E-mail: pet4you@pet4you.hu

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Származási hely:Madagaszkár
Magasság:kan 26.00-28.00 cm
szuka 23.00-25.00 cm
Súly:kan 4.00-6.00 kg
szuka 3.00-5.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű, puha, rugalmas szőrzet, mely sűrű, dús, gyapjas szerkezetű, némileg hullámos.
Szín:Egyszínű fehér.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Barátságos és bájos fajta. Erősen kötődik családjához. Az egyedüllétet igen nehezen tűri.

Eredet és történet

Tuléar Madagaszkár szigetének egy igen gazdag része. Itt éltek ezek az aprócska kutyák évszázadokon át, együtt a sziget őslakóival.
A névben szereplő „coton” szó francia eredetű, nem más, mint a fajta szőrtípusára utaló jelző. 

Úgy tartják, hogy ez a bichon-szerű fajta spanyol és portugál tengerészekkel érkezett a szigetekre a XVI. században. Madagaszkár szigetén kívül alig ismerték, sőt, még a szigeten is csak leginkább Tuléar területén. Így volt ez egészen a XX. századig, amikor is a társasági kutyák elkötelezettjei világszerte kezdték megismerni a fajtát.

Dr. Robert J. Russel által került az első egyed az Egyesült Államokba, valamikor az 1970-es évek elején. Ő alkotta meg a fajta standardját is az amerikai Coton de Tulear Club számára.

Európában először Franciaországba kerültek nagy számban egyedek, így értelemszerűen a franciák alkották meg a fajta standardját is az FCI számára. Napjainkra a coton de tulear népszerűsége világszerte folyamatosan növekszik.

Személyiség

A coton de tulear barátságos és bájos fajta, mely kedves, szeretetteli természete miatt igazi sármőr hírében áll. Jól kijön a gyerekekkel és más állatokkal, erősen kötődik családjához. Nagyon nem szereti, ha egyedül hagyják.

Élénk és energikus, kifejezetten jó jelzőkutya. Minden érdekes eseményt vagy betolakodót erős hangadással jelez. Bár örömmel tesz gazdája kedvére, azért a coton igencsak akaratos, független személyiség.

Küllem és ápolási szükségletek

A coton emberi hajra hasonlító szőrzete rendszeres, napi figyelmet és gondozást igényel. A naponkénti kikefélés, kifésülés garantálja, hogy filc- és csomómentes legyen a bunda.

Nincs jellegzetes, erős kutyaszaga, egyszerűen nem hajlamos erre, úgyhogy a fürdetést évi pár alkalomra lehet csökkenteni. A lábujjak közötti szőrzet gyorsan hosszúra nő, ezért itt rendszeresen ki kell vágni. A szőrhullás minimális, akárcsak a többi bichon fajtánál, éppen ezért a coton de tulear is jó választás lehet allergiás embereknek.

Mozgás

A coton mozgásigénye kielégül a család körüli rohangálásban, a napi sétákban, és az önként vállalt jelzőkutyai munkában.

Ez a fajta szeret és tud úszni, kifejezetten játékos, márpedig ez a két kedvtelése elegendő mozgást biztosít számára.

Egészség

Átlagéletkora 14-18 év.

Nincs feljegyzett fajta specifikus betegség.

Nevelés

Fogékony, és örömmel tesz gazdája kedvére. Szinte bármit képes megtanulni, ráadásul hihetetlenül rövid idő alatt, feltéve, hogy pozitív és bátorító módon kérik tőle.  Különlegessége, hogy hihetetlenül ügyesen tud hátsó lábain állva „táncolni”, villámgyorsan képes ezt a trükköt elsajátítani.

Etetés

Kiváló minőségű, méretének megfelelő tápra van szüksége.