E-mail: pet4you@pet4you.hu

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Származási hely:Olaszország
Magasság:kan 43.00-48.00 cm
szuka 41.00-46.00 cm
Súly:kan 13.00-16.00 kg
szuka 11.00-14.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet göndör, gyapjas, némileg durva, vízálló fedőszőrrel és vízálló aljszőrrel.
Szín:Egyszínű piszkosfehér vagy barna (minden árnyalat elfogadott), illetve fehér-barna foltos.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Azonnal tanul
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrtípus:Zsinóros
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Csak bizonyos esetekben védelmező
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Élénk és szeretetteli kutya. Érzékeny és hűséges. Szocializációja problémamentes.

Eredet és történet

Göndörszőrű vízi vadászkutyák már az etruszkok idején ismertek voltak Olaszország területén. Az évszázadok során több alkalommal feltűntek freskókon és festményeken, vadászat és halászat közben, de Erasmus is írt róluk 1591-ben. 1630-ban Eugenio Raimondi említett olyan típusú kutyákat, melyek leírása megegyezik a ma ismert lagottoéval.

A lagotto olyan vízi kutyáktól származik, melyek Romagna mocsaraiban dolgoztak. A nevét is innen kapta a fajta. A lagotto szó jelentése a Romagna-i dialektusban kacsavadász. Ahogy a mocsarakat lecsapolták, és helyükön szántóföldek lettek az 1800-as évek közepe táján, a vízi madarak kezdtek eltűnni. A lagotto elveszítette munkáját. Eltelt egy kis idő, mígnem rájöttek, hogy kiváló szimata miatt ez a fajta kiválóan alkalmas szarvasgomba keresésre, könnyen és gyorsan kiszimatolja ezt az értékes csemegét.

A XX. század során nem sok érdeklődést mutattak a fajta iránt, típusának rögzítése nem sok kutyás gondolatát mozgatta meg, mígnem az 1970-es években egy csapatnyi olasz tenyésztő nekilátott a feladatnak, célul tűzve ki a lagotto romagnolo hivatalos elismertetését. Klubot alakítottak, és nyolcvanas évekre sikerült elérniük, hogy az FCI regisztrációjába felvegye a fajtát.

Szülőhazájában, Olaszországban a mai napig aktív szarvas gombász fajtaként ismert, de emellett kiváló társkutya is.

Személyiség

Élénk és szeretetteli kutya. Érzékeny és hűséges, sokra tartja az embertársaságot, legyen bármilyen korú vagy nemű. Intelligenciája és jó természete miatt nevelése és szocializációja szinte problémamentes. Buzgó és lelkes kis lény, mely örömmel tesz gazdája kedvére. Gyorsan tanul, nagyszerű társállat. Ez a fajta kifejezetten jól kijön más kutyákkal és egyéb állatokkal is, Olaszországban gyakran falkában dolgoznak velük.

Küllem és ápolási szükségletek

A lagotto nem hullajtja szőrét, ám ez nem jelenti azt, hogy nem igényel ápolást.  Épp ellenkezőleg! A sűrű, gyapjas bunda könnyen filcesedik, ha nem kefélik és fésülik ki rendszeresen. Mivel a szőrzet folyamatosan nő, időnként meg is kell nyírni.

Mozgás

A lagotto szereti, ha eleget mozoghat, mivel mentálisan és fizikailag is ez tartja jó formában. Kíváncsi és intelligens, így képes élvezni minden lehetséges mozgásformát, legyen az úszás, hosszú séta, kutyás sport, vagy akár csak játék a parkban, más kutyákkal. A lagotto szeret ásni, ha erre kap egy kis lehetőséget a kertben, igazán boldog lesz.

Egészség

Átlagéletkora 14-16 év.

Lagotto romagnolo fajtában más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegség lehet: csípőízületi diszplázia.

Nevelés

A lagotto gyorsan tanul, és akar is tanulni, hiszen ezzel gazdája kedvére tehet. Erős elhozó ösztöne van, ezt jól ki lehet aknázni a tanítás során, kiegészítve jutalmazással. A pozitív megerősítésen alapuló nevelés kiváló eredményeket hozhat, főleg, ha kiegészül a korán megkezdett szocializációval.

Etetés

A sportos lagotto imád enni, úgyhogy a súlyára igencsak ügyelni kell. A sok mozgás miatt fontos az energia pótlása, lehetőleg jó minőségű, korának megfelelő táp által.