E-mail: pet4you@pet4you.hu

Német spicc - középspicc

Német spicc - középspicc

Származási hely:Németország
Magasság:kan 30.00-38.00 cm
szuka 30.00-38.00 cm
Súly:kan 7.00-11.00 kg
szuka 7.00-11.00 kg
Szőrzet: Kettős szőrzet, hosszú, kemény, egyenes fedőszőrrel és rövid, dús, gyapjas aljszőrrel.
Szín: Minden színváltozat és jegy elfogadható.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Éber, élénk, intelligens. Független, de vágyik az elismerése. Merész, kalandozó.

Eredet és történet

A német spicc fajták származásukat olyan dússzőrű északi terelőkutya fajtákra vezethetik vissza, mint a szamojéd vagy a lapphund. Feltehetőleg a viking kalózokkal kerültek Németország és Hollandia területére a középkorban. A fajták elterjedtek Európa-szerte és a brit szigeteken is, ahol hozzájárultak a terelő és pásztorkutyák fejlődéséhez, valamint a német spicc fajták kialakulásához.

AZ első említés a német spiccről 1450-es évek táján keletkezett irodalmi és történelmi írásokban található. George Luis Leclerc, francia természettudós, Buffon grófja értekezésében, a Histoire Naturelle, Générale et Particulliére-ben írt a fajtáról, véleménye szerint pedig a spicc nem más, mint minden domesztikált fajta őse. A 17. század végén a Pomerániai hercegség lakói nagy, fehér spicceket tartottak, Württembergben pedig fekete és barna példányokat, melyek a farmokat és vagyont védték.

Az eredeti spiccek különféle méretekben és színekben (egyszínű változatokban) fejlődtek. Napjainkban az FCI öt méretvariációt ismer el, mindegyikük egyaránt népszerű úgy Európában, mint őshazájában. A legnagyobbtól a legkisebbig ezek a wolfspicc (keeshond néven is ismert), a nagyspicc, a középspicc, a kis Spicc és a törpespicc (pomerániai néven is ismert). A keeshond és a pomerániai sok országban önálló fajtaként van nyilvántartva. 

Nagy Britanniában a kisspicc és a középspicc a német spicc változatai és csak méret alapján különítik el. Emiatt előfordul, hogy egy alomban különféle méretű egyedek is születnek.

Személyiség

A spicc fajták mindig is az otthon és a vagyon hűséges védelmezői voltak. Éber, élénk, intelligens fajta, mely élvezi, ha körbejárhatja területét. Független, de vágyik a szeretetre és az elismerése. Merész, kalandozó hajlamú, mindig készen áll részt venni a család programjaiban. Állandóan éber, azonnal ugatással jelzi gazdájának, ha bárki vagy bármi a ház felé közelít.

Küllem és ápolási szükségletek

Kettős szőrzetét rendszeres kikeféléssel kell óvni a csomósodástól, filcesedéstől. Rendszeresen hullajtják szőrüket, ezért a profi kutyakozmetikai segítség szerencsés lehet, különösen az időhiánnyal küzdő gazdák számára.

Mozgás

Napi rendszeres sétára van szüksége. Kíváncsisága, erős fizikuma és „négy-évszakos” bundája miatt bármely évszakban készen áll a mókára.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Német középspicceknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegség lehet: patella luxatio (térdkalács ficam).

Nevelés

Nevelése kihívás lehet, és ennek oka egyáltalán nem az intelligencia hiánya. Független természete miatt sok türelemre van szüksége, de az okos és leleményes kis fajta gyorsan tanul és örömmel tesz gazdája kedvére. Mivel idegenekkel szemben gyanakvó, a korai szocializáció elengedhetetlen.

Etetés

Kiváló minőségű eledelre van szüksége. Hajlamos az étel lopkodására, ezért ügyelni kell, hogy a csábító falatok ne legyenek elérhető közelségben.