E-mail: pet4you@pet4you.hu

Spinone

Spinone

Származási hely:Olaszország
Magasság:kan 58.00-70.00 cm
szuka 56.00-65.00 cm
Súly:kan 31.00-39.00 kg
szuka 28.00-34.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű szőrzet, mely egyenes vagy enyhén hullámos, kissé drótszerű, kemény, sűrű és merev. Jellegzetes szakáll és bajusz.
Szín:Fehér-narancs, fehér-gesztenyebarna.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Igazi elbűvölő gentleman. Kedves, szeretetteli és könnyen kezelhető.

Eredet és történet

A tiszta olasz származással bíró spinone ősi mindenes vadászkutya. A középkorban festményeken és freskókon örökítették meg. Egy 1683-as könyvben, a La Parfait Chasseur-ben (A tökéletes vadász) Sélincourt   megemlít egy Piemont-ból származó griffont, a leírás a ma ismert spinonéra utal.

Bár mai típusa már a XVI. században rögzült típus volt, a XX. század elején hanyatlásnak indult a fajta, a véletlenszerű kereszteződések sokat ártottak. Szerencsére az 1950-es években néhány elhivatott tenyésztő komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megőrizzék a spinone eredeti szépségét és kiváló tulajdonságait.

Napjainkban ez a fajta elismert vadászkutya, különösen Olaszország Piemont régiójában. Őshazájában van némi eltérés a vadász és a kiállítási típus között, mely a standard leírásban is megjelenik.

Jellegzetessége azonban mindennek ellenére kiváló szaglása és puha szája, mely tulajdonságok bizony a vadászatban kifejezetten fontosak. Nehéz terepen, hideg és nedves időben is igen jól dolgozik, ugyanis szőrzete nagyszerűen védi testét.

Személyiség

A spinone igazán elbűvölő gentleman. Kedves, szeretetteli és könnyen kezelhető. Kellő szocializáció hiányában félénk lehet kölyökkorban, de idejekorán elkezdett szoktatás után az idegenekkel is barátságos.

Nagyon szorosan kötődik gazdájához és a családhoz, különösen jól kijön a gyerekekkel, más kutyákkal, és szinte minden állatfajtával, bár a kisebbekre hajlamos zsákmányként tekinteni. 

Felnőttként fogékony, de játékossága is megmarad. Akkor boldog ez a fajta, ha családtagként kezelik.

Küllem és ápolási szükségletek

A bunda ápolása nem igényel többet, mint heti egyszeri átkefélést, az elhalt szőrszálak eltávolítása érdekében.

Mozgás

A spinone nagy kutya, ennek ellenére a futás helyett a lassú, szisztematikus mozgás híve. Napi séta, kis kocogás, egy kis mozgás a szabadban, és természetesen némi játék kielégíti mozgásigényét.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Spinone fajtájú ebeknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, cerebellar ataxia (kisagyi eredetű egyensúlyzavar) és csípőízületi diszplázia.

Nevelés

A spinone intelligens és gyorsan tanul. Bár nem mindig teljesít tökéletesen, mindent megtesz, amit kérnek tőle. Érzékenysége miatt a korán elkezdett, kedves, de határozott nevelés a célravezető.

Etetés

A spinone imád enni, ezért a súlyára ügyelni kell. Kiváló minőségű és korának megfelelő tápra van szüksége.