E-mail: pet4you@pet4you.hu

Lajka – nyugat-szibériai

Lajka – nyugat-szibériai

Származási hely:Oroszország
Magasság:kan 53.00-59.00 cm
szuka 52.00-58.00 cm
Súly:kan 18.00-25.00 kg
szuka 18.00-25.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, hosszú, durva fedőszőrrel és jól fejlett aljszőrrel.
Szín:Fehér, fekete-fehér, vörös, a szürke minden árnyalata, fekete. A fehér színben előfordulhatnak vörös, só-bors vagy szürke jegyek.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Elfogadó
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Kevésbé kedveli a gyerekeket

Leírás

Önálló, független, hajlamos a dominanciára. Szívében mindig igazi vadász marad.

Eredet és történet

A lajkák az idők folyamán elsősorban szánhúzó kutyaként szolgáltak, de vadásztak velük nagyvadra (medvére, rénszarvasra) is.

1947-ben a szovjet kennel klub négy lajka fajtát különböztetett meg: az orosz-európai, a karelo-finn, a kelet-szibériai és a nyugat-szibériai lajkát. Mindennek oka volt a régiónkénti szelektív tenyésztés érdekében összehangolt erőfeszítés volt. 

Az 1950-es években a szovjet kormány elkötelezte magát a lajka típusának minél pontosabb meghatározása iránt, ezért több országos tenyésztési centrumot állítottak fel.

Az észak-uráli terület és Nyugat-Szibéria kitartásáról, kezelhetőségéről és kivételes vadászati képességeiről ismert fajtája volt a nyugat szibériai lajka. A fajtának két vonala alakult ki, a Mansi és a Hanty típus. A kettő közül a Mansi rövidebb lábakkal bírt, felépítése könnyedebb volt. Annak ellenére, hogy a testfelépítés eltérő, a két típus a mai napig ugyanahhoz a fajtához tartozik, mivel a funkcionalitás felülírja a formát.

Napjainkban a nyugat-szibériai lajka a régió kedvelt vadászeb fajtája, elsősorban hermelin és coboly vadászatára használják. Népszerűsége nagy előrelépéshez vezetett a típus egységesítésében, a vadászképességek megtartása mellett.

Az Egyesült Államokba az 1960-as években kerültek az első egyedek, és bár a mai napig ritka a tengerentúlon, kivételes képességeit a vadásztársadalom elismeri.

Személyiség

Bár a nyugat-szibériai lajka képes jól beilleszkedni a családba, és kifejezetten kötődik gazdájához, szívében igazi vadász marad. Önálló, független, hajlamos a dominanciára, különösen más, nem a családhoz tartozó, felnőtt kutyák közelében. Az idegenekkel szemben gyanakvó, míg a családdal szeretetteli és elbűvölő. Intelligens fajta, mely kifejezetten szeret tanulni.

Küllem és ápolási szükségletek

A sűrű, időjárásálló szőrzet minimális gondozást igényel. Heti egy alkalommal elegendő átkefélni vagy kifésülni a szőrzetet, így eltávolítva az elhalt szőrszálakat. Ennél gyakrabban csak a szezonális vedlési időszakban kell gondozni a szőrzetet.

Mozgás

Az erős, aktív fajta képes nehéz terepen is órákat menetelni. Természeténél fogva vágyok a természetbe, nagyon sok mozgásra van szüksége. Ha nem használják vadászatra, vagy a vadászati idényen kívüli időszakban keveset mozog a kutya, hamar destruktív magatartást mutat, hogy felesleges energiáit levezesse.

Egészség

Átlagéletkora 9-12 év.

Nincs feljegyzett, fajta specifikus betegség.

Nevelés

A nyugat-szibériai lajka nyugodt, intelligens, és kifejezetten könnyen nevelhető fajta. A korai nevelés és szocializáció elkerülhetetlenül fontos a dominanciára való hajlam megelőzése érdekében. A szocializáció hiánya más kutyákkal való agresszivitásban nyilvánulhat meg.

Etetés

Ez az atlétikus felépítésű fajta imád enni, kifejezetten nagy adagokat igényel a korának és méretének, valamint életmódjának megfelelő tápból.