E-mail: pet4you@pet4you.hu

Flat coated retriever

Flat coated retriever

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 58.00-62.00 cm
szuka 56.00-60.00 cm
Súly:kan 27.00-36.00 kg
szuka 25.00-32.00 kg
Szőrzet:Mérsékelten hosszú, mérsékelten dús, egyenes vagy enyhén hullámos, fényes, testhez simuló szőrzet, mely időjárásálló. Jellegzetes zászló a lábakon, a farkon és a mellkason.
Szín:Fekete, májszín.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Barátságos természetű vadászkutya, jól kezelhető társ. Imádja a gyerekeket.

Eredet és történet

A flat-coated retriever az 1800-as évek közepe táján alakult ki Angliában, mint az emberrel szorosan együtt dolgozó munkakutya. Ősei között szerepel a labrador, az újfoundlandi, szetterek és juhászkutyák, valamint spániel típusú vízi munkakutyák is.

A vadőrök kutyájaként ismert flat-coated terriert széles körben használták Anglia birtokain. Egy J. Hull nevű vadőr kutyáit - Old Bounce és Young Bounce – tartják napjainkig a modern típusú flat-coated retriever első egyedeinek. Ezt a fajtát korábban wavy coated retriever néven ismerték.

Amint sikerült a fajtát stabilizálni – melyért igen sokat tett S.E. Shirley az 1880-as években –, igen népszerű lett úgy az Egyesült Királyságban, mint Észak-Amerikában. A két világháború megtizedelte az állományt, és egészen az 1960-as évekig igen ritka fajtának számított. Ekkor Stanley O’Neill indított komoly munkát megmentése érdekében.

Napjainkban viszonylag népszerű retriever fajta. Elkötelezettjei úgy tartják, a flat-coated retriever mentes minden olyan egészségügyi és temperamentumbeli problémától, mely a túltenyésztéssel együtt jár. Ellentétben más retriever fajtákkal, ahol a munka- és a kiállítási típus között igen nagy a különbség, a flat-coated mind a két területen igen gyakorlott és rutinos fajtának számít.

Személyiség

A karakter a flat-coated retriever meghatározó jellemzője.  Barátságos természetű vadászkutya, lelkes, jól kezelhető, kellemes társ. Csodásan viselkedik a gyerekekkel, különösen az idősebbekkel találja meg jól a hangot, akik már tudják kezelni.  Lelkes és intelligens vadászeb, magabiztosan dolgozik és boldog, mikor hazatérhet szeretett családja körébe. Gazdájához szorosan kötődik, és szüksége van az állandó társaságra. Lassan érik, és sokáig megtartja kölykös, huncut viselkedését – sokszor egy életen át. Rajongói a kutyavilág Pán Péterének tartják.

Küllem és ápolási szükségletek

A flat-coated csillogó szőre csak időnkénti átkefélést és fésülést igényel. A fülek, a mellkas, a lábak és a farok zászlói szükség esetén nyírással megrövidíthetők, de nem szabad teljesen lenyírni.

Mozgás

A flat-coated-nak igencsak szüksége van a mozgásra – minél több jut belőle, annál jobb. Élettel teli természete igényli a szabadban való futást, játékot, vadászatot, keresgélést, úszást, vagy bármilyen tevékenységet. Ám amint hazaér, megnyugszik és elpihen. Elegendő mozgás és mentális stimuláció nélkül a vágyakozás egy idő után destruktív viselkedésbe csaphat.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Flat coated retrievereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, könyökízületi diszplázia, cataracta (szürkehályog), csípőízületi diszplázia és PRA (Progresszív Retina Atrophia, azaz látóideghártya sorvadás).

Nevelés

Boldog és mindig lelkes, bármit megtesz, amit gazdája kér tőle. Könnyű így tanítani, és gyorsan is tanul. Azonban gyorsan elunja magát, úgyhogy célszerű a nevelést rövid és motivált órákra bontani. Emberszeretete miatt a szocializáció nem ütközik nehézségekbe. Az agility, a vadászat, a flyball vagy az obedience olyan kutyás sportok, melyeket mintha a flat-coated-nak találtak volna ki.

Etetés

Kiváló minőségű, magas proteintartalmú tápra van szüksége.