E-mail: pet4you@pet4you.hu

Ragamuffin

Ragamuffin

Származási hely:USA
Súly:kandúr 5.40-9.50 kg
nőstény 4.50-6.80 kg
Szőrzet:Hosszú és selymes.
Szín:Fehér, fekete, kék, krém, vörös, barna, lila, platina, őzszín, csokoládé, gesztenye, fahéj, levendula, ezüst.
Testméret:Nagy macska
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Nagy, hosszú testű macska, dús szőrzettel. Tanulékony, nyugodt, kiegyensúlyozott.

Eredet és történet

A ragamuffin történetének megértéséhez a ragdoll történetével kell kezdeni. Annak ellenére, hogy a ragdoll története nem csak színes, de teljességgel hihetetlennek is tűnik, ez a csodás fajta egyike a legnépszerűbb fajtáknak. Ami biztos, az az, hogy a ragdoll története az 1960-as évek Kaliforniájából indul. Feltehetőleg a burmai, a birman és a perzsa keresztezéséből született a fajta, de az első ragdoll egy fehér, Josephine nevű macska volt. Az összes mai ragdollt Jospehine utódainak tartják.

A fajta neve onnan ered, hogy Ann Baker, a fajta megálmodója szerint Josephine annyira nyugodt macska volt, hogy amikor kézbe vette, rongybabaként (doll) omlott a karjaiba.

A tenyésztők sokáig nem értettek egyet abban, merre akarnak haladni a tenyésztési munkában. Egy részük szerette volna keresztezni a ragdollokat, és más színeket, mintázatokat elfogadtatni a fajtán belül. Az egyet nem értés vezetett egy új fajta kialakulásához, olyan fajta létrejöttéhez, mely nagyrészt hasonlít a ragdoll-ra, azonban mégis más. Az új fajtát ragamuffin-nak keresztelték, ezeket a macskákat szintén Josephine leszármazottainak tartják.

Személyiség

A ragamuffin, akárcsak rokona, a ragdoll, igazi szeretgetni való kis jószág. Egyetlen vágya, hogy követhesse gazdáját, belefészkelhesse magát az ölébe, amikor csak lehetséges. Az okos és kedves tökéletes kombinációja ez a fajta, gyakorta írják le kölykösnek. Nagyon emberközpontú, imád játszani, könnyen tanul trükköket és gyorsan megtanul pórázon sétálni. A látogatókat, vendégeket melegen üdvözli, a családtagokat kitörő örömmel fogadja.

Ez a fajta mindig vágyik a figyelemre. Ne válassza a ragamuffint, ha munkája vagy életformája miatt minden nap hosszú órákra magára kell hagynia.

Küllem és ápolási szükségletek

A ragamuffin puha szőre hosszú, de nem hajlamos a csomósodásra. Heti rendszerességgel érdemes átfésülni és kikefélni, az elhalt szőrszálak eltávolítása érdekében.

A ragamuffint gyakorta jellemzik úgy, mint puszilgatni való teddy macit, macskabundába csomagolva. Jellegzetessége nagy mérete, szintén nagy, dió formájú szemei, melyek bármilyen színűek lehetnek. Temérdek szín és mintázat fordulhat elő. Érdekes fajtajellegzetesség, hogy a kölyökcicák fehéren születnek, és ahogy nőnek, fejlődnek, úgy alakul ki a végleges szín és mintázat.

A ragamuffin és a ragdoll közötti egyik különbség az arc. A ragamuffin arca teltebb, a szemei dió formájúak, nem pedig oválisak. A ragamuffin feje széles, majdnem ék-alakú, mégis kerekded hatású. A nyak rövid, erős, mely különösen a kandúroknál határozott. A kandúrok arca is jellegzetes, kicsit olyan, mintha egy joviális, öreg tábornok arcát látnánk. A mellkas széles, a test izmos és erős. A hosszú, dús szőrrel borított farok olyan, mintha üvegmosó kefe lenne, vonzó borításban.

A közepesen hosszú szőrzet puha, mint a nyuszié, sűrű és selymes, a nyak körül, a hason és a test oldalán, valamint a hátsó lábakon némileg hosszabb. A mancsokon és a fülön szőrpamacsok díszelegnek. A szín és a mintázat bármilyen lehet.

Nagy méretű macskafajta, lassan fejlődik, végleges méretét négy éves kora körül éri el.

Mozgás

Mivel nyugodt fajta, az interaktív játékok nagyon fontosak, így könnyen biztosítható az elhízás elkerüléséhez szükséges mozgás. Érdemes akár napi rendszerességgel beiktatni a közös játékidőt a programba.

Egészség

Élettartam: 8-13 év

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek.  A ragamuffin általában véve egészséges fajta, de mindig kérdezzen rá a tenyésztőnél, milyen betegségek fordulhatnak elő a vérvonalában. Ajánlott az étrend szoros felügyelete, mert ez a nagytermetű macska könnyen túleszi magát. A mérete nagy, de nem szabad, hogy kövér legyen.

Nevelés

Igen tanulékony. Kifejezetten szereti, ha felveszik, és elpihenhet a gazda karjaiban. A ragamuffin imád játszani, de érdemes figyelmét játékokkal és kaparófákkal, macskabútorral elterelni a lakás berendezési tárgyairól.

A nyugodt és kiegyensúlyozott ragamuffin ideális családi macska. Nem bánja, ha egy gyerek felveszi és cipeli, de akár babaruhát is húzhatnak rá, vagy tologathatják játék babakocsiban. Játékos és kedves, szereti az apportos játékokat, könnyen tanul trükköket. Biztos lehet abban, hogy energiaszintje kitart addig, amíg a gyereké.

A gyerekeknek mindig tanítsa meg, hogyan kell felvenni és kézben tartani a cicát. Ha kicsi a gyerek, akkor inkább üljön le a macska mellé a földre vagy a kanapéra, és ott simogassa, játsszon vele. Nem mellékes, hogy a nagy macska nehezebb lehet, mint gondolnák.

A ragamuffin más állatokkal is barátságos, legyen az kutya, más macska, rágcsáló, madár vagy hüllő. Ennek a békés óriásnak mindenki a barátja. Ezzel együtt mindig lassan, fokozatosan és türelmesen ismertesse össze az állatokat, szoktassa őket, hogy jól ellegyenek magukban.

Etetés

A ragamuffin-nál gyakran alakul ki zsírlerakódás az alhason. Bár ez elfogadható, azért az elhízásért a gazda a felelős, erre pedig ügyelni kell. Épp ezért a fajta esetében a táplálékbevitel kontrollja és az elegendő mozgás, játék biztosítása nagyon fontos.