E-mail: pet4you@pet4you.hu

Orientális

Orientális

Származási hely:Nagy Britannia
Súly:kandúr 3.60-5.40 kg
nőstény 2.20-4.50 kg
Szőrzet:Közepesen hosszú, sima és egyenes.
Szín:Fehér, kék, ébenfa, krém, vörös, csokoládé, gesztenye, fahéj, lila színekben ismert.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Normál
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Alig hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Nagyon intelligens

Leírás

Hosszú, elegáns fajta. Az extrémitások macskája. Amilyen elegáns, olyan bújós.

Eredet és történet

Az 1910-20-as évek Nagy Britanniájában a sziámi igen népszerű fajta volt, különösen a szín és mintázat különlegessége miatt. A mintázat miatt a tenyésztők úgy döntöttek, az egyszínű változatot ki kell zárni a tenyésztésből. Az első egyszínű sziámi macskák az „idegen rövidszőrű” elnevezést kapták, majd később a számtalan színt és mintázatot felvonultató példányok egységesen orientális néven lettek ismertek.

Az orientális tehát nem más, mint az eredeti fekete-fehér sziámi újratervezve. A fajta létrehozásában az alapot a sziámi adta, melyet később más fajtákkal kereszteztek. Az eredeti szándék a sziámi génállomány elterjesztése volt Britanniában, mivel igen sok tenyésztési program szűnt meg a második világháború alatt. Az orosz kékekkel, brit rövidszőrűekkel és abesszinokkal, valamint rövidszőrű házimacskákkal zajlottak keresztezések, melyekből olyan kismacskák születtek, melyekből hiányzott a sziámira jellemző mintázat. Ezeket visszakeresztezték sziámikkal. Néhány generáció alatt sikerült elérni egy olyan típust, mely megegyezett a sziámival, de hiányzott az arra jellemző színgazdagság és mintázat. A sziámi mintázattal rendelkező egyedeket a sziámi tenyésztési programjához használták, de a mintázat nélküliek lettek az új fajta, az orientális alapjai. Mikor az első egyedek a hetvenes években az Egyesült Államokba kerültek, ott amerikai rövidszőrűekkel is keresztezték őket, melyből többféle szín és mintázat született. Kialakult a hosszúszőrű változat is. Napjainkban az orientális közel 300 különféle színben és mintázatban fordul elő.

Személyiség

A sziámi és az orientális csak színében tér el, karakterében azonos. Az orientális beszédes, határozott macska. Képes pontosan „elmondani”, mit is gondol, és mit szeretne. Hangja hangos és ropogós, és elvárja, hogy figyeljenek rá. Az orientális rajong gazdájáért és családjáért, követi őket szerte a házban, figyelemmel kísér minden mozgást. Amint a gazda leül, a macska az ölében terem, éjjel követi az ágyba, ahol természetesen  a párnán nyugtatja fejét.

Ha nem szeretne egy mindig élénk, ám igen határozott és makacs macskával élni, ne válassza az orientálist. Ám ha élvezi, hogy van kihez szólni a házban, akkor igazán jó választás ez a fajta. Az a fontos, hogy mérje fel, lesz-e elég ideje erre az igen szociális macskára, tud-e vele eleget foglalkozni. Az orientális nem szeret egyedül lenni, szóval ha napközben dolgozik, érdemes rögtön két macskát hazavinni.

Ha arra vágyik, hogy sok időt tölthessen macskájával, elszórakoztathassák egymás interaktív játékokkal, akkor az orientális az önnek való fajta. Ám ne feledje, ez a ragaszkodó lény nehezen tolerálja, ha nem kap elég figyelmet. Ugyanakkor az ideális otthonban hosszú éveken át boldog, fiatalos macska marad.

Küllem és ápolási szükségletek

Az orientális finom, rövid szőrét igen könnyű ápolni. Néhány hetente fésülje át, majd puha sörtekefével kefélje ki, hogy eltávolítsa az elhalt szőrszálakat. Puha ronggyal vagy nyersbőrrel átdörgölve szép fényt kap a bunda.

