E-mail: pet4you@pet4you.hu

Ír terrier

Ír terrier

Származási hely:Írország
Magasság:kan 48.00-48.00 cm
szuka 45.00-45.00 cm
Súly:kan -12.00 kg
szuka -11.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, drótos, merev, sűrű fedőszőrrel és puhább aljszőrrel; enyhe szakáll lehetséges.
Szín:A teljes szőrzet élénk vörös, arany-vörös vagy vöröses búzaszín.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Tűzzel, élettel teli, kedves és kitartó fajta. Jó természetű, odaadó és hűséges kutya.

Eredet és történet

Az ír terriert az egyik legősibb terrierfajtának tartják, mely néhány ezer évvel ezelőtt, Írországban alakult ki. Szülőhazája Cork megye, feladata pedig mindig is a családi birtok védelme volt a rágcsálókkal és egyéb kártevőkkel szemben. Ezekre a munka terrierekre bizony nagy szükség volt a kis farmokon, olyan kutya kellett, amely nem csak kemény, jó patkányfogó, de békésen együtt tud élni a családdal is. Erőteljes álkapcsa a legkeményebb patkányt is elkapta, de használták olyan vadászatokon is, ahol éppen a retriever-szerű puha fogásra volt szükség, hiszen így szerzett eledelt a család asztalára. Mindezek ellenére megbízható adatok csak alig egy-kétszáz évvel ez előttről vannak. Kialakításában feltehetőleg nagy szerepet kapott a foxterrier és a welsh terrier is. 

Az 1800-as évek vége felé igen népszerű lett a fajta Angliában, ám méretben és színben is igen sok variáció létezett: a négykilóstól a 13,5 kilós kutyákig, vagy az egyszínű fehértől a fekete-cserig variánsok tucatjai voltak. Az első fajtakiállításra 1875-ben került sor Dublinban, ezen majd’ ötven kutya került bemutatásra.  Négy évvel később megalakult az Ír Terrier Klub, ezáltal pedig a fajta szakszerű, összehangolt tenyésztése és a standard kidolgozása is. Nem sokkal később rohamos léptekkel indult hódító útjára az ír terrier. Ez elsősorban Mr. Krehl-nek köszönhető, aki a The Book of the Dog című kiadványba írt részletes cikket a fajtáról. Az említett úriember sokkal kevésbé volt szakértől, mintsem a fajta szerelmese, de túláradó szavai megtették a kellő hatást. Véleménye szerint a kutyaélet minden területén az ír terrier sokkalta jobb bármely más fajtánál.

 A 20. század fordulóján a kívánatos méretet rögzítették és csak a vörös színű egyedeket ismerték el. Az ír terrier hamarosan útra kelt az Egyesült Államok felé, ahol 1896-ban alakult az első fajtaklub. Amellett, hogy a ház és birtok védelmezője volt, az ír terriert vadászatokon is használták, sőt, a háborúban hírvivőként a frontvonalak között. Vadászatokon bizonyított bátorsága és őrző hajlama a mai napig változatlan.

Személyiség

Jack London regényei, "A beszélő kutya" és "Az éneklő kutya" óta tudjuk, hogy bizony az ír terrier pont olyan, mint amilyennek az író Jeromost és Mihályt ábrázolta. Tűzzel, élettel teli, kedves és kitartó fajta.

Jó természetű, hűséges, és az emberekkel szemben szeretettel teli kutya. Az ír terrier méltán érdemelte ki becenevét, a „fenegyerek”-et. Bátor, magabiztos fajta, mindezek mögött pedig aranyszív bújik meg. Ragaszkodik családjához, különösen jól kijön a gyerekekkel.

Makacs, független jellem, ezért az ír terrier folyamatos nevelést és nem kevés humorérzéket igényel.

Küllem és ápolási szükségletek

Mint a legtöbb terrierfajta esetében, az ír terrier szőrét is trimmelni kell. Legjobb, ha ezt profi kutyakozmetikus végzi, kézzel. A trimmelések közötti időszakban rendszeres kikeféléssel és fésüléssel lehet rendben tartani a bundát. A szőrhullás minimális.

Mozgás

A mokány, extrovertált ír terrier imád a szabadban lenni, bármilyen elfoglaltságban örömmel vesz részt, ha az mentálisan és fizikailag is kielégítő a számára.

Elegendő rohangálás és játék, valamint másokkal való kapcsolat nélkül az ír terrier boldogtalan, ezt pedig eléggé romboló módon tudja kompenzálni. Méretének megfelelően robosztus és atlétikus alkat.

Egészség

Átlagéletkora 12-14 év.

Nincs feljegyzett fajtaspecifikus betegség.

Nevelés

Gyorsan tanul, de élénk temperamentuma könnyen megzavarja. Legjobb, ha a nevelés kisebb részekre bontva történik, a kutya pedig sok pozitív megerősítést kap. Ha megtanulja, hogy amint azt csinálja, amit elvárnak tőle, jutalmat kap, bármire képessé válik.

Más kutyákkal és egyéb állatokkal történő szocializációját minél korábban érdemes elkezdeni. Ügyelni kell arra, hogy ha elkapja a „harci láz”, igazi faltörő kosként viselkedik, nem lát és nem hall. Szocializációja során érdemes minél több élethelyzettel szembesíteni, hogy később a kritikus pillanatokat megfelelően tudja kezelni.

Etetés

Az ír terrier élvezi az etetéseket, kiváló minőségű, korának megfelelő eledelre van szüksége. A túletetés elhízáshoz vezethet, ezért ügyelni kell az adagokra.