E-mail: pet4you@pet4you.hu

Jagdterrier

Jagdterrier

Származási hely:Németország
Magasság:kan 33.00-40.00 cm
szuka 33.00-40.00 cm
Súly:kan 9.00-10.00 kg
szuka 7.00-8.00 kg
Szőrzet:Fekete, sötétbarna vagy feketés szürke, vöröses sárga; maszk lehetséges; cser jegyekkel; kisebb fehér foltok elfogadhatók.
Szín:Két típus, mind a kettő sima és sűrű. A Sima, sűrű, kemény drótszőr vagy durva simaszőr.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Kemény, rámenős, aktív, élénk és intelligens, jó munkakutya. Végtelenül bátor és harcias.

Eredet és történet

Az első világháború után német sportemberek egy csoportja a fejébe vette, hogy újra megalkotja az ősi német terriert, mely mindenre alkalmas vadászkutya, ráadásul kotorékozásra is tökéletes.

C.E. Gruenwald, Forester R. Fiess, Dr. Herbert Lackner és Walter Zangenbert komoly tenyésztési programba kezdtek, melyben fekete-cser Patterdale típusú terriereket és drótszőrű foxikat használtak, így alkotva meg a jagdterriert. Ám a történet nem ilyen egyszerű.

Zangerberg már régóta dolgozott az ideális vadászeb megalkotásán, ám nem igazán sikerült neki az áhított típus rögzítése. A híres állatkerti direktor, Dr. Heck-Hagenbeck ezért négy fekete-vörös terriert ajándékozott neki, hátha közelebb viszi a négy kutya -  Werwolf, Raugraf, Morla és Nigra - álmai megvalósításához. Dr. Lackner hasonló projeten dolgozott, és mikor a többiek munkájáról olvasott, megkereste őket, hátha az összefogással többet elérnek. Egy müncheni találkozón sikerült is az elméleti dolgokról megállapodniuk, és ezzel együtt új alapokra helyezni a munkát.

A típust sikerült viszonylag rövid idő alatt rögzíteni – megközelítőleg 10 év alatt –, és a jagdterrier hamarosan, mint határozott és rettenthetetlen vadászkutya volt ismert.

Érdekes módon az, hogy milyen állat vadászatára használják a jagdterrier, országonként változik. Őshazájában, Németországban szinte mindenre, beleértve a vaddisznót, borzot, rókát. Az Egyesült Államokban és Kanadában elsősorban mosómedvére és mókusra vadásznak vele – kihasználva „famászó” képességeit. Európa legtöbb országában kotorékozni járnak vele a vadászok. Használatának széles skálája jól mutatja sokoldalúságát, és azt, mennyire igazi munkakutya.

Személyiség

Úgy írják le, mint olyan fajta, melynek arckifejezése igazi tüzes jellemet mutat. Kemény, rámenős, aktív, élénk és intelligens munkakutya, végtelenül bátor és harcias. Mindig uralkodó, ha bármilyen zsákmánnyal vagy egyéb kártevővel találkozik. Legkevésbé sem engedékeny, de nem is félős, a vadászat során nagy intenzitással és elszántsággal dolgozik.

Idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlan, családját természeténél fogva erősen védelmezi. Olyan gazdát igényel, aki elég kemény akaratú. Amint egyszer sikerül elnyerni a bizalmát, egész életén át a végsőkig hűséges lesz.

Küllem és ápolási szükségletek

Mind a rövid, mind a drótos szőr ápolása könnyű. Esetenkénti kikeféléssel könnyen tisztán és rendezetten tartható.

Mozgás

Az ingerlékeny jagd terriernek szüksége van a mozgásra, és szüksége van a munkára is. Élénk és kíváncsi természete miatt kell neki a vadászat adta szabadság, és a kinti világ biztosította kihívások. Elegendő mozgás és tennivaló nélkül a jagd terrier unatkozik, és igencsak pusztító lehet környezetére nézve.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Nincs feljegyzett fajtaspecifikus betegség.

Nevelés

Az önálló gondolkodású, kötelességtudó jagdterrrier esetében munkája attól függ, mennyire származik jó tenyészetből, és mennyire jók az ösztönei. Céljai nem mindig egyeznek meg gazdája céljaival. Ugyanakkor családja iránt igen elkötelezett, ha kellően motivált, akkor figyelmes, és hajlandó a tanulásra. Más állatokkal és a gyerekekkel való korai szocializációja kölyökkortól kezdve, de egész életén át igen fontos.

Etetés

Kiváló minőségű, korának megfelelő eledelre van szüksége, mely kellő energiát biztosít a munkához, egészségesen, elégedetten tartja.