A testalkatot sokszor jellemzik hengeresnek vagy cső formájúnak. A lábak hosszúak és karcsúak, a hátsó lábak magasabbak, mint a mellsők. A mancsok kicsik, finomak és oválisak, a farok zászlós. A test összhatását a közepesen hosszú, finom és selymes szőr tökéletesíti. A szőrzet a farkon a leghosszabb.

Fehér, kék, ébenfa, krém, vörös, csokoládé, gesztenye, fahéj, lila színekben ismert. A szemszín a szőrzet színétől függően lehet kék, zöld vagy felemás.

Mozgás

Ez a fajta nagyon szeret ugrálni, imádja a magasságot. Emiatt a jól megválasztott macskabútor elengedhetetlen feltétele a nyugodt együttélésnek. A játék kedvelt része napirendjének, szereti, ha a lakás tele van kedvelt játékokkal.

Az orientális igen intelligens, élénk és atlétikus macska, mely imád játszani. Érdemes állandóan mozgásban tartani agyi fogaskerekeit, mégpedig kihívást rejtő játékokkal. Nem árt egy méretes macskabútor sem, hogy kedvére mászhasson. Tökéletesen képes elsajátítani az ajtók kinyitását, de a táskába is belekukucskál, hátha talál benne valami érdekeset, amivel játszhat. Soha ne hagyja magára úgy, hogy nem biztosít a számára elfoglaltságot, ellenkező esetben pillanatok alatt átprogramozza a tévét, de az sem kizárt, hogy legörgeti a vécépapírt a gurigáról és kiüríti a törlőkendős dobozt, csak hogy játszhasson egy kicsit.

Egészség

Élettartam: 8-12 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. Hasonló problémák jelentkezhetnek az orientálisnál, mint a sziáminál, beleértve az alábbiakat:

  • Amyloidosis – ez egy olyan betegség, amikor egy amyloid nevű protein felgyülemlik valamely szervben, a sziámi családnál elsődlegesen a májban
  • Asztma, légúti betegségek
  • Veleszületett szívrendellenesség, mint az aorta szűkület
  • Kancsalság
  • Emésztőrendszeri problémák, mint a kitágult nyelőcső
  • Hyperesthesia szindróma, amely egy neurológiai probléma. A macskák intenzíven nyalogatják, tisztogatják magukat, olyannyira, hogy ez szőrvesztést eredményez, valamint az állatot zavarja, szinte őrületbe kergeti, ha megérintik.
  • Limfóma
  • Nystagmus - Neurológiai rendellenesség következtében kialakuló fokozott szemmozgás
  • Progresszív retina atrófia, melynek szűrésére teszt áll rendelkezésre

Nevelés

Amilyen elegáns az orientális, olyannyira bújós is. Szívesen ül gazdája ölében vagy alszik mellette az ágyban.

Az aktív és igen szociális fajta ideális választás gyerekes családok számára, de jól kijön macskabarát kutyákkal is. Legalább úgy apportozik, mint egy retriever és könnyen tanul trükköket. Imádja, ha a gyerekek teljes figyelemmel fordulnak felé, feltéve, hogy kedvesen és figyelmesen bánnak vele. Kifejezetten jól elvan más macskákkal, és olyan kutyákkal, melyek tiszteletben tartják autoritását. Mindig lassan, fokozatosan és türelmesen ismertesse össze az állatokat, szoktassa őket, hogy jól ellegyenek magukban.

Etetés

A gazdi bizony könnyen észreveszi, ha kedvence kissé meghízik. Elég egyetlen alkalommal többet ennie a kelleténél, a pocak bizony elkezd domborodni.  Ezért a táplálékbevitelre gondosan ügyelni kell, ráadásul a vékony, hosszú lábak nehezen cipelik a túlsúlyt.