E-mail: pet4you@pet4you.hu

Tibeti masztiff

Tibeti masztiff

Származási hely:Tibet
Magasság:kan 66.00- cm
szuka 61.00- cm
Súly:kan 45.00-72.00 kg
szuka 34.00-54.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, hosszú, egyenes, sűrű és durva fedőszőrrel és nehéz, puha aljszőrrel a téli, ritkább aljszőrrel a melegebb hónapokban.
Szín:Mélyfekete cser jegyekkel vagy anélkül; kék cser jegyekkel vagy anélkül, arany árnyalatokkal.
Testméret:Óriástestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Félelmetes jelenség, igazi őrző-védő kutya. Családja iránt teljes mértékben elkötelezett.

Eredet és történet

Bár eredete az idők homályába vész, a tibeti masztiff minden bizonnyal igen ősi fajta, előde nagyon sok ma élő nyájőrző és masztiff típusú fajtának. A tibeti masztiff hosszú időn át természetes környezetében élt és alakult, közismert és közkedvelt volt, mint a ház, és ha kellett, az egész falu vad, rettenthetetlen őrzője.

Tibet sok száz éven át zárva volt a nyugati világ előtt, így a tibeti masztiff izolált környezetben fejlődött. Az 1880-as évek végén került egy példány ajándékként Viktória királynőhöz, és megközelítőleg ezidőtájt Wales hercegének is volt legalább egy tibeti masztiffja.
Az 1930-as évekre készült el az angol fajtaleírás, és valójában a tibeti masztiff brit hívei voltak azok, akik valójában életben tartották. Még napjainkban is él néhány egyed Tibetben és a Himalája hegyvonulatain, ezeket változatlanul a nyájak őrzésére, a farkasokkal és más ragadozókkal szembeni védelemre használják.

Az Egyesült Államokban, az 1950-es években, Eisenhower elnök ajándékba kapott két kutyát a Dalai Lámától, de még jó húsz évet várni kellett a fajta el- és megismerésére a tengerentúlon. Jelenleg a tibeti masztiff szerte a világon elismert és elfogadott fajta. 

Személyiség

Igazán félelmetes jelenség a tibeti masztiff, ráadásul igen komolyan veszi őrző-védő munkáját. Ugyanakkor van egy másik oldala is személyiségének, mely gyengéd és barátságos. Családja iránt teljes mértékben elkötelezett, egyetlen percet sem gondolkozik, ha a család bármely tagját meg kell védeni, de ugyanilyen elhivatottsággal őrzi teljes területét, és mindent, amit ahhoz tartozónak vél.

A tibeti masztiff független gondolkodású, magabiztos, mindig a saját döntéseire támaszkodik, emiatt azonban a folyamatos nevelés, kiképzés és szocializáció alapvető fontosságú. Idegenekkel szemben természeténél fogva tartózkodó.

Küllem és ápolási szükségletek

A dús, kettős szőrzet rendszeres ápolást igényel, gyakorta át kell kefélni és ki kell fésülni. A vedlési időszakban akár napi kikefélésre is szükség lehet.

Mozgás

A hatalmas termetű fajta lassan fejlődik, így a növésben levő csontokat, ízületeket kímélni kell. Kölyökkorban igen játékos, nagyon fontos az interaktív játék a szocializáció szempontjából.

Bár nagy termetű, a mozgásnak nem kell extrém módon intenzívnek lennie. Felnőttként imád a szabadban lenni, mindegy, milyen időjárás van odakinn. Nagy tér és sok szabadság kell neki, elegendő terület, hogy járőrözhessen, és felügyelhesse környezetét. Érdekes módon amilyen élénk kinn, olyan nyugodt tud lenni a lakásban.

Egészség

Átlagéletkora 13-16 év.

Tibeti masztiff ebeknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: csípőízületi diszplázia, bőrproblémák és pajzsmirigy alulműködés.

Nevelés

Intelligens fajta, mely könnyen gazdájára hangolódik. Ugyanakkor független gondolkodású, és igen nagytermetű, erős kutya, így nevelése a következetesség mellett elfogadást és megértést igényel.

A szocializáció alapvető szükséglete, így az őrző-védő ösztön kontroll alatt tartható.

Etetés

A tibeti masztiff bizony válogatós tud lenni. Nagyon fontos az életkorának megfelelő, kiváló minőségű táp, bár ízlését eltalálni nem mindig könnyű.