E-mail: pet4you@pet4you.hu

Orosz toy terrier

Orosz toy terrier

Származási hely:Oroszország
Magasság:kan 20.00-28.00 cm
szuka 20.00-28.00 cm
Súly:kan 2.00-5.00 kg
szuka 2.00-5.00 kg
Szőrzet:Két típusa van. A rövid szőr rövid, fényes, testhez simuló, egyrétegű szőrzetből áll. A hosszú szőrzet mérsékelten hosszú, egyenes vagy enyhén hullámos, testhez simuló szőrzet, a lábakon és a nyak körül zászló és gallér.
Szín:Fekete-cser, barna-cser, kék-cser, a vörös különféle árnyalatai, fekete vagy barna tűzésekkel.
Testméret:Mini
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Esetenkénti ápolás
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Kedves, bájos, intelligens eb, kiköveteli magának a szeretetet. Sose félénk vagy agresszív.

Eredet és történet

Az 1700-1900-as évek közötti cári Oroszországban a fajtatiszta kutyák igen népszerűek voltak. A kistermetű kutyák különösen divatosak voltak, a királyi család és a nemesség nagyra értékelte őket. A huszadik századra a hatalmas birodalom egyik legnépszerűbb fajtája az angol toy terrier lett. Az 1917-es forradalom kitörésével véget ért a terrierek szállítása, a kutyák létszáma 1920 és 1950 között rohamosan csökkent.

Az 1950-es évek közepén elkezdődött a fajta újjáélesztése. Helyi kutyákat használtak a tenyésztésre, melyeknek jellemzően nem volt törzskönyvük, és amikor a standardot megalkották, az alig hasonlított az angol toy terrierére. Kialakult az orosz toy terrier, mint új fajta. Hamarosan a fajtán belül a két szőrtípus is megjelent, idővel az orosz toy népszerűsége először Oroszországban, majd szerte a világon nőni kezdett.

Személyiség

Az orosz toy terrier kedves, bájos, intelligens kis lény, mely kiköveteli magának a szeretetet, melyből, úgy tűnik, neki sosem elég. Kicsike, elegáns, barátságos, élénk és eleven kutyus, örömmel vesz részt a család mindennapjaiban. Soha nem félénk, sem nem agresszív.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövidszőrű változatot elég egy nedves ruhával átdörgölni, hogy szőre szép, fényes legyen. A hosszúszőrű változat rendszeres ápolást igényel, ki kell kefélni és fésülni, csak így előzhető meg a szőrzet filcesedése és csomósodása. A havi fürdetés kifejezetten jó tesz a szőrzetnek.

Mozgás

Kecsessége és mérete ellenére aktív kutya, melynek szüksége van a mozgásra. Ennek nagy részét ki is elégíti azáltal, hogy gazdáját és a család tagjait követi mindenhová, ugyanakkor a sétára is feltétlenül szüksége van. Örömmel megy gazdájával kirándulni, sétálni, ráadásul ez hasznos része a szocializációjának is.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Nincs feljegyzett fajtaspecifikus betegség.

Nevelés

Mivel az orosz toy figyelme állandóan gazdájára irányul, nevelése nem nehéz. Szeret a gazda kedvére tenni, gyorsan tanul. Hamar megérti, mit várnak el tőle. Mivel közel sem olyan törékeny, mint amilyennek látszik, sikerrel tud részt venni akár az agility sportban is.

Etetés

Az orosz toy szeret enni, de válogatós is lehet. Napi több, kisebb adagra elosztott étkezéssel könnyebb a kedvére tenni. A korának megfelelő, kiváló minőségű táp fontos. A súlyra ügyelni kell, a túl sok jutalomfalat elhízáshoz vezethet.