10 dolog, amitől óvni kell a cicát az ünnepek során

A macskák nem igazán szeretik az ünnepeket. Ilyenkor fenekestül felfordul az életük, vagy ha a család nyaralni megy, idegenek gondoskodására bízzák őket. Ha vendégek jönnek, meg kell birkózniuk egy csomó idegennel. Mégis, akkor hogyan tudja megkönnyíteni kedvence számára az ünnepek stresszes napjait?

Mondja el neki, mi vár rá

Lehet, hogy őrültségnek tűnik, de ha beszél a cicához a bolondokháza beindulása előtt, kevésbé érzi majd azt stresszesnek. Hogy miért? Az ember hangsúlya, hanghordozása igen fontos jeleket mondd el neki.

Biztosítson neki menedéket

Ha otthon ünnepel és sok vendéget vár, legyen egy hely, ahová a cica el tud menekülni a káosz elöl. Valamelyik szobában, mely távol van a vendégektől, készítsen neki egy kis menedéket. Tegye be ágyát, készítsen mellé vizet és ételt, de a játékairól se feledkezzen meg. Csukja rá az ajtót és hagyja ott nyugalomban, míg az utolsó vendég el nem megy.

Ne hagyja kinn a hidegben

Minden ajtónyitás egy újabb esély arra, hogy a macska észrevétlenül kiszökjön. Márpedig a cica keresése nem éppen egy önfeledt, ünneplős este fénypontja, bár biztos jó módja az elfogyasztott kalóriák ledolgozásának. Tegye inkább a cicát egy biztonságos, zárt szobába és hagyja ott, amíg el nem mennek a vendégek. Így megelőzheti eltűnését.

Legyen felkészült

Az ünnepek alatt semmi sem működik a szokott módon. Idejekorán beszéljen az állatorvossal és tudja meg, veszély esetén hol tartanak állatorvosi ügyeletet.

Kötözött sonka, nem kötözött macska

Karácsonykor a pulykát, húsvétkor a sonkát szokták „kötözni” sütés vagy főzés előtt. Ügyeljen arra, kedvence meg ne kaparinthassa a fonalakat, mellyel a húsokat szeretné rögzíteni. Ugyanígy ügyeljen a hústűkre is.

A hagyma, amitől sírni támad kedve

Nem csak pucoláskor ríkathatja meg a hagyma. Ha cicája megeszi, bizony már miatta is sírhat, ugyanis a hagyma olyan anyagokat tartalmaz, melyek a vörösvérsejteket pusztítják, ennek következtében pedig a macskánál akár végzetes vérszegénység is kialakulhat.

Ne hagyja, hogy a zsírt nyalogassa, vagy a bőrt rágcsálja

Az ünnepi csirke, pulyka bőre nagyon zsíros, márpedig ez hasmenést okozhat. Ugyanez a helyzet akkor, ha a finom, ám igen zsíros páclét nyalogatja a tálból a cica.

Csak semmi csont!

Bár a macskák nagyon szeretik a csontot, legalább annyira, mint a kutyák, nem szabad nekik adni. A főtt csontok ugyanis szilánkosan törnek, lenyelve átszúrhatják az állat nyelőcsövét, gyomrát vagy bélrendszerét.

Könnyítse meg emésztését

A legalaposabb óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy a cica elcsapja a gyomrát az ünnepek alatt. Adjon neki egy kávéskanálnyi sima, cukrozatlan és alacsony zsírtartalmú joghurtot. A joghurtban lévő természetes baktériumok segítenek a bélflóra helyreállításában.

Ha elutazik a család…

Ha a család elutazik az ünnepekre, találni kell valakit, aki gondoskodik a cicáról. A cica felügyelőnek nem csak etetnie kell, az almot kitakarítani, vizet tölteni, de játszania is egy kicsit vele, és rendszeresen ellenőriznie hogylétét. Célszerű olyan személyt találni a családban vagy a baráti körben, akit az állat ismer, és akivel kölcsönösen kedvelik egymást. Minden esetben írjon egy listát, mely tartalmaz minden fontos információt.