E-mail: pet4you@pet4you.hu

Spanyol masztiff

Spanyol masztiff

Származási hely:Spanyolország
Magasság:kan 77.00-80.00 cm
szuka 72.00-75.00 cm
Súly:kan 41.00-100.00 kg
szuka 41.00-100.00 kg
Szőrzet:Közepesen hosszú, sima, sűrű szőrzet.
Szín:Különböző színek, az egyszínűek előnyben részesítendők - sárga, oroszlánszínű, vörös, fekete, farkas-szürke és őz-vörös. Kombinált színek is megengedettek - csíkos, fehér nyakörvvel, és foltos.
Testméret:Óriástestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Nemes megjelenésű óriás, nyugodt, méltó, zárkózott és intelligens eb. Igen hűséges.

Eredet és történet

Úgy tartják, egy ősi, molosszer fajta leszármazottja, mely már Kr. e. 2000 táján kihalt. A spanyol masztiff története sokban hasonlít a többi, Spanyolországból és Portugáliából származó nyájőrző fajtáéra.

A betelepedő föníciaiakkal együtt partra szálló kutyák részesei voltak a Spanyolország déli régióit érintő migrációnak. Azokból a kutyákból, melyek gazdáikkal tovább vándoroltak Portugália felé, kialakult az Estrela Mountain Dog és a Rafeiro do Alentejo – két, napjainkban viszonylag kevéssé ismert fajta.

A spanyol masztiff hosszú múltra tekint vissza, mint elismert, kiváló nyájőrző kutya. Elsődleges feladatuk a farkasok távoltartása volt. Általában egy-egy nyáj körül több spanyol masztiff dolgozott. Mindig csak egy üldözte a farkast, a többi vigyázta az állatokat. Rettenthetetlensége és bátor kiállása a betolakodókkal szemben máig legendás. Egyes helyeken kocsi húzó kutyaként ismerték, de mint házőrző is mindig megállta a helyét.
A spanyol polgárháború idején is több spanyol masztiff szerzett magának elvitathatatlan érdemeket. Napjainkban elsősorban családi kutyaként tartják, főleg kiváló őrző-védő képességei miatt. Obedience –ben, valamint kereső- és mentőmunkában kiváló teljesítményt nyújt a fajta több képviselője is.

Bár a spanyol masztiff őshazájában népszerű, Spanyolországon kívül elég kevéssé ismert.

Személyiség

Ez a nemes megjelenésű óriás nyugodt, méltóságteljes, zárkózott és intelligens. Családjához hűséges, és az idegeneket is képes nyugodtan fogadni, ha erre már kölyökkorától szocializálják, bár mindig is óvatos marad. Más kutyákkal szemben hajlamos lehet az agresszivitásra.

Városi tartásra nem éppen ideális ez a fajta, tekintettel arra, hogy mély, erős ugatása, és masszív, impozáns mérete problémát jelenthet. Egyébiránt a ház és a család kiváló és hűséges őre.

Küllem és ápolási szükségletek

A dús és tömött bunda heti egyszeri átkefélése segít az elhalt szőrszálak eltávolításában. Mivel ez a fajta erősen nyáladzik, a pofát legalább naponta egy-két alkalommal szárazra kell törölni, a fertőzések megelőzése érdekében.

Mozgás

A spanyol masztiff mozgása sokkal inkább baktatás, mintsem ügetés, ám ha a szükség úgy hozza, igen gyorsan tud szaladni. Elegendő számára a napi hosszú séta, de igazán akkor elégedett, ha egy zárt terület áll a rendelkezésére, ahol igényeinek megfelelően tud mozogni.

Egészség

Átlagéletkora 10-11 év.

Spanyol masztiffoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, entropium (szemhéj befele fordulása), szívproblémák, csípőízületi diszplázia.

Nevelés

A szocializációt és a nevelést már apró kölyökkorban el kell kezdeni, csak így lesz a spanyol masztiff stabil és megbízható kutya. Kis korától szoktatni kell a szokatlan dolgokhoz, mert a nem megfelelően nevelt kutya hajlamos lehet az agresszivitásra más kutyákkal szemben.

Ez a fajta eleven, étellel jól motiválható, de hajlamos hamar elunni magát. A nevelésnek folyamatosnak, határozottnak kell lennie, de sose legyen kemény.

Ha sikerült kialakítani a gazdával szembeni tiszteletet, a spanyol masztiff hűséges és odaadó társ lesz.

Etetés

Imád enni, bármit felfal, amit elé tesznek. Kiváló minőségű és korának megfelelő tápra van szüksége. Mivel a spanyol masztiff élete első évében igen gyorsan nő, étrendjére ügyelni kell, nehogy elhízzon. Ez ugyanis rossz hatással lehet a növésben levő csontokra és ízületekre.