E-mail: pet4you@pet4you.hu

Sarplaninac

Sarplaninac

Származási hely:Koszovo, Macedónia
Magasság:kan 61.00-62.00 cm
szuka 57.00-58.00 cm
Súly:kan 35.00-45.00 kg
szuka 30.00-40.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, hosszú, egyenes, kissé durva fedőszőrrel és rövidebb, finom, dús aljszőrrel.
Szín:Minden egyszínű változat a fehértől a sötétbarnáig.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Kevésbé kedveli a gyerekeket

Leírás

Az igazi nyájőrző kutya mintapéldánya. Intelligens, független, állhatatos, bátor.

Eredet és történet

A fajta nevét a Shar Planina hegység után kapta. E dél-európai hegységben fejlődött ki a sarplaninac, mint nyájőrző fajta.

A római időkben a területet Illyria-nak hívták, a XX. századig pedig Jugoszlávia része volt. Jelenleg ez a hely Koszovó déli része és Macedónia északnyugati része között terül el. A sarplaninac származási helye eléggé elszigetelt, története pedig homályos, bár nagy valószínűséggel évszázados múltra tekint vissza. Feltehetőleg görög pásztor- és vadászkutyák leszármazottja, és nagy valószínűséggel török pásztorkutyák vére is csörgedezik ereiben.

A sarplaninac neve legalább annyira kalandos, mint eredete. Az FCI először 1939-ben Illyrian Shepherd Dog néven ismerte el, majd 1957-ben a nevet Yugoslavian Shepherd Dog-ra változtatták. Miután az 1990-es évek elején a Macedón Köztársaság függetlenné vált, a fajta a Macedonian-Yugoslav Shepherd Dog-Sharplaninac nevet kapta. Mind a kutyára, mind nevére igen büszkék őshazájában, ahol még napjainkban is aktív nyájőrző kutyaként dolgozik.

Az 1970-es évekig tilos volt Jugoszlávia területéről egyetlen kutyát is kivinni, olyannyira, hogy az első import példányokat öszvérhátakon csempészték ki. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, Amerikában és Kanadában a farmok védelmét látják el a prérifarkasok ellen.

Személyiség

A sarplaninac az igazi nyájőrző kutya mintapéldánya. Intelligens, független, állhatatos, bátor, és ha kell, kegyetlen. Státuszát hihetetlen erejének és félelmetes állkapcsának, erős fogainak köszönheti.

Sokkal inkább munkakutya, mintsem családi kedvenc. Hűséges, és gazdájával szemben igen ragaszkodó, a család tagjait elfogadja és tolerálja, de nem igazán kedves vagy játékos. Az idegenekkel szemben tartózkodó.

Küllem és ápolási szükségletek

A sűrű, időjárásálló bunda rendszeres kikefélést igényel, fontos a kihulott szőrszálak eltávolítása.

Mozgás

Élénk, rendszeres napi mozgást igényel. Akkor a legboldogabb, ha dolgozhat, akár a nyáj körül, akár a ház őrzésében.

Egészség

Átlagéletkora 11-13 év.

Nincs feljegyzett, fajtaspecifikus betegség.

Nevelés

Kimagasló intelligenciájú fajta, azonban mivel igen független és magabiztos egyéniség, hajlamos ösztöneit követni, sokkal inkább, mint a parancsokat.

Etetés

A sarplaninac imád enni, mindent felfal, amit elé tesznek. Éppen emiatt ügyelni kell az adagokra, az elhízás megelőzése érdekében. Mivel imádott tevékenységeivel sok energiát éget el, kiváló minőségű tápra van szüksége, csak így juthat a szervezetébe minden szükséges tápanyag.