E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kis  münsterlandi

Kis münsterlandi

Származási hely:Németország
Magasság:kan -54.00 cm
szuka -52.00 cm
Súly:kan 15.00-29.00 kg
szuka 15.00-29.00 kg
Szőrzet:Közepesen hosszú, nem vagy csak enyhén hullámos, sűrű, testhez simuló, víztaszító szőrzet.
Szín:Barna-fehér vagy barna spriccelt. Kevés vörös jegy megengedett.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Csak bizonyos esetekben védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Boldog, jó természetű fajta, szilárd jellemmel. Intelligens és tanulékony.

Eredet és történet

A kis münsterlandi több mint 500 évvel ezelőtt alakult ki Münsterlaender területén, mely Münster tartomány központja. A Németország északnyugati területén található tartomány Vesztfália kulturális központja.

Ezen a vidéken a kutyás vadászat vadmadarakra már régóta népszerű volt, és a vadászok elkötelezetten igyekeztek olyan sokoldalú vadászkutyát kitenyészteni, mely kiváló szaglású, képes a levegőben felvenni a szimatot, de alkalmas a nyomkövetésre is. A legnagyobb probléma az volt, hogy bár a legtöbb vadászkutya kiválóan teljesített, általában csak az egyik feladat teljesítésében nyilvánult meg kiválósága. Ráadásul a tenyésztés ebben az időben elsősorban a képességek alapján zajlott, nem vették figyelembe a küllemi különbözőségeket. Ahogy egyre nagyobb lett a variáció színben, méretben és szőrtípusban, úgy jelentkezett az igény a fajtánkénti szétválasztásra.

A kis münsterlandi a német hosszúszőrű vizsla és a kontinentális spánielek keresztezéséből született. A XIX. században lett népszerű Németországban, elsősorban azon képessége miatt, hogy képes volt mindenféle vad behozására. 1912-ben a fajta klubja megalakult. Érdekesség, hogy a 68 alapító tag között volt a Németországban ismert Hermann Löns költő testvére, Edmund is. A klub 1921-re alkotta meg a fajta standardját.

A kis münsterlandi szülőhazájában a mai napig elismert vadászkutya, különösen vadmadarak és kisebb vadak vadászatain, ahol kiváló szimattal, elhozó képességgel segíti az emberek munkáját. A világ más országaiban méltatlanul kevéssé ismert.

Személyiség

Boldog, vidám, jó természetű fajta, szilárd jellemmel és jó temperamentummal. Intelligens és könnyen tanul. Ez a fajta kifejezetten emberközpontú, szeret szoros közelségben dolgozni, és egy, a vadászaton eltöltött, fárasztó nap után az a legnagyobb öröm számára, ha családja körében pihenhet.

Küllem és ápolási szükségletek

A münsterlandi szőrzetét rendszeresen ki kell kefélni és fésülni, hogy a bundában megtapadó szennyeződéseket eltávolítsák. Külön figyelmet igényel a dús szőrrel borított fül, melyet rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell.

Mozgás

A münsterlandi lételeme a mozgás, ha nem vadászik éppen, akkor kiválóan teljesít a különféle kutyás sportokban. Mindenképp kell egy szabad, nagy terület, ahol biztonságban futhat, akár póráz nélkül is. Szereti a vizet, de kiváló társ lehet akár kocogáshoz vagy kerékpározáshoz is.

Egészség

Átlagéletkora 13-15 év.

Kis münsterlandi ebeknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegség lehet: csípőízületi diszplázia.

Nevelés

A münsterlandi azért él, hogy gazdáját szolgálja. Viszonylag könnyen nevelhető, főleg pozitív megerősítéssel és jutalmazással lehet jó eredményt elérni.

A leckék ne tartsanak tovább, mint pár perc, ám naponta többször ismételhetők. Ellenkező esetben a kutya megmakacsolja magát, ami kifejezetten hasznos lehet a vadászat során, ám kevéssé az, ha valamit tanítani akar neki a gazda.

A kis münsterlandi igen sikeres lehet olyan kutyás sportokban, mint az agility, az obedience vagy a kutyás frizbi. Mivel nagyon szereti az embereket, szocializációja igen könnyű.

Etetés

Jó étvágyú fajta, melynek kiváló minőségű, energiadús tápra van szüksége.