E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kanári szigeteki kutya

Kanári szigeteki kutya

Származási hely:Spanyolország
Magasság:kan 58.00-66.00 cm
szuka 55.00-63.00 cm
Súly:kan 42.00-50.00 kg
szuka 38.00-45.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű szőrzet, mely rövid, sima és durva.
Szín:Az őzszín minden árnyalata, fekete, csíkos, fekete maszkkal. Fehér jegyek megengedhetők.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Hatalmas, erőteljes, félelmetes küllemű fajta, de tud kedves, hűséges, elbűvölő is lenni.

Eredet és történet

A fajta nevét az után a hely után kapta, ahol kialakult – azaz a Spanyolországhoz tartozó Kanári szigetek után. Úgy tartják, hogy a spanyol hódítókkal a szigetekre érkezett nagytestű kutyákból alakult ki a fajta. A méret fontos volt, hiszen feladatuk a birtokok és az állatállomány védelme volt.

Mikor a XVIII. században angol telepesek érkeztek a szigetekre, azok magukkal vitték bulldogjaikat és masztiffjaikat. Elkezdődött a kereszteződés természetes folyamata a bennszülött kanári szigeteki kutyákkal, létrehozva a ma ismert fajtát.

Úgy tartják, hogy a bardino majero – egy juhászkutyafajta Fuerteventura szigetéről – szintén „beleszólt” a fajta kialakulásába, mégpedig azért, hogy intelligenciájával, bátorságával és kiváló őrző-védő hajlamával, hatalmas fogaival még jobban elősegítse az új, nagyszerű eb megszületését.

Ebben az időben a kutyaviadalok igen népszerűek voltak Európában, idővel a Kanári szigetekre is eljutott ez a „sport”. A kanári szigeteki kutya is gyorsan a ringekbe került, ott kivívott sikerei pedig a tenyésztési célok megváltozását eredményezték. Az 1940-es években végül betiltották a kutyaviadalokat, a tenyésztés iránya pedig jelentősen megváltozott. A fajta kihalás szélére került.

Az 1970-es években végül néhány tenyésztő elkötelezte magát a fajta újjáélesztése mellett, és a nyolcvanas években megalakult a spanyol fajtaklub is. Itt tömörültek az ország minden területén élő tenyésztők. A klubot a spanyol kennel klub is elismerte, a fajta létszáma lassan növekedésnek indult, és az 1980-as években megindult amerikai importokkal világszerte nagyobb ismertségre tett szert.

Személyiség

A kanári szigeteki kutya hatalmas, erőteljes, félelmetes megjelenésű fajta, de tud kedves, hűséges és elbűvölő is lenni. Természetét céltudatos tenyésztéssel formálták, megfelelő és odafigyelő szocializációval és neveléssel – természetesen apró kölyökkortól kezdve – azonban megjelenése csak első alkalommal lesz félelemkeltő a kutyát nem ismerők számára.

A gazda felelőssége, hogy kedvence agresszivitás nélkül tudja üdvözölni a számára ismeretlen embereket és állatokat. Ez a fajta kifejezetten erősen védelmezi családját és területét, természeténél fogva óvatos és gyanakvó az idegenekkel szemben.  Magabiztos és erőteljes mivolta miatt csak gyakorlott és elkötelezett gazda kezébe való, aki képes belőle a legjobb tulajdonságokat kihozni.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid, finom szőrzet könnyen tisztán tartható rendszeres átkeféléssel. Az arc redőit tisztán és szárazon kell tartani, a fertőzések megelőzése miatt. Étkezés és ivás után gyakran nyáladzik, ilyenkor a pofát át kell törölni.

Mozgás

A kanári szigeteki kutya alapvető igénye a napi többszöri hosszú séta. Már kicsi kölyökkorától kezdve folyamatosan szocializálni kell a séták során, így ahogy idősödik, nem jelent majd fenyegetést az idegenek számára. Obedience versenyeken kifejezetten jó munkát végez és élvezi a gyakorlásokat.

Egészség

Átlagéletkora 9-12 év.

Kanári szigeteki kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, a nyaki gerinc rendellenességei, könyökízületi diszplázia, epilepszia, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés.

Nevelés

Ennek az intelligens fajtának olyan gazda való, aki képes megérteni és kezelni is őt. Úgy tenyésztették ki, hogy minden kihívásra reagálni tudjon, a nevelés során a durva módszerek veszélyesek lehetnek, hiszen a kutya támadólag reagálhat rájuk. A gazdának kölyökkortól pozitív megerősítéssel, határozott, de nem kemény, és véletlenül sem durva módszerekkel kell az alapvető engedelmességre nevelnie a kutyát. 

Etetés

Ez a fajta kifejezetten jó étvággyal bír, és bár nagytestű, ügyelni kell arra, nehogy túletessék. A túlsúly kifejezetten káros lehet a csontokra és az ízületekre nézve. Kiváló minőségű táppal jól kordában tartható a súlya.