E-mail: pet4you@pet4you.hu

Pumi

Pumi

Származási hely:Magyarország
Magasság:kan 41.00-47.00 cm
szuka 38.00-44.00 cm
Súly:kan 10.00-15.00 kg
szuka 7.00-12.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, erős, hullámos vagy göndör, bojtos fedőszőrrel és puha aljszőrrel.
Szín:Fekete, szürke különböző árnyalatai, fakó, fehér.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Kíváncsi, lelkes, intelligens, gyors kutya. Mindenre figyel, szükség esetén ugatós.

Eredet és történet

Amikor a magyarok pár ezer évvel ezelőtt a mai Magyarország területére érkeztek, magukkal hozták nyájőrző és pásztor kutyáikat is. A pumi története megegyezik a puliéval, egészen a nyugati pásztorkutya fajták és terrierfélék beszivárgásáig az országba, azaz a XVII-XVIII. század folyamán. A terrierfélék pulival való kereszteződésének eredménye egy kicsike, gyors, szuper-intelligens fajta lett, melynek szőrzet időjárásálló, de elveszítette a pulira jellemző aljszőrt és a zsinóros jelleget.

A pumi nevet először 1915-ben használták a fajtára, és nem telt el sok idő, míg önálló fajtaként elismerték a kirobbanó energiájú, fantasztikus munkaképességgel bíró pumit. Kiválóan dolgozik disznó, birka, marha mellett, de kisállatokra is vadászik – a kiváló kutya minden farmon hasznos segítség. Temperamentuma miatt jó jelzőkutya, mindig éber és élénk.

Személyiség

Természeténél fogva kedves, de nem öleb. Kíváncsi, élénk, lelkes és intelligens, gyors kutya, mely mindenre figyel, és szükség esetén azonnal használja a hangját.  Mindig éber, szemét mindig környezetén tartja, és minden percben akcióra kész, ha a szükség úgy hozza. Idegenekkel szemben fenntartásokkal viselkedik, ezért a szocializáció már kölyökkortól fontos, megelőzendő a félénkséget és a gyanakvást. Nem csak hűséges társ, de szeretetteli és játékos.

Küllem és ápolási szükségletek

A bojtos szőrzet nem igényel különösebb ápolást. A fajta jellegzetessége természetes megjelenése, csak időnként kell a csomóktól megszabadítani, és a fölösleges szőrt kitépkedni a fülekből.

Mozgás

Az aprócska puminak rengeteg mozgásra van szüksége. Szereti irányítani a tanya életét, imád dolgozni, ám ha ezt nem teheti, azzal is megelégszik, ha részt vehet a család mindennapjaiban.

A dog dancing műsorok sikeres résztvevője, de minden olyan sportban megállja a helyét, ahol gyorsaságát és ügyességét kamatoztatni tudja.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Pumi fajtájú kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: csípőízületi diszplázia és patella luxatio (térdkalács ficam).

Nevelés

A pumi könnyen nevelhető, élvezet és móka vele a munka. Intelligens, örömmel tesz gazdája kedvére, élvezi, ha feladatot kap. Megfelelő motivációval és jutalmazással már apró korban el kell kezdeni a munkát, akárcsak a szocializációt.

Etetés

A pumi imád enni, és bizony ügyelni kell, hogy el ne hízzon. Sok energiára van szüksége, amit jó minőségű táppal kell a számára biztosítani.