Hogyan találja meg az elveszett állatot?

Minden gazda rémálma, hogy egyszer elveszhet, elkóborolhat kedvence. Ne essen kétségbe, van megoldás, amivel könnyen megtalálhatja állatát. A gyors cselekvés mellé szükséges a jó szomszédi kapcsolat, a kettő együtt növeli a gyors és hatékony megtalálás esélyét. Ne ódzkodjon segítséget kérni a kereséshez, a családtagok, barátok, szomszédok csatarendbe állíthatók.

Még a lakásban tartott, soha ki nem járó cicák számára is jó, hasznos ötlet a nyakörv, azonosító bilétával ellátva. A legtökéletesebb megoldás azonban a mikrocsip, mely egyelőre csak a kutyák számára kötelező, ám macskák és egyéb kisállatok számára is igényelhető az állatorvosnál.

Minden esetben ügyeljen arra, hogy a lakcím- és telefonszám változást úgy a bilétán, mint az állatorvosnál jelezze, ő átvezeti majd a regisztrációban az adatokat.

Ha az állat elvész, akkor az alábbi lépéseket kell megtennie.

Keresse otthon és riassza a szomszédokat

Amint észleli, hogy kedvence eltűnt, faggassa a családtagokat, mikor és hol látták utoljára az állatot. Vizsgálja át alaposan a lakást, házat, kertet, ügyelve minden búvóhelyre, sötét sarokra. Nézze meg az ágy alatt, a vécében, a bútorok mögött, a pincében, hiszen lehet, hogy csak elbújt, és alszik. Rázza eledeles tálkáját, vagy csipogtassa kedvenc játékát, ezzel legtöbbször előcsalogatható az állat, ha csak elbújt. Ha biztos benne, hogy kedvence nincs a házban, akkor tegyen egy lassú sétát a ház körül és a szomszédságban. Vigye magával kedvence egyik nemrégiben készült fotóját és kérje a szomszédokat, értesítsék, ha látják. Ellenőrizze a bokrokat, bozótokat, és nézze meg, nem zárta-e be véletlenül magát az állat a garázsba, sufniba, fáskamrába.

Izzítsa a telefonokat

Hívja fel a környékbeli állatorvosokat, állateledel boltokat, menhelyeket, és tájékoztassa őket, hogy eltűnt állatot keres. Nem elképzelhetetlen, hogy valamelyiküknél már ott van kedvence, köszönhetően annak, hogy valaki megtalálta. Ha szükséges, naponta érdeklődjön, és menjen be személyesen minden helyre legalább egyszer egy fotóval. Jó ötlet lehet a rendőrség értesítése is, különösen, ha nincs menhely a környéken.

Keresse meg a médiát

A legtöbb helyi rádió szívesen segít az eltűnt állatok keresésében.

Küldje el e-mailben az eltűnt állat fényképét és adatait az ismert médiumoknak, de kérje ez ügyben a barátok, kollégák, rokonok segítségét is. Keresse meg a közösségi oldalakon az elveszett állatokkal foglalkozó csoportokat, és jutassa el hozzájuk is az információkat. Ellenőrizze, hogy közölték-e a keresést. Kérje meg barátait, ismerőseit, ők is osszák meg a felhívást.

Készítsen falragaszt

Készítsen otthon egy felhívást, az állat fényképével és minden szükséges adattal, majd sokszorosíttassa. Ragassza ki a környéken minél több helyre, kérje ebben a boltosok segítségét is.

Minél többször látják az emberek az üzenetet, annál jobban rögzül az agyukban, így ha szembetalálkoznak elkóborolt kedvencével, hamarabb felismerik.

Felülre kerüljön egy kiemelt, figyelemfelkeltő szöveg, pl. „Eltűnt kutya/macska”. Tegyen a felhívásra egy fényképet az állatról, közölje nevét, nemét, fajtáját (ha van), színét, korát, súlyát, karakterét (kedves, félős, stb.), valamint hogy mikor tűnt el. Ne felejtse el feltüntetni nevét és legalább két telefonszámot, arra az esetre kell a második, ha nem lenne elérhető.

Terítse be a szomszédságot

A legjobb hely a felhívások kiragasztására a környékbeli fák, lámpaoszlopok, a parkok, ahol sok kutya fordul meg, kutyafuttatók, állat-felszerelési szakboltok, állatorvosi rendelők, kutyakozmetikusok. Ne ódzkodjon a helyi péket, kisboltot, kocsmát, benzinkutat, stb. sem felkeresni, ők is biztos szívesen segítenek. Minden forgalmasabb helyre menjen el! Tegyen pár felhívást olyan magasságba is, ahol a gyerekek könnyen észreveszik. Ők sokkal fogékonyabbak még az állatokra, közvetlenebbek velük, így talán hamarabb észreveszik eltűnt kedvencét.

Ne adja fel!

Ez a legfontosabb! Emlékezzen mindig arra, hány és hány eltűnt állat kerül haza évente!

Ajánlott cikkek