E-mail: pet4you@pet4you.hu

Highland Fold

Highland Fold

Származási hely:Skócia
Súly:kandúr 5.40- kg
nőstény 3.60-5.40 kg
Szőrzet:Közepesen hosszú vagy hosszú, egyenes.
Szín:Fehér, fekete, kék, krém, vörös, ezüst, barna, kék-krém, teknőc-tarka.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket
Családdal való kompabilitás:Érdeklődő a családja iránt
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

A highland közepes méretű fajta,kerekded kinézettel. Farkára és testsúlyára ügyelni kell.

Eredet és történet

Az első említés lógó vagy pöndörödő fülű macskáról 1796-ra tehető. Abban az évben egy angol tengerész Kínából hozott egy ilyen macskát. A második példány szintén kínai közvetítéssel 1938-ban került Európába.

Ám az a highland fold, amit ma ismerünk, amely hosszúszőrű és vörös, 1961-től származtatható, megjelenése Skóciába, Pertshire-be tehető.  Egy alomban pöndörödő fülű kiscicát találtak, melynek alomtársai normális füllel születtek. A kiscica a Susie nevet kapta. Később egy hétköznapi macskával pároztatták, majd később egy brit rövidszőrűvel az új fajta megalapozása érdekében. Napjaink minden egyes scottisch és highland fold macskájának eredete visszavezethető Susie-ra.

Annak ellenére, hogy igazi brit fajta, sehol sem olyan népszerű, mint az USA-ban. Az amerikaiak nem csak hogy beleszerettek a fajtába, de napjaink egyik legszebb fajtájává fejlesztették, mégpedig kemény és komoly tenyésztési munkával.

A highland fold bizony nem egy egyszerű fajta. Nem lehet más pöndörödő fülű macskával párosítani, így csak olyan egyenes fülű macskákkal keresztezhető, mint a brit vagy amerikai rövidszőrű. Amennyiben két pöndörödő fülű macska párosodik, a születendő kiscicáknál komoly mozgási problémák adódhatnak. Még megfelelő párosítás esetén is igen alacsony az alomszám, és nem minden kiscica születik pöndörödő füllel.

Személyiség

A highland fold bájos, kedves fajta, mellyel könnyű együtt élni és ápolása sem ördöngös feladat. Szeretetteljes és a család minden tagjával jól kijön.  A farok óvatosságot igényel, mert némely egyednél előfordulhat ún. farok merevség, mely fájdalmat okozhat, ha nem megfelelő módon kezelik.

Küllem és ápolási szükségletek

A hosszú szőrzet textúrájában eltérést mutathat, és rendszeres ápolást igényel. Mivel a szőrzet ápolása nem nehéz feladat, akár része is lehet a napi közös játékidőnek.

Mozgás

Ennek a fajtának nagy szüksége van a gazdával közös, interaktív játékokra, mely segít a kondíció megtartásában.

Egészség

Élettartam: 7-12 év.

Ahogy a highland öregszik, egyre fokozottabb óvatosságot igényel a farok, érdemes naponta átmozgatni mind oldalra, mind fel-le irányba. Amennyiben a merevség legapróbb jelét is észleli, vagy akár fájdalmat jelez a macska, vigye el azonnal állatorvoshoz. Nem elképzelhetetlen, hogy a macska arthritistől szenved.

Nevelés

Viszonylag jól viseli a gazdi távollétét, ha az nem igényel túl sok időt. Érdemes lekötni kellő mennyiségű játékkal erre az időrre, hogy jobban viselje az egyedüllétet. Könnyen kezelhető fajta, mely kellemes és csendes társ. Kifejezetten csendes, a hangját csak ritkán, indokolt esetben hallatja.

Etetés

Ügyelni kell a táplálékbevitelre. A kerekded kinézet miatt nem könnyű észrevenni az elhízást, ezért különösen fontos a figyelem az etetés terén.