E-mail: pet4you@pet4you.hu

Cymric

Cymric

Származási hely:USA
Súly:kandúr 3.60-5.40 kg
nőstény 3.60-5.40 kg
Szőrzet:Sokféle színváltozat és mintázat elfogadott. Fehér, kék, fekete, vörös, krém, ezüst, teknőc-tarka, kék-krém.
Szín:Hosszú és egyenes.
Testméret:Közepes macska
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel
Családdal való kompabilitás:Ragaszkodik a családjához, otthonához
Szőrhullás:Közepesen hullik a szőre
Játékosság:Szeret játszani
Intelligencia:Intelligens

Leírás

Közepes méretű, zömök, kerekded macskafajta. Nagy étvágyú, könnyen elhízik.

Eredet és történet

Milyen macska az, amelyiknek nincs farka? Van ilyen, mégpedig a cymric (ejtése: kim-rick). Persze vannak olyan macskák, melyeknek rövid a farka, vagy egyáltalán nincs is, de a cymric (és testvérfajtája, a rövidszőrű manx) az egyetlen, melyet kifejezetten farokmentesnek tenyésztettek. Tréfásan meg szokták jegyezni, hogy a cymric olyan, mintha egy nyúl és egy macska keresztezéséből született volna, és bár maga az ötlet aranyos, a „cabbit” (cat+rabbit) létezése biológiailag lehetetlen. Ez a fajta egyszerűen természetes genetikai mutáció eredménye, melyet aztán tenyésztéssel tovább erősítettek a brit partok mentén található Man szigeteken.

A cymric valójában nem más, mint hosszúszőrű manx macska, mely a legősibb ismert fajta. Sok legenda fűződik a fajta eredetéhez, ezek közül a legérdekesebb a következő. Egy manx éppen szunyókált, amikor Noé az állatokat hívta a bárkára. A macska éppen akkor ébredt fel, amikor Noé már csukta be az ajtót. Még éppen fel tudott ugrani a bárkára, de Noé véletlenül rácsukta az ajtót a farkára, levágva azt.

A valódi eredetnek feltehetőleg több köze van a Föníciából Japán felé tartó kereskedelmi hajóknak. Nagy valószínűséggel a hajósok szedtek fel hajóikra egér- és patkányfogónak pár jellegzetes farkú macskát, így importálva akaratlanul is egy új macskafajtát a kontinensre.

Az első champion manx Bonhaki volt, egy ezüst cirmos, mely az 1900-as évek elején, Londonban kapta e megtisztelő címet. Az USA-ban az 1930-as évek elejétől tenyésztik, itt az első champion cím 1951-ben került kiadásra. Az első kanadai importok az 1960-as években történtek. Egyes regisztrációkban a mai napig hosszúszőrű manx néven, másutt cymric-ként említik a fajtát. A cymric név egyébként nem más, mint a „kelta” szó megfelelője welsi nyelven.

Személyiség

Ezek a macskák eredetileg egérfogók voltak, így mind a rövid-, mind a hosszúszőrű változat erős vadászösztönnel bír, és természeténél fogva éber. Ha van egy cymric a háznál, nincs szükség jelzőkutyára, hiszen van egy igazi jelzőmacska, mely azonnal reagál mindenre, sőt, fenyegetően nyávogni kezd, de akár támadásba is lendülhet, ha a megszokottól eltérőt lát vagy hall. Ha úgy érzékeli, a gazda nem reagál a figyelmeztetésre, visszavonul.

Amikor éppen nem családját és a házat védelmezi az egerektől, kóbor kutyáktól és egyéb fenyegető veszélytől, akkor a cymric igazi cukipofa. Ragaszkodó és nyugodt macska, mely imádja a nyugodt, békés környezetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor inaktív. Boldog és játékos, képes egész nap követni a kedvenc családtagot a házban, folyamatosan asszisztál a gazda tevékenységéhez. Amint a munkának, teendőknek vége, és a gazda elpihen, akkor a cymric a lehető legközelebb kerülve hozzá mellégömbölyödik. Olyan helyet keres, ahonnan ha csak fél szemmel is, de követni tudja tartani az eseményeket. Hangja csendes, lágy trillára hasonlít, és ha a gazdi beszél hozzá, folyamatosan válaszolgat.

Igen alkalmazkodó fajta, feltéve, hogy van mivel elfoglalja magát, és elég ember veszi körül kölyökkorától. Szereti az új, ismeretlen embereket, bájos fejdörgöléssel, vagy odadörgölőzéssel üdvözli őket. Ha az élet úgy hozza, képes új családba, vagy új otthonba is könnyen beilleszkedni.

A cymric erősen emberközpontú macska. Csak akkor válassza ezt a fajtát, ha elegendő időt tud rászánni naponta, ha képes megadni neki a figyelmet, amit igényel.

