E-mail: pet4you@pet4you.hu

Belga juhász - Laekenois

Belga juhász - Laekenois

Származási hely:Belgium
Magasság:kan 58.00-67.00 cm
szuka 53.00-62.00 cm
Súly:kan 25.00-30.00 kg
szuka 20.00-25.00 kg
Szőrzet:Kettős szőr, durva, száraz, sűrű, testhez simuló fedőszőrrel és sűrű, gyapjas aljszőrrel.
Szín:Őzszín, kevés feketével, kevés fehér előfordulhat, a cobolyszín elfogadható.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Azonnal tanul
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

A laekenois kedves, magabiztos, hűséges, őszinte kutya. Igencsak érzékeny, családközpontú.

Eredet és történet

A kemény munkát végző belga juhászkutyák már a középkor óta ismertek. Akkoriban elég széles skálán mozgott típusuk, tenyésztésük alapja elsősorban terelőképességükön alapult. Nem igazán volt jelentősége, hogyan néz ki a kutya, sokkal inkább, hogy megfelelően végezze munkáját.

Végül 1891-ben egy Adolphe Reul nevű ember, aki az állatorvosi tudományok professzora volt, elkészítette a különféle belga juhászkutyák standardját. Úgy találta, hogy bár típusukban igencsak megegyeznek, alapvető különbségek vannak színben, valamint a szőrzet hosszában és szerkezetében. Így hát variációk szerint kategorizálta őket – akkortájt nem kevesebb, mint nyolc különféle változatot írt le. Napjainkban négyet különböztetünk meg: malinois, laekenois, tervueren, groenendael.
Mindegyikük a belga juhászkutya néven ismert fajta egy-egy variánsa.

A laekenois nevét Mária Henrietta királynő egyik rezidenciájáról, a de Laeken kastélyról kapta, mivel a fajta a királynő egyik kedvence volt. Eredetileg Flandria len ültetvényeinek őrzése volt a feladata, itt termett a vászonipar alapanyaga. Később rendőrkutyaként, és a két világháborúban hadikutyaként is megállta a helyét. Napjainkban az összes belga juhászkutya fajta közül a legritkábban előforduló, ám akik ismerik, nagyra becsülik intelligenciáját, éberségét és hűségét.

Személyiség

Akárcsak a többi belga juhászkutyafajta, a laekenois is kedves, magabiztos, hűséges és őszinte kutya. Veleszületett adottságai miatt igen jó segítőkutya.  Kiváló családi eb, feltéve hogy rendszeres testmozgást, megfelelő feladatokat, és kellő szocializációt kap. Hűséges és kitartó őrkutya, de megeshet, hogy területét kissé erőteljesen védelmezi.

Küllem és ápolási szükségletek

A durva, drótos szőrzetet minimálisan hullajtja a kutya, ezért kevés ápolásra van szüksége. Az időnként megejtett kikefélés mellett néha nem árt egy széles fogazatú fésűvel eltávolítani a csomókat. Évente két alkalommal trimmelni kell a szőrzetet.

Mozgás

Minden belga juhászkutyafajta sok mozgást igényel. Egy laekenois számára nem elegendő napi néhány séta a háztömb körül – a szabadban töltött időnek aktív mozgással kell eltelnie. Intenzív séta és játék, természetesen póráz nélkül, egy biztonságos helyen fitten tartja, és segít a viselkedési problémák megelőzésében.

Egészség

Átlagéletkora 10—14 év.

Laekenois fajtájú kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, epilepszia, csípőízületi diszplázia.

Nevelés

A laekenois jól reagál a nevelésre. Gyorsan és könnyen tanul, kifejezetten jól szerepel minden olyan kutyás sportban és tevékenységben, mely aktív munkát igényel. A nem alapos kiképzés és a mentális változások nem tesznek jót a fajtának. A korai szocializáció elengedhetetlenül fontos. Ugyanakkor a belga juhászkutya fajták igen könnyen kezelhető, és jól tanuló munkakutyák hírében állnak, közkedveltek munkakutyás-körökben. A katonás kiképzést nem tolerálják, de erre nincs is szükség, hihetetlen fogékonyságuk miatt.

Etetés

A laekenois általában kiváló étvággyal bír, ezért kiváló minőségű, tápláló eledelre van szüksége.