E-mail: pet4you@pet4you.hu

Brüsszeli griffon

Brüsszeli griffon

Származási hely:Belgium
Magasság:kan 18.00-20.00 cm
szuka 18.00-20.00 cm
Súly:kan 3.00-6.00 kg
szuka 3.00-6.00 kg
Szőrzet:Két típus: a drótszőrű változat valóban drótos, sűrű szőrű, bajusszal és szakállal, míg a sima szőrű változat bundája rövid, egyenes, testhez simuló, fényes.
Szín:Fekete, vörösesbarna, fekete és vörösesbarna, fekete vörösesbarna jegyekkel, vörös, fekete-cser, bézs, vörös, vörösesbarna.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Mókás, magabiztos, jól alkalmazkodó fajta. Intelligens és érzékeny, néha szeszélyes.

Eredet és történet

A brüsszeli griffon egyike a három aprócska belga terrier fajtának. Közvetlen rokona a belga griffonnak, simaszőrű testvére pedig petit brabancon néven ismert. A három fajtát Európában külön állítják ki, ahol is szőrtípusuk alapján sorolják be őket: rövidszőrű (petit brabancon), drótszőrű vörös (brüsszeli griffon) és drótszőrű egyéb színnel (belga griffon). Az Amerikai Kennel Klub az egyetlen nagy szervezet, amely csak a brüsszeli griffont ismeri el, és a fajtán belül lehet sima- és drótszőrű változat is.

A fajták története elválaszthatatlan. Mind a három egyrészt az affenpinscher-től ered, de már a 13. század óta önállóan léteznek. Akkoriban parasztok kutyái voltak, némiképp nagyobbak, mint a modern típus (inkább fox terrier méretűek). A kezdeti időkben griffon d’ecurie néven (istállós griffon) voltak ismertek, mivel feladata patkányok és egerek irtása volt az istállókban. Jelleme miatt hamar a kocsik vezetőülésére került, mint kísérő, ahol már inkább észrevették.

Első ábrázolása Jacopo du Empoli, a 16. században élt festő alkotásán található, királyi környezetben ábrázolva a mókás, kedves kis jószágot. Igen kedvelte e bájos apróságokat II. Henrik francia király és Henrietta Maria, valamint Astrid belga királynők is. Ennek ellenére azonban népszerűsége hosszú ideig csak Belgiumra korlátozódott.

Az 1880-as brüsszeli kutyakiállítás hozta meg a közismertséget a fajta számára. A Kennel Club egy prominense egy kis griffonnal tért haza a rendezvényről, de még tizenöt évig várni kellett arra, hogy egyáltalán regisztrálják az első griffonokat a szigetországban. Az első fajtaklub 1897-ben alakult meg, majd további klubok is szerveződtek, melyek között állandó vita zajlott a szőr-, szín- és méretbeli különbségek miatt.

Végül is igyekeztek a méretet csökkenteni, ezért angol toy spánielekkel és mopszokkal keresztezték a lutyákat, akárcsak más toy fajtákkal, mígnem a három fajta olyan nem lett, mint amilyennek manapság ismert.

Személyiség

Mókás, magabiztos, jól alkalmazkodó fajta, szinte emberi arckifejezéssel. Igen intelligens és érzékeny, előfordulhat, hogy szeszélyes. Szeretetteli és élénk, gazdájához szorosan kötődik. Idegenekkel szemben félénk lehet. Kifejezetten jól alkalmazkodik minden körülményhez. Szófogadó, kellemes társ.

Küllem és ápolási szükségletek

A drótos szőr profi ápolást igényel, hogy ne legyen borzas és ápolatlan. Akárcsak a terrierek szőrét, a griffonét is trimmelni kell. A pofa a nyomott orr miatt külön figyelmet igényel, akárcsak a kissé dülledt szemek. 

Mozgás

A griffon elégedett egy kis sétával hűséges társa oldalán. Kíváncsisága miatt a ház körül mindig igen élénk, emiatt pedig elegendő további mozgásban van része.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Brüsszeli griffonoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: szemproblémák, csípőízületi diszplázia, patella luxatio (térdkalács ficam), légzési problémák.

Nevelés

Intelligens és érzékeny kutya, melynek nevelése pozitív módszerekkel lesz eredményes. Hamar elunja magát, ezért a nevelés során mindig érdekes feladatokkal kell inspirálni. Előfordulhatnak problémák a szobatisztaságra nevelésnél.

Etetés

Kiváló minőségű eledelre van szüksége. Mivel az aprócska kutya súlya gyorsan gyarapszik, ügyelni kell a mennyiségre.