E-mail: pet4you@pet4you.hu

Tibeti spániel

Tibeti spániel

Származási hely:Tibet (Kína)
Magasság:kan 25.00-26.00 cm
szuka 25.00-26.00 cm
Súly:kan 4.00-7.00 kg
szuka 4.00-7.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, mely selymes fedőszőrből és finom, sűrű aljszőrből áll.
Szín:Minden szín és színvariáció elfogadható.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

A tibbiet azért alkották, hogy az ember társa legyen. Gazdáján imádattal csüngő eb.

Eredet és történet

Akárcsak a többi tibeti fajta, a tibeti spániel történetét is misztérium lengi körül. Ahogy a tibeti terrier sem terrier, a tibeti spániel sem igazi spániel.  Jelenleg is heves viták folynak arról, hogy vajon a tibeti spániel a japán chin-től, a shih-tzu-tól, a lhasa apso-tól és a pekingitől származik-e, vagy teljesen más az eredete. Egyébként ezeknek a fajtáknak a közös őse egy, így a vita némileg megoldott.

A tibeti spániel évszázadokon át a tibeti kolostorok dédelgetett és szeretett lakója volt. A szerzetesek télen bő köpenyük alatt tartották őket, így védve a kutyácskákat a hidegtől, és melengetve velük saját testüket.  A legenda szerint amellett, hogy jelzőkutyaként szolgáltak, az imamalmot is forgatták a szerzetesek számára. A lhasa apsohoz hasonlatosan a tibeti spánielről is azt tartották, hogy szerencsehozó kutya.

A fajta első példányai az 1920-as években, misszionáriusokkal kerültek Nagy Britanniába. A pekingi hatalmas népszerűsége azonban nem sok esélyt hagyott a szegény rokon számára. Ennek ellenére mégis sikerült kisebb rajongótábort gyűjteniük, és a második világháború utáni évekre a tibeti spániel Anglia-szerte ismertté vált, nem csak családi kedvencként, de kiállítási kutyaként is. 
Kanadába az 1960-as években kerültek az első egyedek, a Kennel Club 1979-ben ismerte el a fajtát. Egyesült Államok-béli bemutatkozása későbbi és lassabb volt, ott csak 1983-ban került elismerésre.

Személyiség

A tibbie, ahogy rajongói nevezik, azért alkották meg, hogy az ember társa legyen. Szeretetteli és gazdáján imádattal csüngő fajta, mely örömmel tesz a gazdi kedvére. Intelligens és játékos, szeret a figyelem középpontjában lenni. Az idegenekkel szemben természeténél fogva gyanakvó, a családhoz nem tartozó emberekkel szemben lassan oldódik fel.
A tibeti spániel nem kifejezetten aktív fajta, de kifejezetten jó jelzőkutya. Bármilyen szokatlan eseményt azonnal jelez a családnak.

Küllem és ápolási szükségletek

Szőrhullása átlagosnak mondható, szezonális vedlése erős. Az év nagy részében elegendő az esetenkénti kikefélés és fésülés, azonban a vedlési időszakban napi figyelmet igényel a szőrzet.

Mozgás

Játékos és virgonc kis kutya, de nem igényel sok mozgást. Ennek ellenére élvezi a kalandozást a szabadban – feltéve, hogy a családdal lehet. Szeret játszani és örömmel vesz részt a játékokban, bárkivel hajlandó e tevékenységre, aki érdeklődést mutat erre.

A séta segít szocializációjában, ami kifejezetten fontos, ugyanis idegenekkel szemben ösztönösen tartózkodó.

Egészség

Átlagéletkora 14 év.

Tibeti spánieleknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: PSS (érfejlődési rendellenesség) és PRA (Progresszív Retina Atrophia, azaz látóideghártya sorvadás).

Nevelés

Egykoron a tibeti spániel a szerzetesekkel osztotta meg mindennapjait. Napjainkban a család életében való részvétel a fontos számára. Figyelme mindig a családtagok felé fordul, minden érdekli, ami a háztartásban történik. Ez motiválja, a gazda pedig ebből tud építkezni a nevelés során.  A keménykezű, kevés empátiával zajló nevelés hatására elveszti érdeklődését. 

Etetés

A tibbie szeret enni. Kifejezetten jó minőségű és méretének megfelelő tápra van szüksége. Ügyelni kell az adagokra, mivel könnyen elhízhat.