fokozottan vakaródzhat, ami csak tovább fokozza a viszketési ingert. Súlyosabb esetben kisebesedhet a bőr és szőrhullás jelentkezhet.
  • Vérszegénység: Súlyos bolhafertőzöttség esetén a kölyökmacskáknál és -kutyáknál vérszegénység is kialakulhat, amennyiben a bolhák túl sok vért szívnak az állatból.
  • Bolhaallergia: Azoknál az állatoknál, akik különösen érzékenyek a bolhákra, előfordulhat bolhaallergia olyan súlyos bőrreakciókkal, mint a bőrirritáció és a szőrhullás.
  • Szalagféreg-fertőzés: A bolhák gyakori hordozói a szalagférgeknek, ezért bolhafertőzés esetén javasolt kedvencünk féregtelenítése is.

A nőstény bolha szapora tojónak mondható a maga napi 20, élete során pedig 500 tojásával, melyek az állatról leszóródnak a földre, a bútorra, a fekhelyre – vagy akár a saját ágyunkra is! A peték ezután lárvává alakulnak, majd szétszóródnak a környezetben, és elhullott bőrrel és bolhapiszokkal táplálkoznak, mely vértartalmának köszönhetően kiváló fehérjeforrás számukra.

A lárvákból kialakult bábok ezután csendben várják a kikeléshez szükséges ingert: a meleget, vagy egy új gazdaállat elhaladása által keltett vibrációt. A bolhák akár hónapokig is képesek bábállapotban várakozni a megfelelő hordozóra.

Kikelés után a felnőtt bolha azonnal hozzálát, hogy megtalálja a számára megfelelő gazdaállatot, és ezáltal elölről kezdhesse az életciklust. A teljes ciklus akár 2-3 hét alatt is végbemehet, ha a körülmények megfelelők. Amennyiben viszont hűvös az idő, vagy nincs „elhaladó forgalom”, ez az időszak hónapokig is elhúzódhat. A felnőtt bolhák nem élnek túl sokáig az állaton, és 7-14 napon belül általában lepotyognak – a helyüket pedig a következő generáció veszi át.

Honnan tudom, hogy kedvencem bolhás, és mit tehetek ellene?

A bolhák napjában többször is táplálkoznak speciális szájszervükkel. Vannak olyan emberek és állatok, akik különösen érzékenyek a bolha nyálára, és viszketéses reakciót produkálnak a bolhacsípés helyén. Ebből kifolyólag kedvencünk folyamatosan vakaródzhat annak érdekében, hogy enyhítse az irritációt.

Nagyon rossz esetben bolhaallergiás dermatitisz is kialakulhat, ami a hát bőrének erős korpásodásával jár.

Kedvencünk átvizsgálása viszonylag egyszerű művelet: állítsuk az állatot egy fehér papírdarabra, és kezdjük el átfésülni a szőrét. Amennyiben bolhafertőzés áll fenn, rövidesen apró fekete szemcsék hullanak a papírra, melyek körül rózsaszín körök alakulnak ki. A szemcsék a bolha ürülékei, a kialakuló köröcskéket pedig kedvencünk emésztetlen vére okozza.

A bolháknak csupán 5%-a él az állaton. A maradék 95% az állat környezetében rejtőzik, alig észrevehetően. Ez azt jelenti, hogy bárhol lehetnek a házban, de leginkább a meleg és nyirkos helyeket kedvelik, amilyenek a szőnyegek, párnák, ágyak, és minden egyéb olyan bútor, amivel kedvencünk érintkezhetett. A környezet kezelése nélkül a bolhák állandó problémát jelenthetnek – és sajnos nem csak nyáron. Egész évben képesek túlélni egy fűtött helyiségben.

Ha követi az alábbi öt lépést, könnyedén megszabadulhat a nem kívánt látogatóktól:

  1. Kezelje kedvencét FIPROtec® rácsepegtető oldattal, mely macskák és különböző méretű kutyák számára egyaránt elérhető, és hatékonyan irtja nem csak a bolhákat, de a kullancsokat is.
  2. Havonta ismételje meg a műveletet a tartós védettség érdekében.
  3. Alaposan porszívózza ki a lakást és a kárpitokat, az állat fekhelyét pedig rendszeresen mossa 60°C-on!
  4. Kezelje a lakást hosszan tartó beltéri bolhairtó készítménnyel!
  5. Rendszeresen féregtelenítse kedvencét, ugyanis a bolhák bizonyos fajta férgeket is terjeszthetnek.

Tanácsos a szőnyeget sűrűn átporszívózni, főleg beltéri spray használata előtt. Ily módon ugyanis stimuláljuk a bábokat, hogy bolhává alakuljanak, és ledobják az őket védő burkot. Jó eséllyel sok petétől és lárvától is megszabadulhatunk. Amellett, hogy a fekhelyet rendszeresen mossuk, felfrissíthetjük kedvencünket egy fürdetéssel is. A legideálisabb egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett bolhairtó sampon.

FIPROtec® bolha- és kullancsirtó spot-on

A Beaphar egyik leghatásosabb és legnépszerűbb bolhairtó készítménye a FIPROtec® spot-on. A készítmény elérhető macskáknak, valamint kistestű, közepes testű, nagytestű és óriástestű kutyáknak szánt változatban egyaránt.

A FIPROtec® hatóanyaga, a fipronil közvetlen fizikai kontaktus útján hat a bolhákra, a vérkeringésbe tehát nem jut be. Ezáltal a bolhát nagy valószínűséggel már azelőtt ártalmatlanítja, mielőtt az belecsípne kedvencünkbe, és így a fertőzés terjedése is lelassul. Az irtó hatás nem érvényesül azonnal, ahogy a bolha kapcsolatba kerül a FIPROtec® hatóanyagával; a bolha 24 órán belül, a kullancs pedig 24-48 órán belül pusztul el.

A fipronil általában a faggyúmirigyeknél (olyan olajtermelő mirigyek, melyek minden szőrtüszőnél megtalálhatóak) koncentrálódik, ahonnan aztán folyamatosan szétterjed az állat egész testén. A faggyúmirigyek egyfajta raktárként működnek, segítségükkel az oldat hosszabb ideig hatásos, akár úszás, fürdetés vagy fésülés után is. Az alkalmazás utáni 48 órában azonban nem tanácsos a vízzel való érintkezés annak érdekében, hogy a hatóanyag lerakódhasson a faggyúmirigyekben.

A fipronil a bolhák idegrendszerére fejti ki hatását: hiperaktivitást idéz elő náluk.

A kezelés után úgy érezhetjük, hogy még több bolha jelent meg az állaton, ez azonban téves. A már megtelepedett bolhák még aktívabbá válnak, a szőrzet felszínére menekülnek, és igyekeznek mielőbb elhagyni a kezelt gazdaállatot. Hamarosan azonban elpusztulnak, és kihullanak kedvencünk bundájából.

A megfelelő környezetkezelő szerrel és rendszeresen alkalmazva a Beaphar FIPROtec® segít megszabadulni a bolháktól, és megelőzni a meg- és újrafertőződést.

Ajánlott cikkek