E-mail: pet4you@pet4you.hu

Skót szarvasagár

Skót szarvasagár

Származási hely:Skócia
Magasság:kan 76.00-81.00 cm
szuka 71.00- cm
Súly:kan 38.00-50.00 kg
szuka 34.00-43.00 kg
Szőrzet:Durva, bozontos, sűrű, testhez simuló szőrzet, jellegzetes szakállal és bajusszal.
Szín:Sötétszürke, szürkéskék, őzvörös, sárga.
Testméret:Óriástestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

A nyugalom, a szelídség, az elegancia, a méltóság és a csendes odaadás megtestesítője

Eredet és történet

Az arisztokratikus és méltóságteljes megjelenésű skót szarvas agár olyan ősi eredetű, hogy múltja elveszett az idők homályában. A fajtáról szóló első leírás a John Caius által 1570-ben kiadott De Canibus Britannicis című, Anglia kutyafajtáit összefoglaló műben található. I. Erzsébet királynő orvosa igen sok különbözőséget sorolt fel a fellehető egyedek tekintetében, de azt határozottan állította, hogy a nagyobb méretűek kifejezetten a nagyobb vadak vadászatára alkalmasak, akár szarvasra, vagy őzre. Leírása arra utal, hogy a skót szarvasagár eredetileg a greyhound egy típusa volt, mely nagyobb és erősebb lévén nagyobb állatokra vadászott, szőrzete pedig ellenállt szülőföldje időjárási viszontagságainak.

A skót szarvas agár névvel először a XVI. századi leírásokban lehet találkozni. Nagyra értékelték már ekkor is gyorsaságát, erejét, vadászati képességeit, így olyan szabályokat hoztak, hogy earl-i rang alatt senki nem birtokolhatott ilyen kutyát. Ám a XVIII. századra több összetevő miatt is hanyatlásnak indult a korábbi népszerűség. A vadászok elkezdtek lőfegyvereket használni, a birtokokat bekerítették, megfogyatkoztak a híres skót klánok is, a nagyvadak pedig eltűntek, és bizony majdnem eltűnt a skót szarvas agár is.

Az 1700-as évek végére, 1800-as évek elejére a fajta majdnem kihalt. Szerencsére 1825 táján egy testvérpárnak, Archibald és Duncan McNeill-nek sikerült nekikezdenie a fajta megmentésének. Mikor Viktória királynő a skót szarvas agár lelkes híve lett, a kutyák népszerűsége rohamosan növekedni kezdett. Ám szerencséje a második világháború után ismét elhagyta, hiszen sok angliai és skóciai birtok megszűnt. A háború élelmiszerhiánya kemény csapás mért ezekre a nagy kutyákra, sok gazdának kellett elaltatásuk mellett döntenie.

Szerencsére napjainkban a fajta tenyésztése stabil, népszerűsége fokozatosan növekszik. Ezzel együtt tény, hogy ma már inkább kedvencként, mintsem vadászként tartják őket.

Személyiség

A skót szarvas agár a nyugalom, a szelídség, az elegancia, a méltóság és a csendes odaadás megtestesítője. Bár kiváló vadász, nem jelzőkutya, mivel túl udvarias és jószívű ahhoz, hogy megtámadja a betolakodót.

Kölyökként igen élénk és eleven, ám felnőtt korában kifejezetten egy helyben ülő. Imád szunyókálni, persze ha túl van a napi sétaadagján.

Hűséges a családjához, kiváló társ a gyerekek számára. Aki igazán ismeri ezt a fajtát, az mélységes csodálattal adózik az ég legtökéletesebb teremténye előtt – ahogy azt Sir Walter Scott megfogalmazta.

Küllem és ápolási szükségletek

A skót szarvas agár nem túl sok ápolást igényel. Egy alapos átkefélés, heti egy-két alkalommal pont elég. Vannak gazdák, akik a pofa és a fülek dúsabb szőrzetét megritkítják.

Mozgás

A skót szarvas agárnak sok mozgásra van szüksége – legyen az hosszú séta vagy kocogás. A növekedés időszakában nem szabad hagyni, hogy a kutya túl sokat mozogjon, mert az megterheli a növekedésben levő izmokat és ízületeket, ugyanakkor a gyors növés miatti koordinálatlan mozgás sérülésekhez vezethet.

Bár igen hasznos dolog engedni, hogy a kutya kiszaladja magát, ügyelni kell, nehogy elvesszen, ugyanis vadászösztöne messzire vezetheti.

Az agárversenyzés speciális felkészítést igényel, de kiváló lehet ennek a fajtának.

Egészség

Átlagéletkora 8-11 év.

Skót szarvas agaraknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, daganatok, szívproblémák, pajzsmirigy alulműködés, gennyes méhgyulladás. 

Nevelés

A skót szarvas agár gyakorta túl lassú ahhoz, hogy engedelmeskedjen a parancsoknak. Könnyen elunja az órákat, ha azokat túl hosszúnak, vagy megerőltetőnek találja. Mindemellett szeret gazdája kedvére tenni, ezért érdemes a gyakorlásokat, a nevelési időszakokat rövidre fogni, és megtalálni, mi az, amivel motiválható, legyen az étel vagy játék.

Etetés

A skót szarvas agár vékony felépítésű fajta, de ez nem jelenti azt, hogy nincs jó étvágya. Kifejezetten jó evő, és szereti is a hasát.