E-mail: pet4you@pet4you.hu

Japán csin

Japán csin

Származási hely:Japán
Magasság:kan 25.00-29.00 cm
szuka 20.00-28.00 cm
Súly:kan 2.00-4.00 kg
szuka 2.00-4.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű szőrzet, hosszú, dús, egyenes, a nyak körül gallérral.
Szín:Fekete és fehér, vörös és fehér.
Testméret:Mini
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

A japán chin veleszületetten királyi viselkedésű. Intelligens, élénk, boldog, játékos fajta.

Eredet és történet

Bár bizonytalan, hogy a japán chin ősei Koreából vagy Kínából származnak-e, a fajta legdinamikusabb alakulása, és finomodása Japánhoz köthető.
Ősi palotákból származó hímzések, több száz éves illusztrációk, melyekre cserépedényeken akadtak, mutatják azt, hogy őshazájában a japán chin mindig is az arisztokrácia kutyája volt.  A nemesség nagy becsben tartotta, ajándékként való közvetítésük pedig különös megbecsülést jelentett. A chin mindig is az ajándékok legnemesebbike volt.

Perry hajóskapitány nevéhez kötődik Japán nyitása a nyugat felé, dátum szerint pedig 1853-hoz. Ő volt az első ember, aki japán chint vitt magával Angliába. Egy pár ilyen japán spánielt ajándékozott Viktória királynőnek, aki nagy kutyabarát hírében állt. A királynő apróságok iránti szeretete hamarosan szerte Nagy Britanniában, Európában és Észak Amerikában ismertté tette a fajtát, népszerűsége pedig rohamosan emelkedett.

A második világháború alatt, amikor a Japán és Amerika közötti kapcsolat igencsak rossz volt, a kutyák Egyesült Államokbeli importja megszakadt. Európában és Angliában megmaradtak az erős tenyésztési vonalak, így később lassan átbillent a mérleg nyelve, lett miből újra építkezni az Államokban.

Napjainkban a fajta megbecsült társ, szerte a világon.

Személyiség

Olybá tűnik, a japán chin veleszületetten királyi viselkedésű. Kiköveteli magának a figyelmet, de ezt tökéletesen bájos, és meglehetősen elegáns módon teszi. Intelligens, élénk, boldog, kellemes természetű, ugyanakkor játékos fajta. Igazi társállat, mely egész nap képes örömet szerezni gazdájának. Apró és törékeny, így bár mindenkit szeret, jobb, ha kicsi vagy eleven gyerekek mellett szoros felügyeletet kap. A chinek jól elvannak más állatokkal, különösen, ha ez irányú szocializációjuk már apró kölyökkorban elkezdődik.

Küllem és ápolási szükségletek

A hosszú, emberi hajra hasonlító szőrzet rendszeres kikefélést és fésülést igényel. A fülek hosszú szőrzete könnyen belelóg az eledelbe, ezért a legjobb, ha a füleket az étkezés idejére felkötik. E célra a legalkalmasabb egy elasztikus anyagdarab, mellyel a fülek rögzíthetők.

Mozgás

Az aprócska chin mozgásigényét tökéletesen kielégíti, ha követheti családja tagjait a ház körül, vagy ha egy kicsinykét játszanak vele. Kicsi, törékeny, de azért nem kell állandóan felkapkodni és túlzottan óvni, különösen azért, mert ez súlyproblémákhoz vezethet.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Japán csin fajtában más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: cataracta (szürkehályog), szívproblémák és patella luxatio (térdkalács ficam).

Nevelés

Bár a chinek gyorsan és szívesen tanulnak, érzékeny lelküknek gyengéd kézre van szüksége a nevelés során. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség nevelésre, hiszen meg kell tanulniuk az alapvető tudnivalókat, és szükséges a szocializációjuk is, mindenféle típusú emberrel és állattal egyaránt. Hosszú időn át tanították őket különféle trükkökre, melyekkel az előkelőségeket szórakoztatták, így kifejezetten élvezik, ha új dolgokat tanulhatnak.

Etetés

Kiváló minőségű, méretének megfelelő táplálásra van szüksége. Bizonyos tartósítószerekre érzékeny lehet, akárcsak a rossz minőségű összetevőkre, így a nem megfelelő táplálás allergiás reakciókat válthat ki.