E-mail: pet4you@pet4you.hu

Német pincser

Német pincser

Származási hely:Németország
Magasság:kan 43.00-51.00 cm
szuka 43.00-51.00 cm
Súly:kan 14.00-20.00 kg
szuka 14.00-20.00 kg
Szőrzet:Rövid, sűrű, sima, fényes, testhez simuló.
Szín:Minden egyszínű változat, az őzszíntől a sötétvörösig a legkülönfélébb árnyalatokban; fekete és kék vöröses jegyekkel.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Esetenkénti ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Élénk, önálló gondolkodású, megfontolt, idegenekkel szemben óvatos. Intelligens, öntudatos.

Eredet és történet

A fajta története évszázadokra nyúlik vissza. Farmerek terrierje volt, melyet az otthon védelmére, az élősködők irtására használták. Bár mérete a kotorékozáshoz túl nagy, a föld felett legyőzhetetlen volt. Ha egy vonalat húzunk a törpe pincser és a dobermann között, ez a fajta pont középen áll, ráadásul szoros rokonságban az óriás schnauzerrel. Mindezen túl egyes vélekedések szerint mind a két fajta a mára már kihalt rat pincsertől származik. Az 1800-as évekből származó könyvekben találhatók ábrázolások és feljegyzések „smooth haired pinscher”, azaz rövid szőrű és „wire haired pinscher”, azaz drótszőrű pincser kutyákról. Ezeket ma német pincser és óriás schnauzer néven ismerjük.

A német pincser hivatalos elismerése 1879-ben történt meg Németországban. A két világháború eredményeképpen a fajta majdnem kihalt. Hogy csak majdnem, az egy Werner Jung nevű embernek köszönhető, ő mentette meg a fajtát. Olyan német farmokat keresett fel, ahol a pincser típust ideálisan képviselő egyedek éltek. Napjainkban minden német pincser származása Jung tenyésztési programjához vezethető vissza.

A fajta mostanság intenzitásáról és kitartó természetéről ismert, különösen a ragadozók üldözése, a család védelme terén, de kiváló társ is.

Személyiség

A sokoldalú pincsert mindig is leginkább munkájáért ismerték el, ehhez pedig olyan kutyára van szükség, mely élénk, kellő mértékben önálló gondolkodású, megfontolt, idegenekkel szemben pedig óvatos. Intelligens és öntudatos, érzékei igen kifinomultak.  Ha úgy érzi, családja veszélyben van, rettenthetetlen és állhatatos. Keménykezű gazdára van szüksége, ellenkező esetben önjáró lesz. Felnőttkorára is megőrzi kölyökszerű játékosságát.

Küllem és ápolási szükségletek

A sűrű, de rövid szőrzet ápolt és tiszta marad, ha rendszeres időközönként átkefélik.

Mozgás

Mivel temérdek fölös energiával bír, a német pincsernek olyan tevékenységekre van szüksége, melyek mind mentálisan, mind fizikailag kielégítik. Ha ezt nem kapja meg, akkor megkeresi maga a módot az energia levezetésére, mégpedig általában felettébb nem kívánatos módokon. Kiváló házőrző lehet, de kielégíti a ház védelme az élősködőktől, de szeret minden játékot, sétát, kirándulást és kutyás sportot is.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Német pincsereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: cataracta (szürkehályog), csípőízületi diszplázia és von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya miatt kialakuló véralvadási zavar).

Nevelés

Igen intelligens fajta, mely szinte mindenre megtanítható. Határozott, korrekt nevelést igényel, ugyanakkor bár gyorsan tanul, hamar el is unja magát. Energiájának levezetése az elsődleges. Mivel ösztöneinél fogva óvatos az idegenekkel szemben, apró kölyökkortól fontos a szocializáció.

Etetés

Kiváló minőségű eledelre van szüksége egészsége és fényes szőre megőrzése érdekében.