E-mail: pet4you@pet4you.hu

Barbet

Barbet

Származási hely:Franciaország
Magasság:kan 56.00-65.00 cm
szuka 51.00-61.00 cm
Súly:kan 15.00-25.00 kg
szuka 15.00-25.00 kg
Szőrzet:Hosszú, dús, gyapjas, göndör, zsinórokba rendeződő szőr.
Szín:Mogyoróbarna, szürke, őzvörös, homokszín, egyszínű fekete vagy fehér.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Azonnal tanul
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrtípus:Zsinóros
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Csak bizonyos esetekben védelmező
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Kedves, hűséges, igen játékos és szeretetteli fajta, mely rajongással kötődik gazdájához.

Eredet és történet

A Franciaországból származó fajta nevét a „barbe”, azaz szakáll szóról kapta, mely egyik jellegzetessége.  Ősi vízi vadász fajta, feltehetőleg a ma ismert vízi vadász fajták őse, ide értve az uszkárt és az újfundlandit is. Századokon át vízi elhozó kutyaként szolgált a barbet, az ő feladata volt az elejtett szárnyasok vízből való kihozatala. Szolgált emellett terelőkutyaként, és megbecsült társként is.

A modern barbet változatlanul jó képességekkel bír a vadászat terén, gyapjas bundája, mely egész testét beborítja, órákon át védi a kutyát a víztől, a mocsár hidegétől. Úszóhártyákkal „felszerelt” lábai nagy előnyt jelentenek az úszásnál, akár órákon át képes fáradtság nélkül dolgozni.

Őshazáján, Franciaországon kívül szinte ismeretlen, világszerte alig pár rajongó foglalkozik csak a barbet tenyésztésével.

Személyiség

Kedves, hűséges, játékos és szeretetteli fajta, mely rajongással kötődik gazdájához. Nem félénk, de nem is agresszív. Imád mindent, ami vízhez kötődik, bármilyen időjárás alkalmas számára, ha úszásról van szó. Sokoldalú természete miatt szinte minden tevékenységben partner tud lenni, számára az a fontos, hogy családjával együtt lehessen.

Küllem és ápolási szükségletek

Ha nem kefélik ki rendszeresen, a barbet sűrű, gyapjas szőre elkezd zsinórokba rendeződni. Bár a nyírás sok munkától kíméli meg a gazdát, ám nem szabad elfelejteni, hogy a kutyának szüksége van bundájára, hiszen egyrészt megvédi az időjárás viszontagságaitól, másrészt ez adja jellegzetes barbet-küllemét. 

Mozgás

Mint a legtöbb hasonló fajta, a barbetnak is elegendő mozgásra van szüksége a szabadban. Akkor a legboldogabb, ha a napi séta összeköthető egy kis úszással, vagy dolgozhat egyet a vízben, gazdája kedvére.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Barbet fajtájú ebeknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, cataracta (szürkehályog) és csípőízületi diszplázia.

Nevelés

Mivel a barbet boldog, ha gazdája kedvére tehet, nevelése nem nehéz feladat. Ha olyan emberrel dolgozhat, akit szeret, akkor boldog, jutalmazással pedig szinte bármire rávehető.

Etetés

Kiváló minőségű tápra van szüksége.