E-mail: pet4you@pet4you.hu

Nápolyi masztiff

Nápolyi masztiff

Származási hely:Olaszország
Magasság:kan 63.00-78.00 cm
szuka 59.00-73.00 cm
Súly:kan 60.00-70.00 kg
szuka 50.00-60.00 kg
Szőrzet:Rövid, kemény, fényes, sűrű.
Szín:Szürke, ólomkék, fekete, de lehet rőtbarna, őzvörös, fakóbarna is.
Testméret:Óriástestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Impozáns kinézete mögött érzékeny kutya rejlik. Nyugodt, figyelmes. Nyáladzik és horkol is.

Eredet és történet

A nápolyi masztiff a római molosszusok leszármazottja. Ez az ősi molosszus görög közvetítéssel került a római birodalomba, ahol elismert harci kutya lett. Szerte Európában számos hadjáratban kísérte a katonákat, de használták az arénákban is. A birodalom területén elismerték őrző-védő képességeit, a várak és kastélyok védelmében nélkülözhetetlen szerepet játszott, különösen a dél-olasz Campaniában, ahol a nápolyi masztiff közel kétezer évvel ezelőtt kialakult.

A nápolyi masztiffot 1946-ben ismerték el, mikor is először került kiállítási ringben bemutatásra. Miután néhány hatalmas példányt látott, az ismert olasz festő, Piero Scnaziani elkezdte gyűjteni a kutyákat, kennelt alapított, napjainkban pedig a fajta egyik atyjaként tartják számon. Neki köszönhető, hogy a standard 1949-ben rögzítésre került.

Napjainkban a nápolyi masztiff változatlanul elismert őrző kutya, melyet az olasz rendőrség is előszeretettel használ, ugyanakkor igen kellemes és kedvelt társállat is.

Személyiség

A hatalmas fej és az izmos test miatt a nápolyi masztiff félelmetesnek tűnik. Mindez megtévesztő lehet, ugyanakkor a fajta a mai napig félelmetes őrző-védő kutya, annak ellenére, hogy képes az odaadó szeretetre is.

Impozáns kinézete mögött egy érzékeny kutya rejlik, mely könnyen felismeri a veszélyt, ugyanakkor nyugodt, és állandóan figyelmes. Függetlenül attól, hogy mennyire szelíd tud lenni, a korai szocializáció elengedhetetlenül fontos. Szoktatni kell minden helyzethez és minden típusú, korú emberhez. Csak így előzhető meg, hogy a természetes védelmező ösztön rossz irányba fejlődjön.

Bár nem ugat sokat, de nyáladzik és bizony horkol is.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid szőr ápolása könnyű feladat. Az arc, a nyak, a fülek dús redőzete azonban rendszeres felügyeletet igényel – tisztán és szárazon kell tartani, mert csak így kerülhetők el a fertőzések. 

Mozgás

Kölyökkorban óvatosan kell bánni a mozgással, mert a növekvő csontok és ízületek leterhelése káros lehet. A mozgás legyen a napirend része, elsősorban séta formájában.

Felnőttként már a hosszabb séták, kirándulások is megengedettek, sőt, szükségesek, hogy mint fizikailag, mind mentálisan fitt maradjon az eb.
A házon belül ez a fajta meglehetősen inaktív, emiatt a rendszeres séta különösen fontos.

Egészség

Átlagéletkora nem magas, legfeljebb 10 év.

Nápolyi masztiffoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, ún. cseresznye-szem (szemgolyó előesés), enostosis (csontfejlődési zavar), csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés.

Nevelés

Intelligens és fogékony fajta, melynek nevelését lehetőleg minél fiatalabb korban el kell kezdeni. A nevelésnek egész életén át tartania kell, ezáltal elérhető, hogy a kutya azt csinálja, amire kérik, ne pedig azt, amire mérete és ereje sarkallja, vagy amire környezte inspirálja.

Az obedience kiváló lehetőség a szocializációra.

Etetés

A hatalmas nápolyi masztiff imád enni, emiatt azonban a súlyát rendszeresen felügyelni kell. Szüksége van az energiára, a kiváló minőségű táp nagyon fontos, azt is korának megfelelő összetételben kell megválasztani.