E-mail: pet4you@pet4you.hu

Cairn terrier

Cairn terrier

Származási hely:Nagy Britannia
Magasság:kan 28.00-31.00 cm
szuka 28.00-31.00 cm
Súly:kan 6.00-8.00 kg
szuka 6.00-8.00 kg
Szőrzet:Kemény, időjárásálló kettős szőrzet, durva, dús fedőszőrrel és rövid, puha, testhez simuló, bolyhos aljszőrrel.
Szín:Krémszín, búzaszín, vörös, szürke, majdnem fekete, bármely szín csíkozott változata.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Csak bizonyos esetekben védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Vidám, élénk, hatalmas életörömmel. Amilyen bájos, olyan független is. Igen odaadó.

Eredet és történet

A kelet-skóciai Hebridák szigetcsoport a cairn terrier szűkebb hazája. Nevét egy skót szó után kapta, melynek jelentése olyan kő, amit a határ megjelölésére vagy pedig vésésre használtak. Ha ma rákeres a szótárban, a kőhalom jelentést kapja.

A legelső olyan feljegyzés, melyben cairn terrierre való utalást találhatunk, 1436-ból való. A kies skót vidéken rókák és egyéb kártékony állatok éltek a kőhalmok között, a cairn terriert pedig arra tenyésztették ki, hogy beássa magát az odúkba és kihozza onnan az állatot, legyen az akár róka vagy borz.
A cairn terrier kialakulása a skye, a west highland white és a skót terrierekével párhuzamosan zajlott – mindegyikük feladata a kártékony állatok elleni munka volt, több mint 500 éven át. Sőt, egyes vélekedések szerint a westie nem más, mint a cairn terrier kifakult változata.

1873-ig minden Skóciában őshonos terrier fajtát skót terriernek hívtak.  A skót terriereken belül volt két csoport - a dandie dinmont és a skye terrierek csoportja, ez utóbbiba tartozott a cairn és a westie is. Egyébként a fajta „atyjának” a Skye szigeten élő Martin MacLoad of Drynock kapitányt tartják, akinek híres Drynock kennelében gyönyörű ezüst skye terrierek éltek. A kapitány 1854-ben Kanadába költözött, John Macdonald, korábbi vadőre vitte tovább a tenyésztést.

Mikor először állítottak ki cairn terriereket 1909-ben, még „short - haired skye terrier”-eknek, azaz rövid szőrű skye terriereknek hívták őket, ám a skye terrier rajongók panaszai alapján ezt az elnevezést megváltoztatták. A brit Cairn Terrier Club egy becenevet is kitalált a fajtára: „a világ legjobb kis haverja”. 1910-ben történt meg a fajta hivatalos elismerése, az önálló regisztráció két évvel később kezdődött. 1913-ban került az első kutya az Egyesült Államokba.

Személyiség

Vidám, élénk, kicsattanó életörömmel bír, bárkivel azonnal megkedvelteti magát. Amilyen bájos, olyan független is, ezért nevelése igazi kihívást jelenthet. Szeretetteli természete és odaadó szíve kedves családtaggá teszi, erős, kompakt kis teste pedig jól viseli a gyerekek kezének gyömöszölését. Más kutyákkal nem mindig kompatibilis, felnőtt kutyáknál gyakran fordul elő az azonos nemű egyedekkel szembeni agresszió, ami megfelelő szocializációval megelőzhető.

Küllem és ápolási szükségletek

A drótos fedőszőr a tenyésztés során azért alakult ki, hogy védje a kutyát a kelet-skóciai terület kiszámíthatatlan időjárásától. Mivel a bunda vastag, gyorsan ápolatlannak tűnhet, így rendszeres kikefélésre van szükség, a szemek körül pedig le kell nyírni. Az évi néhány alkalommal elvégzett kutyakozmetikai beavatkozás rendezett benyomást kölcsönöz az ebnek.

Mozgás

A kíváncsi és aktív kis cairn igen sok mozgást igényel – napi több alkalommal, lehetőleg hosszú sétákat kell vele tenni. Szereti kutatni a világot, mindenre kíváncsi, ez megkönnyíti nevelését.
Legkedveltebb elfoglaltsága lehet az udvar vagy a kert ásása. Könnyen rákap a vadászatra, ha nincs nyúl vagy madár, jó neki a biciklis vagy motoros is. Éppen ezért nem árt odafigyelni vadászösztönének kordában tartására.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Cairn terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, cataracta (szürkehályog), növendék kori csontfejlődési zavar), crypthorchismus (rejtett heréjűség), öröklődő idegrendszeri betegség, a pajzsmirigy alulműködése, Perthes kór (combcsontfej elhalás), a kötőhártya melanosisa (kötőhártyában pigmentsejtes lerakódás), patella luxatio (térdkalács ficam), PSS (rendellenes érfejlődési betegség), látóideghártya sorvadás (PRA) és von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya miatt kialakuló véralvadási zavar).

Nevelés

Bár a cairn terrier jellemzően bálványozza gazdáját, ám ha az arra kéri, kövesse az alapvető engedelmességre kiadott utasításokat, könnyen megváltozhat a hangulata. Kedvessége és bája a legnagyobb fegyvere, ha valamit nem akar megtenni, azonnal beveti azt. Ezzel a látszólag makacs kis jellemmel csak pozitív, kellően motivált módszerekkel lehet dolgozni. Jól elvan más emberekkel és állatokkal is, feltéve, hogy a korai szocializáció során erre kellő hangsúlyt helyeznek.

Etetés

Hajlamosak a hízásra, ezért a kiváló minőségű eledel mennyiségére ügyelni kell.