E-mail: pet4you@pet4you.hu

Skye terrier

Skye terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan -25.00 cm
szuka -24.00 cm
Súly:kan 8.00-18.00 kg
szuka 8.00-18.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet hosszú, egyenes, sima, kemény fedőszőrrel és rövid, puha, gyapja, testhez simuló aljszőrrel.
Szín:Fekete, kék, sötét vagy világosszürke, platinaszín, őzvörös, krém.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Hosszú szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Szeretetteljes, barátságos és boldog kutya. Bizalmatlan, de nem undok vagy gonosz.

Eredet és történet

A rögös, sziklás Skye sziget Skócia nyugati partjainál terül el. A skye terrier története több mint 400 évre nyúlik vissza. Az 1600-as évek elején egy spanyol hajó a partok mentén megfeneklett. Feltehetőleg máltai jellegű kutyák is voltak rajta, melyek aztán a helyi kutyákkal keveredtek. Így alakulhatott ki a skye terrier

John Caius híres könyvében, a De Canibus Britannicis-ben leír egy, a távoli vidékeken élő terrierfajtát, mely leírás sokban a skye terrierre hasonlít. Mivel a könyv 1570-ben került kiadásra, valószínűsíthető, hogy már a spanyol hajó balesete előtt éltek a skót vidéken hosszúszőrű kutyák.
Bármi legyen is a fajta eredete, tény, hogy a skye terrier elvitathatatlanul ősi fajtája a brit szigeteknek.

Eredetileg gazdálkodók használták a rágcsálók felkutatására és megölésére, de vadásztak velük rókára és vidrára is. Viktória királynő idejében, aki nagy kutyabarát volt, a skye terriernek is sikerült hírnévre szert tennie. Először 1860-ban állították ki, mégpedig Birminghamban. Kezdetben a lógófülű változat volt kedvelt, napjainkban azonban nem csak a kiállításon, de hobbi kutyaként is az álló fület preferálják.

A skye terrier története nem teljes, ha nem teszünk említést Grayfriars Bobby-ról. 1856-ban egy Edinburgh-i rendőr, bizonyos John Gray egy négylábú társat vett maga mellé. A skye terriert Bobbynak nevezte el. Két évvel később Gray rendőr TBC-ben meghalt, Bobby pedig a temetési menetet egészen a sírig kísérte. Négy nappal később még mindig ugyanolyan zord időjárás volt, mint a temetés napján, de a kutya nem akarta elhagyni gazdája sírját. Bobby hűsége annyira megérintette a helyiek szívét, hogy rendszeresen vittek neki ételt . A temető gondnoka több alkalommal megpróbálta eltávolítani vagy elcsalni a kutyát, ám végül feladta, és egy kis házikót tákolt össze neki. Hamar az egész országban híre ment a hűséges kutyának, és tömegek gyűltek össze a temető kapuja előtt, hogy láthassák, amint Bobby rövid időre elhagyja a sírt, hogy elfogyassza eledelét. A kutya 14 éven át nap mint nap őrizte gazdája sírját, csak halála vetett véget feladatának. Edinburgh városában bronzszobrot emeltek a hűséges kutya tiszteletére, pontosan szemben a városi temetővel. A kutya sírkövén a következő szöveg áll: „Hűsége és odaadása legyen példa mindannyiunk számára”.

Személyiség

Szeretetteljes, barátságos és boldog kutya, különösen azokkal az emberekkel, akiket ismer. Idegenekkel szemben bizalmatlan, bár sosem undok vagy gonosz. Idősebb gyerekekkel jól kijön, ám idegen kutyákkal kevéssé. Hűséges és igen jó házőrző. Nyugodt és kellemes társ, bátor és merész fajta.

Küllem és ápolási szükségletek

Bár a skye szőrzete hosszú és dús, elég a heti egyszeri kikefélés a filcesedés elkerülésére. Az, hogy milyen gyakran kell fürdetni, nagy mértékben függ a kutya életmódjától. A szem körüli és a pofán található hosszú szőrzet külön figyelmet érdemel – tisztán és szárazon kell tartani a fertőzések elkerülésére. Sok gazda a szem fölötti szőrzetet összegumizza.

Mozgás

Mivel a skye terrier testméretéhez képest a lábai rövidek, ügyelni kell arra, hogy kölyökkorban ne erőltesse túl ízületeit és csontjait a túl sok mozgással. Felnőttkorban a kiadós napi séta, némi futkározással megspékelve, játékkal kiegészítve tökéletesen kielégíti mozgásigényét.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Skye terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: gerincproblémák, vesediszplázia (vesék rendellenes fejlődése).

Nevelés

A korai szocializáció nagyon fontos ennél a fajtánál, ennek során különös hangsúlyt kell fektetni eltérő típusú emberekre és különféle állatfajtákra. Érzékeny, ugyanakkor makacs, úgyhogy a türelem és a következetesség nagyon lényeges a nevelés során.

Etetés

Kiváló étvággyal bír a skye terrier, érdemes jó minőségű táppal etetni, és súlyára ügyelni.