Küllem és ápolási szükségletek

A cymric leginkább úgy ismert, mint a farok nélküli macska. Ezzel együtt nem mindegyikük teljesen farkatlan, van köztük normális hosszúságú farokkal bíró egyed (longies) és olyan, melynek rövid farka van (stumpies). A teljesen farok nélküli cymricet rumpy-nak becézik, ha pedig a farok helyén csak egy apró csonk van, akkor riser a becenév. A macskakiállításokon csak e két utóbbi típussal fog találkozni, de a farokkal bíró macskák is használhatók a tenyésztési munkában.

A cymric egyéb megkülönböztető jellegzetességekkel is bír. Ilyen a kerek fej, a nagy és kerek szemek, az erős test széles mellkassal, a rövid hát, a széles és kerekded far. A mellső lábak rövidek, a hátsók hosszúak, a combok izmosak. A hátsó hosszú lábak miatt megjelenése kissé nyúl-szerű, valószínűleg ez a cabbit legendájának oka.

A kettős szőrzet hosszú és puha. Nagyon sokféle szín megtalálható a fajtánál, így az egyszínűek, a foltosak, a teknőc tarkák és a calico millió változata fordul elő. A csokoládé, levendula és himalája szín nem megengedett. A szőrzet fokozatosan hosszabbodik a vállaktól, a nyakon gallér figyelhető meg. A hátsó lábak felső részén szintén hosszabb, mintha bricsesz nadrágja lenne a cicának, és a hason is némileg hosszabb a szőrzet, mint a test többi részén. A nyak gallérja körbefut a vállaknál, és olyan, mintha partedlit viselne a mellkasnál. Sok cymricnél megfigyelhető, hogy a lábujjakon és a fülön is szőrpamacs van. Mivel a szőrzet hosszú, különösen a faron, a cymric hosszabbnak néz ki, mint a manx, de ez csak optikai csalódás.

A cymric szőre igazán könnyen ápolható, elég heti pár alkalommal kikefélni és átfésülni a szőrzetet, hogy eltávolítsa az elhalt szőrszálakat. Rendszeresen ellenőrizze a hátsó felét, hogy nem tapadt-e ürülék a végbél körüli szőrzetbe, ha igen, távolítsa el, majd mossa meg a fenekét. Így megelőzheti, hogy a macska a bútorokon, vagy a szőnyegeken dörgölőzve szabaduljon meg a kellemetlen függeléktől.

Mozgás

Ragaszkodó és nyugodt macska, mely imádja a békés környezetet. Ugyanakkor élénk és játékos is, legkedvesebb tevékenysége a gazda követése, szerte a lakásban, amíg csak le nem ül. Akkor az ölébe gömbölyödik és dorombol.

Egészség

Élettartam: 9-13 év.

Mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. A cymric alapvetően egészséges fajta, de az alábbi betegségek előfordulhatnak.

  • A farkcsont arthritisze azoknál az egyedeknél, melyek részleges farokkal bírnak.
  • Szaruhártya disztrófia – a szem felszínének elhomályosodása, mely általában 4 hónapos kor körül kezdődik
  • Manx szindróma – olyan születési rendellenességek gyűjtőneve, mint a túl rövid gerinc, a húgyúti rendszer rendellenességei, bél- és emésztési problémák. Mindezek a manx macskák nagyjából 20 %-át érintő problémák, gyakorta 4 hónapos kor körül jelentkeznek először a tünetek. Éppen ezért a kiscica hazavitelével érdemes ezt a kort megvárni.

Nevelés

Okos macska, könnyen tanul trükköket, beleértve az apportot is, és ha kiscicaként megtanítják rá, boldogan sétál pórázon. Legtöbbjük szeret autózni, így kifejezetten jó társaság a hosszabb utakon. Abban is tehetséges, hogy megtanulja, hogyan kell kinyitni az ajtókat, úgyhogy ha nem szeretné, hogy valamihez hozzáférjen, azt zárja hét lakat alá. A legtöbb macskától eltérően a cymric képes elfogadni és tolerálni a határokat és korlátokat, és általában respektálja a gazda kéréseit, például ha rászól, amikor felugrik a konyhapultra, vagy a kanapén élesíti a karmait. Egyszerűen csak legyen számára elfogadható alternatíva, mintegy köszönetképpen a jó viselkedésért.

Ha kölyökcicaként kerül a családba, akkor az aktív és szociális cymric jó választás gyerekes családokhoz, vagy macskabarát kutya mellé. Legalább olyan ügyes az apportban, mint egy retriever, könnyen tanul trükköket, és élvezi, ha a gyerekek figyelemmel és szeretettel halmozzák el. Békésen elvan más macskákkal és kutyákkal, feltéve, hogy azok elfogadják autoritását. Képes megtanulni a madarakkal és halakkal való együttélést, olyannyira, hogy akár magukra is hagyhatók. A felnőtt cymric nem biztos, hogy azonnal elfogadja a gyereket, különösen ha korábban csendes, nyugodt otthonban élt. Az állatokat mindig lassan, fokozatosan és türelemmel ismertesse össze, hogy megtanulják, hogyan legyenek el magukban.

Etetés

Az étkezésre bizony szigorúan oda kell figyelni, mivel a cymric kiváló étvágyú fajta, mely hajlamos az elhízásra.