E-mail: pet4you@pet4you.hu

Parson Russel terrier

Parson Russel terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 35.00-35.00 cm
szuka 33.00-33.00 cm
Súly:kan 6.00-7.00 kg
szuka 6.00-7.00 kg
Szőrzet:Két típus van: drótos és sima. Mind a két változat kettős szőr, kemény, testhez simuló, sűrű fedőszőrrel, illetve a drótos változatnál drótos, kemény, sűrű fedőszőrrel és rövid, sűrű aljszőrrel.
Szín:Teljesen fehér vagy túlnyomórészt fehér, cser, sárga vagy fekete jegyekkel.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Intelligens, mókás eb, kifejezetten élénk, kiváló társ. Kiváló vadász, félelmet nem ismer.

Eredet és történet

A parson russel terrier Dél-Angliában alakult ki, az 1800-as évek végén azzal a céllal, hogy a rókavadászatokat segítse. Nevét az után az ember után kapta, aki a típus kialakításán dolgozott. Parson John „Jack” Russel tiszteletes elkötelezett vadászember volt, akinek terrierjei nem csak űzték a rókát, de kihozták az odújából is, így a vadászat folytatódhatott.

A parson russel elsősorban az old English white terrier (egy mára már kihalt fajta) és a manchaster terrierhez igen hasonló black and tan terrier keresztezésének eredménye. A tiszteletes álma egy olyan kutya volt, amely képes a rókával lépést tartani, azaz lábai elég hosszúak ehhez, mellkasa erős, de kompakt, így be tud férkőzni a róka odújába, és elég erős ahhoz, hogy megragadja és kihozza onnan a zsákmányt, valamint kellően szenvedélyes és intelligens.

Mikor a tiszteletes terrierjei igazolták „szülőatyjuk” elképzeléseit, hihetetlenül népszerűek lettek. A fajta hamarosan a lovak mellett találta magát, gazdáját nem csak a vadászatokra, de a városi sétákra is kísérve.

Idővel a fajtán belül kialakult variáció oda vezetett, hogy kettéválasztották a fajtát méret és súly szerint. Napjainkban a hosszabb lábú, erősebb felépítésű kutya parson russel terrier néven ismert, míg a rövidebb lábú, kissé hosszabb típus a jack russel terrier nevet viseli.

A mai parson russelek ugyanolyan szenvedélyes vadászok, mint az őseik, bár a városban ugyanúgy otthon érzik magukat, mint a vidéki élet keretei között.

Személyiség

A bátor parson russel áll elébe a kihívásoknak, de bármilyen játéknak is. Ha éppen lefoglalja a vadászat, nem ismer félelmet, képes önállóan gondolkodni és döntést hozni, otthon pedig elbűvölő társ, mely örömmel vesz részt a család bármely tevékenységében.

Nem fél attól, hogy kikövetelje magának a figyelmet, szeret az események középpontjában lenni, ám soha nem civakodó vagy zavarodott más emberek vagy állatok között. Intelligens, mókás eb, kifejezetten élénk, kiváló társ, aki örömmel osztozik akár a kalandokban is gazdájával.

Küllem és ápolási szükségletek

A sima szőr sűrű, tapintásra kemény, és bizony elég erősen hullik. Tisztán és fényesen tartható egy gumikefével. A drótos szőrzetet trimmelni kell. A nyírás nem a legjobb megoldás, bár tény, hogy gyorsabb, de puhítja a szőrzetet.

Mozgás

A parson akkor boldog, ha nagyokat sétálhat az erdőben, ahol vadászösztöne feléled. Szimatolhat kedvére, akár minden lyukat és odút örömmel vizsgál meg, akárcsak a letört ágakat. Aktív és élénk, az alkalmi séta nem elégíti ki igényeit, sem mentálisan, sem fizikálisan nem stimulálja.

Egészség

Átlagéletkora 13-16 év.

Parson Russel terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: cerebellar ataxia (kisagyi egyensúlyzavar), veleszületett süketség és Perthes-kór (aszeptikus combcsontfej elhalás).

Nevelés

Nem csak intelligens fajta, de igencsak önfejű és önálló gondolkodású is. Nevelés közben erősen figyelni kell, hogy fenn tudja tartani a gazda érdeklődését és motiváltságát. A rövid ideig tartó, rendszeres foglalkozások a legcélravezetőbbek. A kölyökkorban elkezdett szocializáció elengedhetetlenül fontos.

Etetés

Imád enni, így a súlyára igencsak ügyelni kell. Mivel mozgékonysága miatt sok energiára van szüksége, kiváló minőségű, korának megfelelő táppal kell etetni.